Šventinis Naujųjų metų stalas reikalauja gausybės skirtingų užkandžių ir salotų. O kada rasti laiko jų virimui, kai vis tiek reikia gaminti ir karštus patiekalus, viską gražiai patiekti ir, žinoma, susitvarkyti virtuvę? Viena išeitis iš šios situacijos – greitai paruošiami ir lengvi receptai.
Mes jums parodysime, kaip galite padengti šeimos stalą Naujiesiems metams per valandą ar mažiau. O jei turite ir pagalbininkų… Greiti receptai, žinomiausi produktai – ir jūs jau pasiruošę Naujiesiems metams! Belieka sutikti linksmai ir sočiai.
Rusiški sumuštiniai su silke
Sumuštinius pagaminti visada galima greitai, o juos dar galima ir dailiai papuošti, kad atrodytų šventiškiau. Puikiai tiks ir patiks vaikams, o taip pat derės ir prie stipriųjų gėrimų. Tai universalus užkandis, išbandykite!
Ingredientai:
- 1 juoda duona sumuštiniams
- 1 raudonas svogūnas
- 100 ml obuolių acto
- 200 g silkės filė
- 0,5 citrinos
- sviestas pagal skonį
- druska pagal skonį
- žalumynai pagal skonį
Gaminimo eiga:
- Supjaustykite svogūną pusžiedžiais, pabarstykite druska ir užpilkite actu. Gamindami sumuštinius, palikite marinuotis.
- Juodą duoną supjaustykite kvadratėliais arba trikampiais. Kiekvieną riekutę patepkite sviestu (geriausia atšildytu, kambario temperatūros – tada šis procesas vyks greičiau ir lengviau).
- Supjaustykite citriną plonais griežinėliais, o juos dar, savo ruožtu, padalinkite į keturias dalis. Ant kiekvieno sumuštinio uždėkite po citrinos riekelę ir lengvai pasūdytos silkės gabaliuką.
- Išimkite svogūną iš marinato. Paskirstykite ant silkės ir ant viršaus papuoškite šviežiomis žolelėmis.
- Kitas sumuštinių variantas: su agurku, marinuotais grybais ir virtu kiaušiniu. O sviestą galima maišyti su minkštu sūriu – taip užtepėlė bus dar švelnesnė ir skanesnė.
Įdaryti kiaušiniai su krevetėmis
Paprastas, sotus ir gražus užkandis. Geriau kiaušinius virti iš anksto, tada paruošimas užtruks daugiausiai 15 minučių.
Ingredientai:
- 10 kiaušinių
- 120 g lydyto sūrio
- 20 krevečių
- 30 g sviesto
- 10 g česnako
- 1–2 šaukštai sviesto
- majonezas arba grietinė padažui
- krapai pagal skonį
- druska pagal skonį
Gaminimo eiga:
- Krevetes užpilkite verdančiu vandeniu, uždenkite dangčiu ir palikite kuriam laikui.
- Kietai virtus kiaušinius perpjaukite išilgai, išimkite trynius ir perkelkite juos į atskirą dubenį. Trynius sutrinkite šakute.
- Ištirpintą sūrį sutarkuokite ir suberkite į trynius. Ten susmulkinkite ir pusę česnako, pagal skonį įberkite druskos. Pagardinkite majonezu (arba grietine) ir sumaišykite iki reikiamos konsistencijos.
- Gautu įdaru užpildykite kiaušinių puses. Patogiausia tai padaryti su šaukšteliu ar konditeriniu maišeliu ir dekoratyviu antgaliu – taip galima pagaminti itin gražų užkandį.
- Pašalinkite krevečių uodegėles. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir patroškinkite krevetes. Suberkite likusį maltą česnaką ir kepkite viską kartu ant stiprios ugnies apie minutę. Beje, kepti nebūtina, kartais šis užkandis patiekiamas ir su virtomis jūros gėrybėmis.
- Ant kiekvienos kiaušinio pusės uždėkite po vieną krevetę, papuoškite krapų šakele. Jei norite, galite supjaustyti žalumynus ir pridėti juos į bendrą kiaušinio masę.
Įdaryti krepšeliai „Konfeti“
Sotus patiekalas, kurį paruošti itin lengva, jo skonis nuostabus, o išvaizda – įspūdinga. Pagal savo skonį galite naudoti rūkytą vištieną, dešrą ar įdėti rūkytą tofu ir pasigaminti augalinę patiekalo versiją. Eksperimentuokite!
Ingredientai:
- 100 g korėjietiškų morkų
- 100 g rūkytos vištienos
- 5 salotų lapai
- 100 g pomidorų
- 2 šaukštai konservuotų kukurūzų
- 3 šaukštai majonezo
- 15 tešlos krepšelių
- druska pagal skonį
Gaminimo eiga:
- Gerai nuspauskite korėjietiškas morkas, kad nebūtų skysčio pertekliaus. Padėkite ant virtuvės lentos ir šiek tiek supjaustykite peiliu. Rūkytą vištieną supjaustykite plonomis ir smulkiomis juostelėmis. Supjaustykite pomidorą, pašalinkite sėklas ir smulkiai supjaustykite minkštimą.
- Sumaišykite šiuos paruoštus ingredientus, pridėkite kukurūzų ir majonezo. Pagal skonį pagardinkite druska.
- Užpildykite krepšelius įdaru. Patiekite ant salotų lapų.
Agurkų ritinėliai
Gaminimui geriausiai tinka ilgas, lygus agurkas. Įdaras paprastas ir naudingas – raudona žuvis su minkštu sūriu.
Ingredientai:
- 120 g „Filadelfijos“ arba rikotos sūrio
- 1 agurkas
- 150 g raudonos žuvies
- žalumynai, salotos pagal skonį
Gaminimo eiga:
- Smulkiai supjaustykite žuvies filė (kubeliais arba juostelėmis). Sumaišykite su sūriu.
- Supjaustykite agurką plonomis juostelėmis. Patogiausia tai padaryti daržovių pjaustytuvu. Nuimkite kraštutinius siaurus gabalėlius, sudarytus iš žievelės. Arba apskritai nulupkite agurką prieš pjaustydami.
- Ant kiekvienos agurkų juostelės uždėkite sūrio ir žuvies įdarą. Suvyniokite.
- Patiekite ant salotos lapų. Be to, patiekalą galima papuošti ikrais arba paprikų pabarstukais.
Salotos „5 minutės“
Lengvos ir kvapnios salotos šventiniam stalui, o paruošite vos per 5 minutes!
Ingredientai:
- 5-7 žiedai konservuotų ananasų
- 3 morkos
- 120 g kietojo sūrio
- 4 šaukštai majonezo
- 2 skiltelės česnako
- druska, žolelės, riešutai pagal skonį
Gaminimo eiga:
- Morkas sutarkuokite stambia tarka arba supjaustykite plonomis juostelėmis. Sutarkuokite ir sūrį. Smulkiai supjaustykite ananasų žiedus. Sumaišykite šiuos ingredientus.
- Suberkite sutraiškytą česnaką. Pagardinkite salotas majonezu.
- Įpilkite smulkiai supjaustytų žalumynų, pabarstykite skrudintais riešutais. Patarimas: jei iš pradžių salotos atrodo šiek tiek sausos, nebeturėtumėte dėti padažo: netrukus morkos išleis sultis ir drėgmės užteks.
Mėsos užkandžiai ir įvairios salotos yra patiekalai, su kuriais verta švęsti ateinančius metus ir jų laukiant. Linkime, kad šventės būtų skanios!