Puikus receptas naminėms spurgoms iš jogurtinės tešlos. Jei esate nusiteikę nuostabiai minkštoms ir subtilioms spurgoms, kurioms nereikia ilgai kilti, šis receptas kaip tik jums.
Mūsų močiutės į spurgų tešlą visada įpildavo romo. Tam jos turėjo svarią priežastį, kurią verta žinoti ir šiandien. Nereikia jaudintis, kad spurgose liks alkoholio, jis tiesiog išgaruoja kepant.
Štai keletas šios išbandytos praktikos pranašumų:
- Alkoholis spurgoms suteikia švelnų, saldų skonį ir malonų aromatą.
- Skirtingi alkoholio tipai, tokie kaip romas, brendis ar viskis, suteikia spurgoms skirtingą skonį.
- Alkoholis padeda ištirpinti tešloje esantį cukrų, todėl spurgos tampa saldesnės ir skanesnės.
- Suminkština struktūrą: alkoholis padeda išvengti glitimo susidarymo tešloje, todėl spurgos tampa minkštesnės ir puresnės.
- Alkoholis sumažina tešlos paviršiaus įtempimą, todėl kepant spurgos lengviau išbrinksta ir įgauna gražesnę bei vienodesnę struktūrą.
- Prailgina galiojimo laiką: alkoholis veikia kaip konservantas ir padeda pratęsti spurgų galiojimo laiką. Spurgos su alkoholiu išlieka minkštos ir skanios dieną ar dvi ilgiau nei spurgos be alkoholio.
Kaip kepti spurgas, kad rezultatas būtų geriausias?
Spurgas po vieną dėkite į aliejų, kad nenukristų aliejaus temperatūra. Kepkite spurgas iki auksinės spalvos, ne per tamsios. Iškepus spurgą leiskite aliejui nuvarvėti ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius.
Jums reikės:
- 2 ir 1/2 stiklinės paprastų miltų;
- 250 ml natūralaus jogurto;
- 5 valgomųjų šaukštų cukraus;
- 1 kiaušinio;
- 3 valgomųjų šaukštų aliejaus;
- 1/2 arbatinio šaukštelio kepimo sodos;
- žiupsnelio druskos;
- aliejaus kepimui.
Neprivaloma:
- cukraus pudra papuošimui;
- plakta grietinėlė;
- mėgstamiausias marmeladas;
- Nutella;
- švieži vaisiai.
Spurgas galite patiekti supjaustytas griežinėliais ir įdarytas plakta grietinėle ir vaisiais – tai ideali idėja šventiniam skanėstui. Taip paruoštos spurgos atrodo išties prabangiai.
Ką daryti:
Su ingredientais geriausia dirbti kambario temperatūroje, todėl nepamirškite jų iš šaldytuvo išimti iš anksto, geriausia – likus valandai iki gaminimo pradžios. Tešlą paruošti labai paprasta, dideliame dubenyje sumaišykite jogurtą, kiaušinius, druską ir cukrų.
Įdėkite sodos ir 3 šaukštus aliejaus, gerai išmaišykite. Į tešlą pamažu įmaišykite persijotus paprastus miltus ir vėl gerai išmaišykite. Po sumaišymo tešla turi būti tampri, bet tuo pačiu ir elastinga. Jei reikia, įdėkite miltų arba šiek tiek daugiau jogurto ar pieno.
Suvyniokite į plastikinę plėvelę ir leiskite pastovėti 25 minutes. Tešlą padalinkite į dvi dalis ir iškočiokite apie 1 centimetro storio apskritimą. Stikliniu puodeliu išpjaukite žiedus ir kiekvieno viduje padarykite po vieną skylutę, kad susidarytų klasikinė spurgos forma.
Į keptuvę įpilkite reikiamą kiekį aliejaus. Apkepkite spurgas iš abiejų pusių iki auksinės spalvos. Nusausinkite ant servetėlės ir prieš patiekdami, jei norite, apibarstykite cukraus pudra.
Linkime jums skanaus.