Tiramisu – populiariausias italų desertas, žinomas visame pasaulyje. Tačiau nedaugelis žino klasikinį receptą.
Virėjas, kulinarinas, žurnalistas ir virimo knygų autorius Juliana Lomazzi pasidalino tinkamiausiu šio delikateso receptu. Tokiu būdu jis yra ruošiamas Italijoje.
6-8 porcijos:
- 200 g (400 g) sausainių-pirštelių (tokie spec. sausainiai, labai lengvi ir labai pilni oro, jokie kitokie netiks, LT tikrai yra)
- 4 švieži kiaušiniai;
- 80 gr. cukraus;
- 500 gr. maskarponės sūris;
- 50 g (galima ir daugiau 🙂 tamsaus romo (jei romo nėra, tiks ir brendis ar konjakas (jei negaila), bet ponas romas čia geriausiai tinka)
- 5 šaukštai. espresso kavos
Dekoravimui:
- kakavos milteliai;
- 3 šaukštai. saldaus tarkuoto šokolado.
Virimas
Atsargiai atskirti trynius nuo baltymų. Įpilkite trynius į maišytuvo dubenėlį, įpilkite cukraus ir suplakite iki purios masės kol cukrus visiškai ištirps.
Įdėkite maskarponė sūrio ir lėtai sumaišykite. Įpilkite romo ir vėl išmaišykite.
Paruošimas.
Pasiruošti indą. Labai puikiai tinka stiklinis, negilus, pailgas indas, jei tokį turite. Arba galima į stiklines viską sluoksniuoti… Jei darau stiklinėse, tai sausainių prireikia mažiau, jei vienas didelis indas – sausainių sunaudoju daugiau. Sausainius trumpam įmerkti į kavą, bet tik kad jie truputį sudrėktų, jokiu būdu nepermirktų ir nevirstų į košę. Jie turi „paragauti“ kavos su romu, o ne „prisiliuobti“.
Kloti sluoksnį sausainių, ant jų sieteliu užbarstyti kakavos ir tiesti kremo sluoksnį, tą patį pakartoti kol baigsis kremas ir sausainiai. Užbaigti viską kremu, pabarstyti kakava ir – į šaldytuvą. Geriausia palikti šaldytuve mažiausiai 8 valandom. Žodžiu, pagaminti „iš vakaro“ ar bent jau iš ryto. Jei norite pagreitinti procesą, galima dėti į šaldiklį ir palikti kelioms valandoms, tada rimtai sustingsta viskas ir beveik ledai išeina…
Prieš patiekdami pabarstykite kakavos milteliais ir tarkuotu šokoladu.
Kaip jūs ruošiate tiramisu? Pasidalinkite savo receptais!