Egzotiški produktai greitai ir patikimai įsitvirtina mūsų racione. Jei dar prieš 10 metų patiekalai su avokadais, ispaninio šalavijo sėklomis ar goji uogomis buvo kažkas neįprasto, dabar jie tampa vis dažnesni. Žinoma, jie negali pakeisti tradicinių gaminių, tačiau užtikrintai užėmė savo nišą.
Jei dar neįtraukėte avokadų į savo valgiaraštį, rekomenduoju tai padaryti kuo greičiau. Supermaistas jau yra plačiai prieinamas, o su juo galima pagaminti skanius desertus, pusryčius, padažus ir garnyrus. Avokadų patiekalai taip pat yra sveiki! Dalinuosi su jumis įdomių idėjų rinkiniu.
Patiekalai su avokadu: 7 receptai
Salotos iš avokado ir lašišos
Ingredientai
- 2 avokadai
- 4 agurkai
- 200 g jūros dumblių salotų
- 300 g žalios lašišos filė
- augalinis aliejus pagal skonį
- sezamo sėklos pagal skonį
- druska pagal skonį
- malti juodieji pipirai pagal skonį
- imbiero šaknis pagal skonį
- 1 valg. š. tamsaus sezamų aliejaus
- 2 valg. š. sojų padažo
- 1 valg. š. baltojo vyno acto
Gaminimo eiga
1. Porą centimetrų šviežio imbiero šaknies sutarkuokite smulkia tarka, išspauskite visas sultis. Sumaišykite jas su sojų padažu, 2 valg. š. augalinio aliejaus, sezamų aliejumi ir actu. Salotų padažas paruoštas!
2. Avokadą nulupkite ir supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais. Sumaišykite juos su padažu.
3. Agurkus nulupkite, perpjaukite išilgai pusiau ir išimkite sėklas. Minkštimą supjaustykite griežinėliais, pasūdykite ir suberkite į indą avokadu kartu su jūros dumbliais.
4.Supjaustykite žuvį stačiakampiais, sutepkite juos augaliniu aliejumi, druska ir pipirais. Gabaliukus apkepkite įkaitintoje sausoje keptuvėje po 20 sekundžių iš kiekvienos pusės.
5. Lašišą supjaustykite 1 cm storio griežinėliais. Padalykite salotas į lėkštes, ant viršaus uždėkite žuvies griežinėlius, apšlakstykite padažu ir pabarstykite skrudintomis sezamo sėklomis.
Kubietiško stiliaus avokadas
Ingredientai
- 2 saujos špinatų
- 700 g ananasų
- 2 valg. š. cukrus
- 150 ml alyvuogių aliejaus
- 2 avokadai
- 3 skiltelės česnakų
- 2 raudonieji svogūnai
- 1 žiupsnis maltų kmynų
- 2 valg. š. žaliųjų citrinų sulčių
- 1 žiupsnis druskos
- 0,25 šaukštelio maltų juodųjų pipirų
Gaminimo eiga
1. Nupjaukite storus špinatų stiebus, nuplaukite lapus ir įmeskite į verdantį vandenį. Išimkite lapus, kai jie pradeda susitraukti, nuplaukite juos šaltu vandeniu.
2. Ananasus nulupkite, supjaustykite vidutinio dydžio griežinėliais, pabarstykite cukrumi ir pakepinkite keptuvėje, kol suminkštės. Jei turite galimybę, naudokite grilio keptuvę arba grilį. Ananasą atvėsinkite ir supjaustykite kubeliais.
3. Sumaišykite 140 ml alyvuogių aliejaus su kmynais, druska, pipirais, česnaku ir žaliųjų citrinų sultimis.
4. Avokadą nulupkite, minkštimą supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais. Vaisius lengvai apkepkite keptuvėje, įkaitintoje su likusiu alyvuogių aliejumi.
5. Pusę padažo apšlakstykite ant špinatų ir sudėkite į serviravimo indą. Toliau išdėliokite avokado, ananasų, raudonųjų svogūnų žiedus. Apšlakstykite likusiu padažu ir patiekite.
Įdaryti avokadai su gorgoncola ir graikiniais riešutais
Ingredientai
- 230 g grietinėlės sūrio
- 110 g gorgoncolos sūrio
- 150 ml grietinės
- 3 valg. š. graikinių riešutų branduolių
- 2 avokadai
- 1 valg. š. citrinos sulčių
- druska pagal skonį
- malti juodieji pipirai pagal skonį
Gaminimo eiga
1. Sumaišykite gorgoncolą, riebią grietinę ir kreminį sūrį iki vientisos masės. Suberkite smulkintus riešutus ir pabarstykite prieskoniais.
