Puikus sausainių prie kavos ar net šventiniam stalui receptas. Išbandykite, ir jums patiks šis skonis!
30-35 sausainių vienetams jums reikės:
Visi tešlai skirti ingredientai turi būti kambario temperatūros!
Tešlai:
- 1 mažo kiaušinio
- 70 g grietinės arba natūralaus jogurto
- 70 g cukraus pudros (arba pagal skonį)
- 100 g sviesto
- 45 ml saulėgrąžų aliejaus
- 40 g kukurūzų krakmolo (dėl jo sausainiai tampa minkšti ir išlieka traškūs; jei jo neturite, naudokite tokį patį kiekį miltų);
- apie 280 g paprastų miltų
- 1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
- Žiupsnelio druskos
- 1 pakelio vanilinio cukraus
Įdarui:
- 2-3 obuolių (400-500 g)
- 70 g graikinių riešutų – maltų arba smulkiai sukapotų
- 2 šaukštų cukraus (arba pagal poreikį)
- 1 arbatinio šaukštelio malto cinamono (neprivaloma)
- Cukraus pudros – pabarstymui
Gaminimo eiga:
Paruoškite tešlą:
Į gilų dubenį sudėkite suminkštintą sviestą, aliejų, cukrų, vanilinį cukrų, žiupsnelį druskos, kiaušinį ir grietinę ar jogurtą.
Plakite, kol susidarys vientisa masė.
Palaipsniui (2 etapais) suberkite persijotus miltus su kepimo milteliais ir kukurūzų krakmolu.
Išmaišykite tešlą šakute arba elektriniu plaktuvu (naudokite tešlai skirtus priedus).
Iš tešlos suformuokite rutulį.
Tešla turi būti minkšta, vienalytė ir nelipni.
Suvyniokite ją į maistinę plėvelę ir 30-60 minučių atvėsinkite.
Paruoškite įdarą:
Tarkuotus obuolius su cukrumi suberkite į keptuvę ir kelias minutes troškinkite, kol išgaruos skystis.
Suberkite smulkintus graikinius riešutus ir maltą cinamoną.
Troškinkite dar 1 minutę.
Tada palikite atvėsti.
Sausainių formavimas:
Iškočiokite tešlą į 5 mm storio lakštą ir iš jos išpjaukite 6 cm skersmens apskritimus.
Į vidurį įdėkite šaukštelį įdaro ir sujunkite tešlos kraštus per vidurį.
Paruoštus sausainius sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepkite 170 laipsnių temperatūroje apie 10-15 minučių.
Leiskite visiškai atvėsti, tada pabarstykite cukraus pudra ir patiekite.
Linkime gero skonio!