Vasaros pradžia mus apdovanoja įvairiomis uogomis. Padarykite sveikus desertus iš jų!
Panna cotta su aviečių padažu
Sudėtis:
Grietinėlė 10% – 200 ml
Grietinėlė 33% – 400 ml
Citrinų žievelės
Vanilės ekstraktas (arba vanilinis cukrus) – 1 valgomasis šaukštas
Cukrus – 80 g
Želatina – 10 g
Vanduo – 50 ml
Aviečių padažui:
Šviežios avietės (arba šaldytos) – 150 g
Cukraus pudra – 2 šaukštai.
Citrinų sultys (šviežiai spaustos) – 1 valgomasis šaukštas.
Gaminimas:
Ištirpinkite želatiną nedideliame kiekyje vandens ir palikite išbrinkti.
Puode sumaišykite grietinėlę, cukrų, įdėkite nedidelį citrinos žievelės gabalėlį (visą gabalėlį) ir uždėkite ant mažos ugnies, kai kremas pradeda virti, nuimkite nuo viryklės.
Ištraukite citrinų žievelę ir pridėkite vanilės ekstrakto. Pakaitinkite želatiną, kol ištirps. Perpilkite mišinį per sietelį, kad išvengtumėte gabalėlių. Leiskite šiek tiek atvėsti ir supilkite į formas. Šaldykite 4 valandas arba per naktį.
Paruoškite aviečių padažą. Norėdami tai padaryti, nuplaukite avietes, įpilkite cukraus pudros, citrinos sulčių ir sutrinkite.
Tada pertrinkite aviečių tyrę per sietą, kad atsikratytumėte sėklyčių. Jei naudojate šaldytas uogas, pavirinkite paruoštą aviečių tyrę keletą minučių.
Ant atvėsintos panna cotta užpilkite nedidelį kiekį aviečių padažo, papuoškite mėtų arba bazilikų šakelėmis, šviežiomis uogomis.
Morkų ir apelsinų uogienė
Sudėtis:
Morkos – 1 kg
Apelsinai – 2 vnt.
Vanduo – 3,5 stiklinės
Imbieras – 20 g
Medus – 4 šaukštai
Cinamonas – 1/4 šaukštelio
Gaminimas:
Nulupkite morkas ir imbierą.
Sutarkuokite morkas su stambia tarka, imbierą – smulkia.
Nuplaukite apelsinus ir nuimkite žievelę (įsitikinkite, kad nėra likę baltos dalies), smulkiai supjaustykite.
Išspauskite sultis iš apelsinų.
Į puodą sudėkite morkas, supilkite vandenį, apelsinų sultis, apelsinų minkštimą, imbierą ir cinamoną, ir virkite maždaug valandą.
Nukelkite nuo kaitros, šiek tiek atvėsinkite ir tik tada sudėkite medų.
Supilkite uogienę į stiklainius (prieš tai palaikykite stiklainius įkaitintoje iki 100 laipsnių orkaitėje).
Palikite džemą 10-12 valandų kambario temperatūroje. Laikyti galite šaldytuve kelias savaites.
Naminiai marmeladiniai saldainiai
Sudėtis:
1,5 puodelio vaisių sulčių arba šviežių daržovių sulčių
4 šaukštai želatinos
2–4 šaukštai medaus (pagal jūsų skonį, kiek saldžiai norisi)
1/2 šaukštelio vanilės ekstrakto (neprivaloma)
Gaminimas:
Supilkite sultis į mažą puodą.
Įpilkite želatinos ir palikite keletą minučių pastovėti.
Kai želatina išbrinksta, išmaišykite.
Uždėkite puodą ant vidutinės ugnies. Neužvirkite, želatina turi būti visiškai ištirpti.
Įpilkite medaus ir vanilės ekstrakto.
Supilkite mišinį į formeles ir atvėsinkite 2–3 valandas.
Mėgaukitės gardžiais užkandžiais. Paruoštą marmeladą galima laikyti šaldytuve hermetiškame inde 2–3 savaites.
