Kasmet klausiame savęs, ką pagaminti žiemos švenčių stalui, kad būtų skanu, neįprasta ir, žinoma, atitiktų Kalėdų bei Naujųjų metų atmosferą. Geriausia stalą nukrauti paprastais, lengvais ir nepretenzingais, tačiau labai skaniais patiekalais ir užkandžiais. Galbūt būtent tokį išsirinksite iš čia pateiktų.
Salotos „Pelės sūryje“
Sudėtis:
• 500 g virtos vištienos filė
• 200 g kietojo sūrio (bet kokios rūšies)
• 3 virti kiaušiniai
• sauja graikinių riešutų
• 300 g razinų
• pora putpelių kiaušinių
• gvazdikėliai papuošimui
• neriebus majonezas
Paruošimas:
Nulupkite virtus kiaušinius. Baltymus supjaustykite mažais kubeliais. Supjaustykite vištienos filė smulkiais gabalėliais. Sumalkite graikinius riešutus. Sutarkuokite sūrį. Sumaišykite gautus ingredientus, pridėkite majonezo. Padalinkite masę į dvi lygias dalis.
Paruoškite indą salotoms, išplaukite, nusausinkite. Sudėkite pirmąją mišinio dalį, išlyginkite. Kaip kitą sluoksnį dėkite razinas. Uždenkite jas likusiu mišiniu. Išlyginkite šonus iki vientisos masės.
Nulupkite virtus putpelių kiaušinius. Atsargiai dėkite ant salotų. Pridėkite uodegą iš sūrio, ausis iš virtos dešros ir padarykite akis iš gvazdikėlių. Patiekite šaltas.
Burokėlių salotos
Sudėtis:
- 1 vidutinio dydžio burokėlis
- 3 bulvės
- 4 kiaušiniai
- 100 g džiovintų slyvų
- sauja graikinių riešutų
- druska ir majonezas
Paruošimas:
Išvirkite burokėlį su neluptomis bulvėmis. Nusunkite vandenį, atvėsinkite. Išvirkite kiaušinius naujame vandenyje, kad nebūtų skysti viduje. Nupilkite vandenį, atvėsinkite ir nulupkite. Atskirkite trynį nuo baltymo.
Bulves supjaustykite kubeliais, sudėkite į indą, viršų sutepkite majonezu. Supjaustykite burokėlius kubeliais, dėkite ant viršaus, užtepkite majonezo. Tada dėkite trupintą trynį, majonezą.
Supjaustykite džiovintas slyvas, galite jas iš anksto užpilti verdančiu vandeniu. Sutrupinkite kiaušinių baltymus. Uždėkite ant salotų viršaus, išlyginkite. Patepkite majonezu. Maišytuve sutrinkite riešutus. Pabarstykite ant viršaus. Padėkite į šaldytuvą porai valandų.
„Naujųjų metų vainiko“ salotos
Sudėtis:
- 250 g virtų bulvių
- 200 g marinuotų agurkų
- 500 g virtos vištienos filė
- 3 virti kiaušiniai
- 50 g raudonųjų svogūnų
- majonezas
- sauja granatų sėklų
- 1 virta morka
- kelios šakelės krapų
Paruošimas:
Vištienos filė supjaustykite mažais gabalėliais. Bulves ir virtus kiaušinius sutarkuokite vidutine tarka. Supjaustykite agurkus nedideliais kubeliais. Susmulkinkite svogūną.
Paruoškite ir išplaukite indą, išdžiovinkite. Indo viduryje pastatykite stiklinę, kad paskleistumėte salotas vainiko forma. Salotas dėkite sluoksniais: bulvės, vištiena, agurkai ir svogūnai, kiaušiniai. Aptepkite majonezu. Išlyginkite kraštus, švelniai aptepkite viršų.
Nuimkite stiklinę. Papuoškite krapų šakelėmis, kad gautumėte vainiką. Morkas supjaustykite griežinėliais arba figūromis. Išdėliokite viršuje. Pabarstykite granatų sėklomis.
Sūrio užkandis „Mandarinai“
Sudėtis:
- 200 g lydyto sūrio
- kelios skiltelės česnako
- majonezas
- 60 g alyvuogių
- malta paprika pagal skonį
- bazilikas ir raudonėlis papuošimui
Paruošimas:
Sūrį sutarkuokite smulkiausia tarka. Išspauskite česnaką. Sudėkite į sūrį. Sumaišykite su majonezu, kol susidarys stora, formą išlaikanti masė. Nulupkite alyvuoges. Pridėkite šiek tiek masės aplink alyvuoges. Išlyginkite iki rutulio formos. Apvoliokite paprikoje. Perverkite iš viršaus dantų krapštuku. Įdurkite žalius lapus į pervėrimo vietą. Padėkite į šaldytuvą porai valandų.
Bulvių garnyras „Žiedlapiai“
Sudėtis:
- 2 kg bulvių
- 50 g sviesto
- 50 ml aliejaus
- kelios skiltelės česnako
- druska, prieskoniai pagal skonį
Paruošimas:
Pasirinkite maždaug vienodo dydžio ir formos bulves. Nulupkite. Sutarkuokite arba supjaustykite mažais apskritimais. Patepkite formą iš vidaus, pasilikite šiek tiek aliejaus. Bulvių riekeles sudėkite į formą, formuokite žiedo pumpurą. Ant viršaus užberkite prieskonių ir druskos pagal skonį. Užpilkite aliejaus. Pašaukite į orkaitę. Kepkite 200 laipsnių temperatūroje (nuo 40 minučių iki valandos). Prieš patiekiant atvėsinkite, patiekite porcijomis su padažais.
Jūros gėrybių tartletai
Sudėtis:
- pakelis tartletų
- 400 g kalmarų
- po 200 g krevečių ir krabų lazdelių
- 100 g raudonųjų ikrų
- 3 kiaušiniai
- majonezas
Paruošimas:
Pasūdytame vandenyje išvirkite krevetes ir kalmarus. Nupilkite vandenį ir atvėsinkite. Supjaustykite mažais kubeliais. Išvirkite kiaušinius. Atvėsinkite, nulupkite ir sutrupinkite mažais kubeliais. Krabų lazdelės nulupkite ir susmulkinkite.
Sumaišykite visus gautus produktus. Išmaišykite, pridėkite ikrų ir majonezo. Užpildykite tartletus mase, kad nesiektų šonų. Papuoškite žolelėmis ar krevečių gabalėliais. Patiekite šaltą arba pašildytą mikrobangų krosnelėje.