Kiekvienos namų šeimininkės arsenale turėtų būti tešla visoms progoms. Ją lengva paruošti, o pyragaičiai iš jo ilgai išlieka švieži. Vis dar nieko panašaus neradote? Tada šiandien mes parodysime, kaip paruošti universalią tešlą.
Tokios tešlos skonis yra neutralus. Ir kokie puikūs pyragai ir pyragaičiai su bet kokiu įdaru, sausainiai ir tartletės iš jos gaunasi. Su šia tešla yra malonu dirbti ir ji gali ilgai stovėti: savaitę šaldytuve ir visą sezoną šaldiklyje.
Kaip paruošti universalią tešlą
Jums reikės:
- 820 g kvietinių miltų
- 360 g sviesto
- 50 g grietinės
- 1 kiaušinis
- 1 trynys
- 170 ml šalto vandens
- 2 šaukštelių acto
- 11 g druskos
Gaminimas:
Išsijokite miltus ir sumaišykite su druska. Suberkite susmulkintą sviestą. Rankomis viską sutrupinkite į mažus trupinius.
Įmuškite kiaušinį, trynį ir grietinę. Išmaišykite. Sumaišykite vandenį su actu. Dalį supilkite į tešlą, minkydami. Ji turėtų išlaikyti formą.
Paruoštą tešlą paskirstykite maždaug po 300 g rutulį. Prieš naudojimą bent 30 minučių padėkite į šaldytuvą.
Receptai su universalia tešla
Pyragėliai su mėsa
Jums reikės:
- 300 g universalios tešlos
- 250 g virtos jautienos
- 2 maži svogūnai
- 30 g sviesto
- 3-4 šaukštai mėsos sultinio
- 1 kiaušinis
- 1 valgomasis šaukštas sezamo sėklų
- druska pagal skonį
- pipirų pagal skonį
Gaminimas:
Svogūnus supjaustykite pusžiedžiais ir pakepinkite svieste.
Mėsą ir svogūnus sumalkite per mėsmalę. Įpilkite druskos ir pipirų, supilkite šiek tiek sultinio. Įdaras neturi būti skystas.
Padalinkite tešlą į stalo teniso kamuoliuko dydžio gabalėlius. Iškočiokite į 2 mm storio plokščius pyragaičius. Uždėkite įdarą ant krašto ir uždenkite tešla. Suspauskite kraštus.
Padėkite pyragėlius ant kepimo skardos, padengtos kepimo popieriumi. Išplakite kiaušinį ir aptepkite pyragėlius, padarykite keletą įspaudų šakute ir pabarstykite sezamo sėklomis.
Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Kepkite 15–20 minučių. Patiekite karštus.
Rageliai su datulėmis
Jums reikės:
- 300 g universalios tešlos
- 200 g datulių be kauliukų
- 80 ml vandens
- 50 g riešutų
- žiupsnelis kardamono
- cukraus pudros pagal skonį
Gaminimas:
Nulupkite datules, užpilkite vandeniu ir virkite, kol susidarys vienalytė masė. Sudėkite susmulkintus riešutus ir kardamoną. Leiskite atvėsti.
Padalinkite tešlą per pusę. Kiekvieną gabalą iškočiokite į 2 mm storio apskritimą. Supjaustykite į 8 vienodus trikampio segmentus.
Įdarą dėkite ant plataus trikampio krašto. Sudrėkinkite tešlą vandeniu ir susukite ragelį, pradedant nuo plataus galo, iki kampo.
Įtieskite skardą kepimo popieriumi, sudėkite ragelius ir kepkite 170 laipsnių orkaitėje 20–25 minutes. Pabarstykite cukraus pudra.