Morengas su braškėmis ir plakta grietinėle
Sudėtis:
400 g šviežių braškių
1/2 citrinos
300 ml grietinėlės, 33–35% riebumo
3 šaukštai balzamiko acto
2 šaukštai cukraus
1 žiupsnelis vanilinio cukraus
Morengams:
300 g cukraus
5 kiaušinių baltymai
2 šaukšteliai kukurūzų krakmolo
Gaminimas:
Įkaitinkite orkaitę iki 120°C temperatūros.
Paruoškite morengą: baltymus išplakite iki tankių putų.
Sumažinkite greitį ir supilkite pusę cukraus, tada pridėkite krakmolo, supilkite likusį cukrų, padidinkite greitį ir plakite dar 10 minučių.
Suformuokite apskritimus ant kepimo popieriaus (galite piešti aplink puodelio kontūrą).
Kepkite 1 valandą įkaitintoje orkaitėje, tada išjunkite orkaitę ir palikite orkaitėje dar 15–20 minučių.
Išspauskite 1 valgomą šaukštą citrinos sulčių. Supjaustykite braškes į 4 dalis.
Pabarstykite uogas su cukrumi ir vanilės milteliais, apšlakstykite citrinos sultimis ir balzamiko actu, ir palikite susigerti.
Išplakite grietinėlę su maišytuvu iki sodrios masės, svarbiausia, nepertraukite plakimo! Ant morengų sudėkite braškes, užpilkite braškių padažu.
Aviečių pyragas
pagrindui:
150 g sviesto
4 šaukštai cukraus
1 trynys
250-300 g miltų
1/2 šaukštelio kepimo miltelių
Įdarui:
700 g aviečių
2 šaukštai cukraus
1 valgomasis šaukštas krakmolo
250 ml vandens
Gaminimas:
Ištirpdykite sviestą. Į sviestą supilkite trynį ir cukrų. Gerai išmaišykite. Įpilkite kepimo miltelių.
Įpilkite pusę miltų ir išmaišykite. Palaipsniui pridėkite likusius miltus, išmaišykite tešlą. Tešla turi gautis minkšta.
Ištepkite formą su sviestu. Įklokite tešlą į formą, kepkite orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje 20-25 minučių, kol tešla taps auksinės spalvos.
Įdarui sumaišykite 100 g aviečių su maišytuvu arba šakute, kol gausite tyrę. Įpilkite į gautą tyrę 200 ml vandens, cukraus ir kaitinkite kol užvirs.
Krakmolą ištirpinkite 50 ml šalto vandens. Palaipsniui įmaišykite į aviečių tyrę krakmolą. Kai masė pradeda tirštėti, nukelkite nuo kaitros ir sudėkite likusias uogas. Švelniai sumaišykite.
Supilkite ant iškepto pagrindo. Atvėsinkite pyragą kambario temperatūroje. Galite papuošti šviežiomis aviečių uogomis.
Aviečių ledų pyragas
Sudėtis:
žiupsnelis vanilinio cukraus
1 valgomasis šaukštas citrinos sulčių
300 ml grietinėlės
3 baltymai
80 g cukraus pudros
400 g aviečių
100 g cukraus
1,5 stiklinės saldžių trupinių
2 šaukštai sviesto
2 šaukštai medaus
Gaminimas:
Supilkite grietinėlę į puodą, įpilkite cukraus ir vanilinio cukraus, ant mažos ugnies virkite 30 minučių. Tada atvėsinkite ir išplakite maišytuvu.
Sutrinkite 2/3 uogų į tyrę. Palaipsniui pridedant nedidelį kiekį šalto virinto vandens, tyrę pertrinkite per sietelį, kad pašalintumėte sėklas. Sudėkite grietinėlę į aviečių tyrę, sumaišykite.
Kiaušinių baltymus išplakite su cukraus pudra ir citrinos sultimis. Švelniai įmaišykite baltymus į kremą su aviečių tyre. Išmaišę įdėkite į šaldiklį 2 valandoms. Išmaišykite ir vėl šaldykite 2–3 valandas.
Įkaitinkite orkaitę iki 200°C temperatūros. Saldžius trupinius sumaišykite su sviestu ir medumi. Sudėkite į kepimo indą. Kepkite 10 min. Leiskite visiškai atvėsti.
Sudėkite ledus. Išlyginkite paviršių ir vėl įdėkite į šaldiklį. Ištraukite iš šaldiklio 10-15 minučių prieš patiekdami.