Džiovintos vyšnios (cukatos) yra tikras išsigelbėjimas, kai derlius gausus, o kompotai ir uogienės jau paruošti. Tokios vyšnios yra puikus priedas visiems kepiniams, ypač varškės ir mieliniams.
Sudėtis
- 3 kg vyšnių
- 1,6 kg cukraus
- 650 ml vandens
Išimkite kauliukus iš vyšnių. Dabar vyšnios be kauliukų sveria apie 2,6 kg. 1 kg vyšnių reikia 400 g cukraus. Pabarstykite vyšnias cukrumi ir palikite 5 valandoms, kad išsiskirtų sultys. Kas valandą pamaišykite.
Gautas sultis nupilkite, vyšnias perkoškite per kiaurasamtį. Palikite dar 3 valandas, kad išgautumėte likusias sultis.
Iš viso išsiskirs apie 1,5 litro vyšnių sulčių. Labai skanu jas gerti šaltas, kai karšta.
Nupylęs sultis į likusias vyšnias supilkite 540 g cukraus ir 650 ml vandens. Užvirkite, sumažinkite ugnį, pavirkite 5–7 minutes, išjunkite ir palaukite, kol vyšnios atvės sirupe – tai svarbus džiovinimo etapas.
Perpilkite vyšnių sirupą per kiaurasamtį, palikite visiškai nusausintas.
Gausite beveik 1 l sirupo ir 1,7 kg vyšnių. Vyšnias paskleiskite vienu sluoksniu ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos. Džiovinkite orkaitėje 45–50 laipsnių temperatūroje 3 valandas. Taip pat galite džiovinti elektrinėje džiovykloje, jei turite.
Vyšnios yra paruoštos, kai nustoja leisti sultis, patamsėja ir tampa tarsi „kramtomos“. Labai skanu jas dėti į saldžius kepinius!