Tartaletė su su vyšniomis
Jums reikės:
- 300 g universalios tešlos
- 750 ml pieno
- 150 g manų kruopų
- 100 g cukraus
- 100 g sviesto
- 1 apelsinas
- 3 kiaušiniai
- 1 šaukštelis vanilinio cukraus
- 50 g cukruotų apelsino žievelių
- 50 g džiovintų vyšnių
- 50 ml konjako
- 3 šaukštai vyšnių ar apelsinų uogienės
- 2 šaukštai rudojo cukraus
Gaminimas:
Iškočiokite į 30 cm skersmens apskritimą, perkelkite į 26 cm skersmens formą, suformuokite šonus, nupjaukite perteklių. Uždenkite plėvele ir 30 minučių palaikykite šaldytuve.
Išmirkykite vyšnias konjake. Smulkiai supjaustykite. Smulkia tarka nulupkite žievelę nuo apelsino. Išspauskite sultis iš minkštimo.
Pieną sumaišykite su 50 g cukraus ir užvirkite. Supilkite manų kruopas plona srovele, nuolat maišydami. Virkite ant silpnos ugnies 5–7 minutes.
Sudėkite sviestą, vanilinį cukrų ir cukrų, sutrintą su žievele. Kai košė šiek tiek atvės, įpilkite kiaušinių, cukruotų vaisių ir vyšnių su skysčiu.
Atvėsintoje tešloje su šakute padarykite skylutes ir 15 minučių pašaukite į įkaitintą iki 170 laipsnių orkaitę.
Sutepkite gatavą pagrindą uogiene, tada įdėkite šiltą įdarą ir vėl pašaukite į orkaitę 40 minučių. Po 20 minučių kepimo, pabarstykite pyragą ruduoju cukrumi.
Tartaletė su sūriu ir daržovėmis
Jums reikės:
- 250-300 g universalios tešlos
- 200 g maskarponės sūrio
- 100 ml grietinėlės
- 5 g želatinos
- 20 žalių baziliko lapų
- 100 g rukolos
- 200 g vyšninių pomidorų
- 30 ml alyvuogių aliejaus
- 2 šaukštelių balzaminio acto
- druskos pagal skonį
- pipirų pagal skonį
Gaminimas:
Iškočiokite tešlą į 30 cm skersmens apskritimą, išklokite 24 cm skersmens formą, suformuokite šonus, nupjaukite perteklių. Uždenkite plėvele ir 30 minučių palaikykite šaldytuve.
Atšaldytoje tešloje padarykite skylutes šakute ir kepkite 180 laipsnių temperatūroje 15-18 minučių.
Želatiną pamirkykite šaltame vandenyje. Kai jis išmirksta sumaišykite su pašildyta grietinėle. Maišykite, kol želatina visiškai ištirps, tada nukelkite nuo ugnies.
Į atvėsintą grietinėlę sudėkite sūrį, druską, pipirus ir smulkiai supjaustytus baziliko lapelius. Supilkite mišinį ant tešlos ir kepkite 2 valandas.
Sumaišykite alyvuogių aliejų, balzaminį padažą, druską ir pipirus. Sumaišykite dalį padažo su rukola, o likusią dalį užpildykite vyšniniais pomidorais, perpjautais pusiau.
Uždėkite salotas ir pomidorus ant viršaus ir apšlakstykite padažu. Patiekite nedelsdami.
Sūrio lazdelės
Jums reikės:
- 300-350 g universalios tešlos
- 30 g kietojo sūrio
- 0,5 šaukštelio maltų juodųjų pipirų
- 0,5 šaukštelio kmynų
- 0,5 šaukštelio aguonų
- 0,5 šaukštelio sezamo sėklų
- 0,5 šaukštelio linų sėmenų
Gaminimas:
Tešlą iškočiokite į 3 mm storio stačiakampį. Pabarstykite sūriu ir juodaisiais pipirais, sulenkite per pusę ir vėl iškočiokite į tą patį storį.
Supjaustykite į 1 cm storio juosteles. Sudrėkinkite vandeniu ir pabarstykite prieskoniais ir sėklomis.
Susukite juosteles spirale ir padėkite ant kepimo skardos, padengtos kepimo popieriumi. Kepkite apie 10–12 minučių 180 laipsnių temperatūroje.