Sriuba yra skystas patiekalas, kuris dažniausiai naudojamas pietums. Sriubą paprastai turi sudaryti bent 50% vandens.
Įdomu tai, kad sriubos yra palyginti naujas patiekalas, kuris išplito prieš 400–500 metų, atsiradus stipriems, nesioksiduojantiems ir chemiškai neutraliems indams.
Šiandien pasaulyje yra apie 150 pagrindinių sriubų rūšių, kurios skirstomos į daugiau nei tūkstantį porūšių. Ar sriuba yra naudinga?
Ar turite ją valgyti kiekvieną dieną? Daugybė žmonių kartų žinojo, kad jų vaikai negali gyventi be sriubos. Tuo tarpu kai kurie ekspertai mano, kad sriubų nauda yra perdėta.
Sriubos maistingos, bet tuo pačiu metu lengvos, o organizmas greitai suvirškina. Tai labai svarbu žmonėms, turintiems antsvorio ar prastą apetitą, taip pat tiems, kurie atsigauna po ligos.
Pavyzdžiui, vištienos sultinyje yra medžiagų, palengvinančių peršalimo simptomus.
Sriuboje kalorijų yra mažiau nei keptuose ar net troškintuose patiekaluose, tačiau maistine verte jos nėra prastesnės. Tai svarbu tiems, kurie nori numesti svorio.
Receptai skanioms sriuboms kiekvienai dienai
Jei jums patinka sriubos ir norite paruošti naujas – šis straipsnis skirtas jums.
Sriuba su mėsos kukuliais
Sudėtis:
2 litrai vandens
200 g maltos jautienos
100 g morkų
300 g bulvių
100 g ryžių
40 g svogūnų laiškų
druska, pipirai pagal skonį
lauro lapai
žalumynai pagal skonį
Gaminimas
- Į vandenį sudėkite tarkuotas morkas ir bulves.
2. Iš mėsos suformuokite kukulius.
3. Kai bulvės bus pusiau išvirę, į puodą sudėkite mėsą ir ryžius, lauro lapus, druską ir pipirus.
4. Kai iki virimo pabaigos liks kelios minutės, pridėkite kapotų žalumynų ir svogūnų.
Skanaus!
Sūrio sriuba
Sudėtis
1,5 litro vandens
1,5 pakelio lydyto sūrio
1 maža morka
1 mažas svogūnas
4 vidutinės bulvės
Gaminimas
1.Nulupkite bulves, supjaustykite smulkiais gabalėliais, sudėkite į vandenį ir užvirinkite.
2.Sutarkuokite morkas, smulkiai supjaustykite svogūnus, apkepkite augaliniame aliejuje.
3.Į bulves supilkite morkas su svogūnais ir sūriu.
4.Virkite sriubą, kol sūris visiškai ištirps verdančiame vandenyje. Pasūdykite sriubą pagal skonį.
Virti reikia apie 30 min.
Vištienos ir sūrio sriuba
Sudėtis
400 g vištienos filė
2 bulvės
1 didelė morka
180 g lydyto sūrio
2 l sultinio arba vandens
žalumynai
lauro lapai, pipirai, druska pagal skonį
Gaminimas
1.Vištienos filė supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais.
2. Nuluptas bulves supjaustykite kubeliais, morkas – pusžiedžiais.
3. Keptuvėje apkepkite filė su nedideliu kiekiu alyvuogių aliejaus.
4. Paruoškite sultinį iki virimo, įdėkite lauro lapus ir pipirus, suberkite filė kubelius.
5. Sumažinkite kaitrą ir virkite 7–10 minučių. Sudėję daržoves virkite dar 10–15 minučių.
6. Lydytą sūrį sudėkite į sriubą, gerai išmaišykite, kad sūris visiškai ištirptų. Įberkite druskos, pipirų ir kapotų žalumynų. Išmaišę nukelkite sriubą nuo ugnies.
Daržovių sriuba
Sudėtis
1 morka
1 svogūnas
sauja baltųjų kopūstų
1 šviežias agurkas
3-4 pomidorai
0,5 paprikos
druska pagal skonį
Gaminimas
1.Nuplaukite ir supjaustykite visas daržoves.
2. Tada sudėkite daržoves į keptuvę sluoksniais: 1 sluoksnis – morkos, 2 sluoksnis – svogūnai, 3-asis sluoksnis – kopūstai, 4-asis sluoksnis – agurkai, 5-asis sluoksnis – pomidorai, 6-asis sluoksnis – paprika
3. Uždenkite puodą dangčiu ir palikite daržoves ant mažos ugnies 25-30 minučių troškintis savo sultyse. Jei reikia, galite įpilti šiek tiek vandens. Reguliariai maišykite.
4. Tada užpilkite verdančio vandens, pasūdykite, užvirkite ir išjunkite.
5. Sriuba paruošta. Patiekite su krapais, petražolėmis ir grietine. Galite pridėti česnakų ir pipirų.
Pieniška sriuba su daržovėmis
Sudėtis
1 l pieno
400 g vandens
400 g bulvių
400 g žiedinių kopūstų
100 g morkų
300 g žaliųjų žirnelių
20 g sviesto
druska pagal skonį
Gaminimas
- Supjaustykite morkas mažais kubeliais, prieš kepdami, išlydykite pusę sviesto.
2. Susmulkinkite žiedinį kopūstą.
3. Nulupkite bulves ir supjaustykite mažais kubeliais.
4. Užvirinkite pieną, nuimkite putą.
5. Vandenį užvirinkite, įberkite druskos, sudėkite bulves ir žiedinį kopūstą, kai išvirs, suberkite apkeptas morkas.
6. Virkite ant mažos ugnies, kol pusiau išvirs, tada supilkite karštą pieną ir išmaišykite.
7. Pabaigoje suberkite žirnelius, užvirkite ir virkite 15 minučių.
8. Į dubenėlį sriubos įdėkite sviesto gabalėlį.
Sriubų receptai yra įvairūs, todėl kiekvieną kartą galite išbandyti naują versiją. Sotiems pietums ypač gerai šiltos sriubos.
Pasinaudokite šiais receptais, kaip paruošti sveikas ir skanias sriubas, kurios pamaitins jūsų šeimą!