Jei šiemet turite puikų slyvų derlių, siūlome žiemai paruošti džiovintų slyvų derlių. Saulėje džiovintus pomidorus išbandė daugelis, tačiau saulėje džiovintos slyvos yra tikrai gurmaniškas užkandis kiekvieno skoniui!
Pasirodo, jos yra nepaprastai skanios, šiek tiek rūgščios su tobulu prieskonių aromatu. Idealus priedas prie mėsos, vyno ir sūrio. Mano draugai visada prašo pasiimti šį pikantišką užkandį į pikniką.
SAULĖJE DŽIOVINTOS SLYVOS
Šiandien redakcija jums pasakys, kaip namuose paruošti saulėje džiovintas slyvas.
Jums reikės:
- 2 kg slyvų
- 70 g vyno acto
- 50 g alyvuogių aliejaus
- 2 šaukštelių cukraus
- 1 šaukštelio druskos
- 1 česnako galvos
- 1 valgomojo šaukšto provanso žolelių
- 3 g maltų raudonųjų pipirų
- 0,5 šaukštelio maltų česnakų
- 2 šakelių rozmarino
Norint išsaugoti visą žiemą, papildomai reikės:
- 120 g alyvuogių aliejaus
- 120 g saulėgrąžų aliejaus
- 2 šakelių rozmarino
- 2 skiltelių česnako
- 3 g kvapiųjų pipirų
- 2-3 juodųjų pipirų žirnelių
- 5-7 g garstyčių sėklų
PARUOŠIMAS
Slyvas nuplaukite, perpjaukite pusiau, pašalinkite kauliukus.
Norėdami paruošti marinatą, susmulkinkite česnaką, smulkiai supjaustykite rozmariną. Sumaišykite visus marinato ingredientus giliame dubenyje: druską, cukrų, Provanso žoleles, aitriuosius maltus pipirus, smulkiai tarkuotą šviežią česnaką, rozmariną, alyvuogių aliejų ir vyno actą.
Marinatą užpilkite ant slyvų ir atsargiai išmaišykite. Palikite slyvas marinuotis 3 valandas.
Kepimo skardą uždenkite folija, išdėliokite slyvų puses. Slyvas galite džiovinti orkaitėje 100 laipsnių temperatūroje. Visas procesas trunka apie 2–3 valandas.
Slyvų džiovinimo laikas priklauso nuo jų dydžio, įvairovės, nuo jūsų orkaitės veikimo ir norimo gauti rezultato (sausesnės džiovintos slyvos arba minkštesnės ir sultingesnės). Vadovaukitės savo skoniu. Po dviejų valandų buvimo orkaitėje turėtumėte atidžiai stebėti procesą: žiūrėkite, kad slyvos nesudegtų.
Atkreipkite dėmesį, kad orkaitės dureles reikia palikti praviras. Norėdami tai padaryti, galite įdėti paprastą pieštuką tarp korpuso ir orkaitės durelių.
Palikite slyvas ant stalo dar 3 dienas, kad geriau išdžiūtų.
Į sterilizuotą sausą stiklainį suberkite keletą skiltelių česnako ir 2 šakeles rozmarino, tada sluoksnį saulėje džiovintų slyvų, viską apibarstykite prieskoniais, kvapiaisiais ir juodaisiais pipirais, taip pat garstyčių sėklomis. Stiklainį užpildykite sluoksniais iki pat viršaus.
Saulėje džiovintas slyvas užpilkite saulėgrąžų ir alyvuogių aliejaus mišiniu (galite pasirinkti kitą augalinį aliejų savo nuožiūra), aliejus turėtų visiškai padengti slyvas. Uždarykite stiklainį ir padėkite jį į šaldytuvą. Užkandį palikite iki žiemos, o jei nekantraujate išbandyti, palaukite bent 2–3 dienas.
Saulėje džiovintos slyvos yra puikus sprendimas mėsos patiekalų, paukštienos ar žuvies patiekalų mėgėjams, šis užkandis jiems suteiks prieskonių! Saulėje džiovintos slyvos, kaip ir populiarūs saulėje džiovinti pomidorai, puikiai laikosi šaldytuve iki šešių mėnesių.