Visi puikiai žinote, jog bulvių traškučiai nėra sveikas užkandis. Jie kenkia ne tik mūsų imuninei sistemai, bet ir didina riziką susirgti vėžiu.
Taip, žiūrint filmus ir krepšinį neįsivaizduojame savo vaišių stalo be traškučių, tačiau sveikata jums turėtų būti svarbesnė.
Pateikiame jums kelis sveikų užkandžių, kurie bus skanesni net už bulvių traškučius, receptus!
Kaip atsirado bulvių traškučiai?
Virėjas Džordžas Krumbas vieną kartą iš klientų išgirdo, kad bulvės yra labai storai supjaustytos ir prastai iškeptos.
Atsižvelgęs į nusiskundimą, jis supjaustė bulves neįtikėtinai plonais griežinėliais, jie buvo ploni tarsi popieriaus lapas.
Pats Krumbas negalėjo patikėti, kad restorano lankytojai liko sužavėti šiuo patiekalu.
Šiuolaikiniai bulvių traškučiai parduotuvėse yra panašūs į patiekiamus restoranuose, tik daug labiau žalingi mūsų sveikatai. Ką daryti, jei norime sveikų užkandžių?
Siūlome keletą alternatyvų.
1. Cukinijų traškučiai (100 g – 91,9 kcal)
Orkaitė turėtų būti įkaitinta iki 200 laipsnių temperatūros, o cukinija supjaustyta mažais griežinėliais. Tada sudėkite juos ant kepimo skardos, tik nedėkite griežinėlių vieną ant kito.
Sutepkite juos alyvuogių aliejumi ir pagardinkite druska, pipirais ir česnakų milteliais, apverskite ir pakartokite sutepimo procesą.
Iš viso cukinijos turėtų kepti 25-35 minutes orkaitėje, todėl po 13 ar 17 minučių nepamirškite jų apversti.
Po kepimo leiskite patiekalui atvėsti iki kambario temperatūros, kad cukinijų griežinėliai taptų traškesni!
2. Itališki parmezano sūrio traškučiai (100 g – 436,8 kcal)
Įkaitinkite orkaitę iki 175 laipsnių temperatūros. Kepimo formą padenkite kepimo popieriumi. Tuomet sumaišykite smulkiai tarkuotą parmezano, česnakų miltelius ir itališkus prieskonius.
Pradėkite dėti mišinį ant kepimo popieriaus (1 vnt. – 2 šaukštai). Turi išeiti 8 traškučiai. Atsargiai išlyginkite gautas formas šaukštu, kad traškučiai iškeptų tolygiai.
Kepkite 5-6 min. Tada leiskite 5 minutes sūrio traškučiams atvėsti. Galite pridėti sezamo, džiovintų aguonų ir svogūnų.
3. Morkų traškučiai (100 g – 41,2 kcal)
Įkaitinkite orkaitę iki 210 laipsnių temperatūros. Supjaustykite morkas plonais griežinėliais ir sudėkite juos į dubenį.
Įpilkite porą šaukštų alyvuogių aliejaus ir pridėkite prieskonių, kuriuos turite savo arsenale (druska, kmynai, česnakų arba svogūnų milteliai, rūkyta paprika ir t.t.).
Tuomet morkų griežinėlius sudėkite ant kepimo formos, kad jie nesuliptų. Kepkite 15 minučių, tada apverskite visus griežinėlius ir kepkite dar 10 minučių, kol morkos bus traškios.
Išimkite iš orkaitės ir mėgaukitės sveikais traškučiais.
4. Baklažanų traškučiai (100 g – 156,9 kcal)
Įkaitinkite orkaitę iki 175 laipsnių temperatūros. Supjaustykite baklažanus apvaliais ir plonais gabaliukais. Sudėkite skilteles ant kepimo formos (kepimo popierius nereikalingas).
Pabarstykite kmynais, ciberžolėmis ir jūros druska. Kepkite orkaitėje 15 minučių. Po to apverskite gabaliukus ir apibarstę prieskoniais kepkite dar 15 minučių (tik įsitikinkite, kad baklažanai nesudegė).
Galite drąsiai patiekti šiuos traškučius šeimai ir draugams, nes jie yra labai sveiki ir skanūs!
Kaip matote, ne tik bulvių traškučiai gali būti skanūs. Šie sveiki traškučiai yra naudingi, bet nebijokite eksperimentuoti ir su kitais ingredientais.
Dabar galite pasiūlyti savo artimiesiems, vaikams ir draugams sveiką traškučių alternatyvą!
Skanaus!