Vasarą labiausiai mėgstu šviežius vaisius ir daržoves. Nors agurkai iš šiltnamio yra geresni už pomidorus, kurie net neturi jiems būdingo aromato, jie niekuo neprilygsta šviežiai nuskintiems iš lysvės. Ir pirmas dalykas, kurį norisi su jais padaryti, tai pasigaminti traškių, lengvai sūdytų ir paraugtų agurkų stiklainyje. Kodėl stiklainyje? Nes taip juos lengviau laikyti šaldytuve.
Šis receptas ypatingas tuo, kad agurkai išrūgsta vos per vieną naktį! Dėl aštraus sūrymo jie būna vidutiniškai aštrūs ir labai kvapnūs. Iš nurodyto ingredientų kiekio paruošiami du litriniai stiklainiai. Retai gaminu daugiau, nes vakare visada galiu pasigaminti naują porciją.
Kaip pasigaminti traškius ir lengvai sūdytus agurkus
Geriausia rinktis nedidelio dydžio agurkus. Pamerkite juos šaltame vandenyje 2-3 valandoms, kad taptų traškesni. Vasarą naudoju šviežius krapus, o žiemą – džiovintus. Atkreipkite dėmesį į druską, tai visada turėtų būti akmens druska.
Sudedamosios dalys:
- Agurkai 1 kg
- Vanduo 1 litras
- Druska 1,5 valgomojo šaukšto
- Cukrus 1 valgomasis šaukštas
- Garstyčių milteliai 1 valgomasis šaukštas
- Pipirų grūdeliai 10 vnt.
- Krapai 100 g
- Česnakai 1 vnt.
- Lauro lapai 4 vnt.
- Actas 2 šaukštai
Paruošimas:
Nupjaukite abu nuplautų ir pamirkytų agurkų galus. Krapų ryšulėlį supjaustykite į 4-5 dalis. Česnaką supjaustykite griežinėliais.
Į švarius ir sausus stiklainius sudėkite pusę paruoštų krapų ir česnakų. Tada sudėkite dalį agurkų į stiklainius vertikaliai ir glaudžiai vienas prie kito.
Į stiklainius sudėkite smulkintą lauro lapą ir pipirus, likusius krapus ir česnakus. Ant viršaus sudėkite mažesnius agurkus.
Išmaišykite vandenį su druska ir cukrumi, užvirinkite ir iš karto nukelkite nuo ugnies. Druskos kristalai turėtų visiškai ištirpti. Supilkite actą ir suberkite garstyčių miltelius, ir gerai išmaišykite.
Supilkite sūrymą į stiklainius, sandariai uždenkite ir palikite marinuotis per naktį, uždengę audiniu.
Skanaus!