2. Avokadą nulupkite, perpjaukite per pusę, išimkite kauliuką, minkštimą apšlakstykite citrinos sultimis.
3. Paruoštu sūrio mišiniu įdarykite avokado puseles. Prieš patiekiant, patiekalą galite papuošti skrudintais graikiniais riešutais ir gorgoncolos sūriu.
Cukinijų makaronai su pomidorais ir sezamu
Ingredientai
- 4 cukinijos
- 3 a. š. alyvuogių aliejaus
- 4 pomidorai
- 2 avokadai
- 3 valg. š. obuolių sidro acto
- 3 žaliosios citrinos
- 4 valg. š. juodojo sezamo
- druska pagal skonį
- malti juodieji pipirai pagal skonį
Gaminimo eiga
1. Cukinijas sutarkuokite stambia tarka, kad gautųsi makaronai. Daržovę apkepkite keptuvėje, įkaitintoje su 1 arb. š. alyvuogių aliejaus ir nukelkite nuo ugnies.
2. Pomidorus ir avokado minkštimą supjaustykite kubeliais, apšlakstykite 2 citrinų sultimis. Sudėkite ingredientus į cukinijas.
3. Apšlakstykite actu ir likusiu alyvuogių aliejumi, ir pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais.
4. 1 citriną supjaustykite griežinėliais ir prieš patiekdami papuoškite patiekalą. Pabarstykite makaronus sezamo sėklomis.
Kalakutiena su čipotlės padažu
Ingredientai
- 1 kg kalakutienos filė
- 2 a. š. aitriųjų paprikų padažo
- 4 valg. š. alyvuogių aliejaus
- 1 avokadas
- 100 g grietinėlės sūrio
- citrinos sultys – pagal skonį
- druska – pagal skonį
Gaminimo eiga
1. Mėsą nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite porcijomis. Uždenkite maistine plėvele ir išmuškite.
2. Sumaišykite alyvuogių aliejų su 1 šaukšteliu aitriųjų paprikų padažo, filė įtrinkite paruoštu mišiniu, vėl uždenkite maistine plėvele ir atidėkite į šalį.
3. Norėdami pagaminti padažą, trintuvu sumaišykite grietinėlės sūrį, pusę avokado minkštimo, likusį aštrų padažą ir citrinos sultis. Pasūdykite ingredientus pagal skonį.
4. Mėsą apkepkite karštoje keptuvėje iš abiejų pusių po 2 minutes. Tada nukelkite indą nuo ugnies, uždenkite dangčiu ir palikite 5 minutėms. Kalakutieną patiekite su padažu.
Avokadų padažas su pelėsiniu sūriu
Ingredientai
- 150 g pelėsinio sūrio
- 3 valg. š. grietinėlės
- 1 česnakas (šviežias) arba 2 skiltelės
- 2 avokadai
- 1 žiupsnis malto muskato riešuto
- 2 valg. š. citrinos sulčių
- druska pagal skonį
- malti juodieji pipirai pagal skonį
Gaminimo eiga
1. Sūrį sutrinkite, įpilkite riebios grietinėlės ir smulkiai pjaustytų česnakų. Sumaišykite ingredientus.
2. Avokadą nulupkite, minkštimą apšlakstykite citrinos sultimis, sutrinkite ir suberkite į sūrį.
3. Pasūdykite, įberkite pipirų ir pagardinkite padažą muskato riešutu, išmaišykite. Patiekite su duonos lazdelėmis arba daržovių griežinėliais.
Glotnutis su avokadu, bananu ir ispaninio šalavijo sėklomis
Ingredientai
- 3 valg. š. ispaninio šalavijo sėklų
- 750 ml migdolų pieno
- 280 g mėlynių
- 1 a. š. vanilės ekstrakto
- 2 bananai
- 1 žiupsnis cinamono
- 0,5 avokado
- 1 valg. š. agavų sirupo
Gaminimo eiga
1. Maišytuve sumaišykite pieną su sėklomis, atidėkite 10 minučių.
2. Įpilkite vanilės ekstrakto, įdėkite mėlynių, bananų, agavų sirupo, avokado minkštimo ir cinamono. Ingredientus plakite 2 minutes.
3. Įdėkite ledo pagal skonį ir suplakite dar kartą. Skanaus!
Dabar jums nebereikia galvos, ką gaminti iš avokadų. Egzotišką vaisių galima net tiesiog supjaustyti griežinėliais ir uždėti ant sūriu apteptos duonos. Jis dera su pomidorais, raudona žuvimi, kiaušiniais. Maistingas dietinis užkandis garantuotas!
Skanaus!