Tradicinis graikiškas obuolių pyragas gaminamas iš obuolių ir tešlos. Šio deserto variantų yra įvairių. Mes dalinamės vienu originaliausiu receptų.
Pirma, norint neįprasto graikiško skanėsto, jums reikės filo tešlos. Galite ją pasigaminti patys arba nusipirkti parduotuvėje. Bet tiks ir įprasta sluoksniuota tešla. Antra, jums reikia obuolių, riešutų ir medaus. Kartu su ruduoju cukrumi ir sviestu vaisiai virsta subtiliu obuolių įdaru, kuris tiesiogine prasme tirpsta burnoje. Paruoštas obuolių pyragas primena štrudelį arba rytietišką baklavą!
Kaip pasigaminti obuolių pyragą?
Jums reikės:
- 10 filo tešlos lakštų
- 1 kg obuolių
- 2-4 šaukštų rudojo cukraus
- Žiupsnelio malto muskato riešuto
- 100–150 g riešutų (graikinių riešutų, lazdyno riešutų, migdolų)
- 1 valgomojo šaukšto cinamono
- 100-120 g sviesto
- 3-4 šaukštų medaus
- 1 citrinos
Gaminimas:
Nuplaukite obuolius, išpjaukite šerdis. Supjaustykite obuolius mažais kubeliais. Išspauskite citrinos sultis. Tada obuolius lengvai apšlakstykite šviežiai spaustomis citrinos sultimis, dėl to jie nejuodus. Likusių sulčių reikės medaus įdarui.
Riešutus susmulkinkite. Nuo obuolių nupilkite skysčio perteklių, įberkite cinamono, muskato riešuto, rudojo cukraus ir riešutų. Kruopščiai viską sumaišykite.
Ištirpinkite sviestą. Kepimo indo dugną patepkite sviestu, tada įdėkite porą filo tešlos lakštų ir aptepkite sviestu. Ant viršaus paskleiskite obuolių įdarą. Tada užtieskite dar porą tešlos lakštų. Po to vėl patepkite sviestu.
Kartokite tai, kol baigsis tešla ir įdaras. Paskutinis sluoksnis turėtų būti tešla. Viską užpilkite likusiu sviestu. Supjaustykite pyragą kvadratais ar trikampiais.
Pašaukite pyragą į orkaitę 180 laipsnių temperatūroje ir kepkite 30-40 minučių. Tuo metu paruoškite medaus įdarą. Norėdami tai padaryti, pašildykite medų puode su trupučiu vandens. Tada supilkite likusias citrinos sultis į medų ir kruopščiai sumaišykite.
Pyragui iškepus, apipilkit jį medumi ir leiskite atvėsti.
Paruoškite šį neįprastą obuolių pyragą, jei norite nustebinti savo svečius. Šis receptas yra įdomus ir neįprastas. Beje, galite drąsiai eksperimentuoti su įdaru. Pavyzdžiui, į obuolius įmaišykite razinų ar kitų džiovintų vaisių. Skanaus!