Svetainėje turiu didžiulę knygų spintą. Kulinarinė literatūra turi atskirą lentyną. Peržiūrėjusi spaudinius, pastebėjau seną sąsiuvinį. Tai buvo nedidelis receptų sąsiuvinis, kurį mama rinko, būdama jauna. Akį patraukė raudonai paryškintas karamelizuotas obuolių pyragas.
Tą pačią dieną nusprendžiau jį pagaminti. Ką aš galiu pasakyti? Tai geriausias mano kada nors ragautas obuolių pyragas. Visa šeima negalėjo atsitraukti, kol nesuvalgėme visko iki paskutinio trupinio. Sultingas įdaras yra labai gaivus, o karamelė pyragui suteikia saldumo. Į kreminę cukraus masę įpyliau šiek tiek druskos ir gavau nuostabų rezultatą.
Jums reikės:
- Kvietinių miltų 300 g
- Sviesto 210 g
- Vandens 3 šaukštų
- Citrinos sulčių 1,5 šaukšto
- Kiaušinio trynių 2 vnt
- Kepimo miltelių 0,5 šaukštelio
- Cukraus 300-330 g
- Obuolių 6-7 vnt
- Grietinėlės 200 ml
- Cinamono 1 šaukštelio
- Druskos 0,5-1 šaukštelių
Gaminimas:
Atskirkite trynius nuo baltymų. Sumaišykite šaltą vandenį su citrinos sultimis.
Į išsijotus miltus sutarkuokite 150 g šalto sviesto, rankomis sutrinkite į trupinius. Supilkite kepimo miltelius, 3 šaukštus cukraus ir 1/3 šaukštelio druskos. Išmaišykite.
Įmaišykite trynius, citrinos sultis ir vandenį, užminkykite elastingą ir šiek tiek lipnią tešlą, suvyniokite į foliją ir padėkite 30 minučių į šaldiklį.
Nulupkite obuolius ir pašalinkite sėklas, supjaustykite kubeliais. Įkaitinkite keptuvę su 30 g sviesto, įpilkite 2-3 šaukštus cukraus ir cinamono.
Suberkite obuolius, išmaišykite ir uždenkite. Troškinkite, kol obuoliai suminkštės, apie 3-4 minutes. Tada nuimkite dangtį ir virkite vaisius, kol skystis išgaruos. Leiskite atvėsti.
Padalinkite tešlą į dvi dalis, kurių viena turėtų būti 2/3 masės. Didesnį gabalėlį iškočiokite į apskritimą ir įtieskite į 24 cm indą. Suformuokite šonus.
Išdėstykite įdarą ir uždenkite antru tešlos lakštu. Pyragą kepkite 45 minutes 180 laipsnių temperatūroje.
Likus 10 minučių iki pyrago kepimo pabaigos, pradėkite gaminti karamelę. Į puodą supilkite 200 g cukraus ir ištirpinkite. Kai cukrus pradeda tirpti, maišykite, kad jis nesudegtų.
Įkaitinkite grietinėlę (20-30%), bet neužvirkite. Nukelkite nuo ugnies ir supilkite į lydytą cukrų. Įpilkite 30 g sviesto ir druskos (nebūtina). Gerai išmaišykite.
Paruoštą pyragą iškart užpilkite karšta karamele. Kepinį palikite visiškai atvėsti, kad sustingtų viršutinis sluoksnis.
Karamelinis obuolių pyragas atrodo nuostabiai, o skonis dar geresnis. Jis patiks visai šeimai.