Sausainiai yra neatsiejama mūsų mitybos dalis. Kad ir kaip stengtumėmės atsiriboti nuo tokio tipo maisto, vis tiek sunku įsivaizduoti gyvenimą be saldumynų. Neabejotinai galime nustatyti tam tikrus saldumynų vartojimo apribojimus, tačiau visiškai neįmanoma to atsisakyti. Iš tiesų net nesaldintuose patiekaluose labai dažnai būna cukraus.
Ir jei šeima turi vaikų, desertų pašalinimas iš mitybos yra kažkas iš fantazijos srities. Reikia kažkaip rasti tą aukso vidurį, kai visi sotūs ir patenkinti. Pirmoji taisyklė, kurią galite įvesti, yra nepirkti kepinių parduotuvėse.
Ten dažnai yra ingredientų, kurie nėra labai sveiki. Tačiau kiekviena šeimininkė savo virtuvėje taip pat gali gaminti skanius sausainius. Norėdami šiek tiek palengvinti užduotį ir įkvėpti jus, siūlome keletą greitai ir lengvai paruošiamų sausainių variantų.
Sausainiai per 15 minučių
Kokosiniai sausainiai
Kokosas yra sotus riešutas, turintis labai subtilų ir malonų aromatą.
Jums reikės:
- 100 g miltų
- 100 g cukraus
- 200 g kokoso drožlių
- 2 kiaušinių
- 1 šaukštelio kepimo miltelių
Gaminimas:
Kiaušinius išplakite su cukrumi. Suberkite kokoso drožles, išmaišykite.
Suberkite miltus ir kepimo miltelius, dar kartą išmaišykite. Padėkite tešlą pusvalandžiui į šaldytuvą.
Sudrėkinkite rankas vandeniu ir formuokite sausainius. 15 minučių pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių.
Obuolių sausainiai
Dabar yra tiek daug įvairių veislių obuolių! Pasinaudokite tuo ir paruoškite puikų desertą prie arbatos.
Jums reikės:
- 120 g cukraus
- 2 g vanilino
- 4 kiaušinių
- 200 g margarino
- 500 g miltų
- 3 obuolių
- 10 g kepimo miltelių
Gaminimas:
Kiaušinius sutrinkite su cukrumi ir vanile. Įpilkite ištirpinto margarino, išmaišykite. Tada suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Viską gerai išmaišykite.
Nulupkite obuolius, supjaustykite kubeliais ir suberkite į tešlą. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Šaukštu išdėliokite tešlą.
Įdėkite į orkaitę, įkaitintą iki 200 laipsnių, 10-15 minučių (kepkite iki auksinės rudos spalvos).
Naminiai avižiniai sausainiai
Šis desertas mums primins nuostabią vaikystę, kai nekantriai laukėme mamos iš darbo, nes ji atnešdavo nuostabių avižinių sausainių. Palepinkite savo vaikus ir šiuo skanėstu.
Jums reikės:
- 100 g sviesto
- 1 stiklinės cukraus
- 2 kiaušinių
- 1 stiklinės avižinių dribsnių
- 1 stiklinės miltų
- riešutų pagal skonį
- džiovintų vaisių pagal skonį
Gaminimas:
Sviestą (kambario temperatūros) ir cukrų sutrinkite šakute. Tada plakite maišytuvu iki vientisos masės.
Įmuškite kiaušinius ir išmaišykite. Įpilkite stiklinę avižinių dribsnių ir išmaišykite.
Pagal skonį pridėkite riešutų ir džiovintų vaisių (iš viso neturėtų būti daugiau kaip 2 puodeliai). Viską gerai išmaišykite. Suberkite miltus.
Iš gautos masės suformuokite rutuliukus, pamirkykite miltuose ir suformuokite sausainius. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, aptepkite trupučiu alyvuogių aliejaus. 15 minučių kepkite sausainius iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
Pieniški sausainiai
Šį desertą greičiausiai prisimenate iš atostogų pas močiutę kaime!
Jums reikės:
- 400 g miltų
- 200 g cukraus
- 100 g sviesto
- 1 kiaušinio
- 80 ml pieno
- 0,5 šaukštelio kepimo miltelių
Gaminimas:
Išplakite minkštą sviestą ir cukrų. Įmuškite kiaušinį, supilkite pieną, kepimo miltelius ir išmaišykite.
Suberkite miltus, užminkykite elastingą tešlą. Tešlą iškočiokite į 7–10 mm storio sluoksnį.
Pasinaudokite norima forma pjaustant sausainius. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.
Sausainius perkelkite į kepimo skardą ir kepkite 15 minučių (kol lengvai paruduos).
Bananiniai sausainiai
Bananai yra sotūs vaisiai, todėl šiuos sausainius galima pasiimti kaip užkandį. Jie skanūs, sveiki ir aromatingi.
Jums reikės:
- 2 bananų
- 1 stiklinės avižinių dribsnių
- riešutų pagal skonį
- razinų pagal skonį
Gaminimas:
Bananus sutrinkite su avižomis. Suberkite riešutus, razinas.
Iškočiokite iki 1 cm storio sluoksnio, supjaustykite mažais kvadratėliais. 15 minučių kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių.
Madeleine sausainiai
Pagaminkite šį desertą bent kartą, ir vaikai nuolat prašys šių sausainių pakartoti.
Jums reikės:
- 120 g miltų
- 2 kiaušinių
- 80 g cukraus
- 90 g sviesto
- 1 valgomojo šaukšto citrinos sulčių
Gaminimas:
Ištirpinkite sviestą, į jį muškite kiaušinius ir supilkite cukrų. Plakite plaktuvu arba mikseriu. Suberkite miltus ir citrinos sultis, ir kruopščiai išmaišykite.
Išskirstykite tešlą į Madeleine formeles, arba bet kokias kitas. Kepkite 190-200 laipsnių temperatūroje 12-15 minučių.
Pusryčiams, prie arbatos, kai reikia ką nors greitai paruošti, svečiai netikėtai užėjo be perspėjimo, mokykloje vaikams reikia atsinešti desertą – šie receptai pravers bet kokioje situacijoje. Sausainiai užkariaus jūsų širdis su minimaliu ingredientų kiekiu. Laimei reikia labai nedaug.