Bavariškas obuolių pyragas labai primena kitus panašius kepinius, kuriuos nuo mažens mėgsta daugelis. Saldūs ir rūgštūs obuoliai maloniai dera su maltais riešutais.
Galite kepti tą patį pagrindą ir kiekvieną kartą išbandyti naują įdarą: kriaušės, vyšnios, slyvos, abrikosai… Pyrago iš recepte nurodytų produktų kiekio pakako 12 žmonių, tačiau paprastai visi prašo daugiau.
OBUOLIŲ PYRAGAS
Jums reikės:
- 1 kg obuolių
- 180 g cukraus
- 2 kiaušinių
- 200 g sviesto tešlai
- 200 g grietinėlės
- 500 ml pieno
- 2 šaukštų grietinės
- 2 šaukštų miltų kremui
- 390 g miltų tešlai
- 0,5 šaukštelio kepimo sodos
- 1 valgomojo šaukšto 9% acto
- 1 pakelio vanilės
- 1 šaukštelio cinamono
- riešutų papuošimui
Gaminimas:
Obuolius nulupkite ir supjaustykite plonais griežinėliais.
Obuolius sudėkite į puodą, įpilkite 3–4 šaukštus vandens ir 2–3 šaukštus cukraus ant obuolių viršaus.
Uždenkite puodą dangčiu, pastatykite ant stiprios ugnies, užvirkite ir troškinkite obuolius dar 15 minučių ant silpniausios ugnies. Tada perkelkite į kitą indą ir leiskite jiems atvėsti.
Tuo tarpu paruoškite kremą. Kiaušinius išplakite mikseriu, supilkite visą cukrų ir plakite dar 2 minutes. Po to įpilkite 2 šaukštus miltų ir visą pieną, išmaišykite.
Kremo indą įstatykite į vandens vonią. Kartkartėmis paplakite kremą plaktuvu, kol sutirštės. Tai gali užtrukti apie 20 minučių.
Leiskite kremui atvėsti, o po to pradėkite plakti sviestą ir po truputį įpilkite kremo.
Iš obuolių nupilkite skysčio perteklių, įdėkite cinamono.
Miltus sumaišykite su puse sviesto kiekio. Įpilkite grietinės ir sodą, užgesintą actu. Minkykite tešlą, uždenkite ją maistine plėvele ir leiskite pastovėti 5 minutes.
Padalinkite tešlą į 9 lygias dalis. Kiekvieną gabalėlį iškočiokite į 20 x 15 centimetrų dydžio stačiakampį.
Ant vienos tešlos pusės uždėkite obuolių įdarą, palikdami vietos aplink kraštus. Uždenkite įdarą kita tešlos puse. Užspauskite kraštus pirštais.
Visus ruošinius perkelkite į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi ir maždaug 15 minučių pašaukite į įkaitintą iki 200 laipsnių orkaitę.
Leiskite kepiniams atvėsti ir perkelkite juos į indą, kuriame toliau užbaigsite pyragą.
Pirmąjį trijų vokų sluoksnį išdėliokite ir tepkite kremą ant viršaus, tada išdėliokite antrąjį sluoksnį, aptepkite ir galiausiai uždėkite trečiąjį sluoksnį. Kremą tepkite ant šonų ir padėkite į šaldytuvą 3–5 valandas.
Išėmę iš šaldytuvo, papuoškite smulkintais riešutais.
Skanaus, obuolių pyragas yra paruoštas! Kiekviena save gerbianti namų šeimininkė turėtų mokėti iškepti tokį obuolių pyragą!