Itališko Velykų stalo neįmanoma įsivaizduoti be skanaus panetonės (it. Panettone) pyrago, kuris atrodo labai panašus į mūsiškę tradicinę „bobą“. Remiantis oficialia istorija, šis pyragas pirmą kartą buvo iškeptas XVI amžiuje kunigaikščiui Ludovico il Moreau (Ludovico Maria Sforca) pagal jo paties receptą, kuris nuo to laiko nepasikeitė.
Panetonės kekso atsiradimas apipintas legendomis. Remiantis viena versija, jo pavadinimas kilęs iš itališko žodžio pan del ton, kuris reiškia „prabangos duona“.
Patys italai šio kulinarinio šedevro atsiradimą mielai sieja su romantiška legenda apie jaunuolį Tonį, kilusį iš turtingos ir įtakingos šeimos, įsimylėjusį Milano kepėjo dukrą.
Norėdamas būti arčiau mylimosios, Tony pasisamdė pas jos tėvą mokiniu, o kad mergina atkreiptų į jį dėmesį, sugalvojo nuostabaus skonio saldžios kupolo formos duonos receptą su razinomis, citrinos žievele ir apelsino skiltelėmis. Iš čia kilo ir pyrago pavadinimas – Pani di Antonio („Tonio duona“).
Originalus receptas yra nesudėtingas, nors gali šiek tiek skirtis priklausomai nuo produktų prieinamumo ir jūsų pageidavimų. Panetonė gali būti kepama su šokoladu, kedro riešutais, egzotiškais vaisiais. O kadangi šis pyragas patinka visiems, kas tik pabando, šiandien panetonė yra ne tik Italijos, bet ir Prancūzijos, Ispanijos ir net Lotynų Amerikos pasididžiavimas!
Mūsų parduotuvėse šiuos keksiukus galite rasti ir didelėse elegantiškose dėžutėse. O šeimininkės pradėjo eksperimentuoti ir bando namuose išsikepti panetonę pačios. Šiandien papasakosime, kaip greitai paruošti tikrą itališką pyragą namuose.
Itališkas Velykų pyragas
Ingredientai
- 850 g miltų
- 25 g mielių
- 50 g cukraus
- 1 valgomasis šaukštas cukraus tešlai
- 180 g sviesto
- 2 kiaušiniai
- 4 tryniai
- 150 g razinų
- 100 g cukruotų vaisių
- 100 g riešutų
- 1,5 arb. š. druskos
- viena vidutinės citrinos žievelė
- 1/2 arb. š. vandens
Gaminimo eiga
1. Mieles ir cukrų ištirpinkite šiltame vandenyje. Suberkite pusę stiklinės miltų ir išmaišykite. Palikite tešlą po rankšluosčiu 20–30 minučių.
2. Sutrinkite žievelę ant smulkios trintuvės, nepaliesdami baltosios citrinos dalies.
3. Likusius miltus padėkite ant medinio paviršiaus. Sukurkite nedidelį piltuvėlį ir į jį sudėkite ištirpintą sviestą, žievelę, cukrų, kiaušinius, trynius ir mielių mišinį.
4. Tešlą minkyti reikia mažiausiai 10 minučių. Būtina, kad glitimas būtų gerai išminkytas. Tešla turėtų būti pakankamai lanksti, kad galėtumėte ištempti, beveik kaip kramtomąją gumą.
5. Suberkite cukruotus vaisius, razinas ir riešutus, išmaišykite. Palikite tešlą 1,5 valandos šiltoje vietoje, kol tešlos tūris padidės bent dvigubai.
6. Tešla pripildykite 1/3 kepimo formos, ją uždenkite pergamentu.
7. Palikite 1 valandai šiltoje vietoje, kad tešla užpildytų formą iki kraštų.
8. Panetonę kepkite 15 minučių iki 190 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje, tada dar 20–30 minučių 160 laipsnių temperatūroje. Ar iškepė, patikrinkite mediniu iešmeliu.
9. Velykų pyragas panetonė yra paruoštas. Skanaus!
Kad keksas būtų puikus:
- Pyrago tešla mėgsta šilumą, todėl nereikėtų jos dėti ten, kur traukia skersvėjis.
- Tešla turi būti gerai išminkyta: gerai išminkyta tešla turi būti lengvai pjaustoma ir nelipti prie peilio.
- Prieš kepant, orkaitę reikia įkaitinti iki 150–180 laipsnių temperatūros.
- Kepimo indas turi būti užpildytas 1/3, nes tešla pakils.
- Formą į orkaitę kišti reikia labai atsargiai, kad tešla nesukristų.
- Kepdami panetonę, neatidarykite orkaitės per dažnai.
- Pyragą iš karto po kepimo reikia aplieti cukraus pudra arba glajumi.
Žinoma, receptas tinkamas ne tik Velykoms, bet ir kitoms šventėms, ar tiesiog kai norite palepinti save ir savo šeimą įdomiu desertu.
Receptas patiko? Pasidalykite šia idėja su draugais. Pyrago pagaminimas neužims daug laiko ir suteiks džiaugsmo jums ir jūsų šeimai!