Varškėčiai idealiai tinka pusryčiams tiek vaikams, tiek suaugusiems, kurie rūpinasi savo figūra ir sveikata. Jei norite pasimėgauti šiuo skaniu desertu, bet nepriaugti papildomų kilogramų, varškėčius reikia kepti ne keptuvėje, o orkaitėje, mikrobangų krosnelėje ar garuose.
Įprastuose varškėčiuose, paruoštuose pagal klasikinę technologiją, kalorijų kiekis siekia 300 kalorijų 100 gramų. Tai yra gana daug, jei atsižvelgsime į tai, kad ideali lieknėjančio žmogaus dieta neturėtų viršyti 1200-1500 kalorijų per dieną. Galite sumažinti kalorijas, jei pakeisite pagrindinius ingredientus alternatyvomis. Jei pagaminsite varškėčius iš neriebios varškės, 100 gramų bus tik 235 kalorijų.
Reguliarus varškės produktų vartojimas organizmui turi tokią naudą:
- stiprina kaulų ir kremzlių audinius;
- normalizuoja medžiagų apykaitos procesus;
- apsaugo nuo skysčių kaupimosi audiniuose ir edemos atsiradimo;
- stiprina širdį;
- apsaugo kepenis nuo išorinių veiksnių įtakos;
- pagerina virškinamojo trakto veiklą, normalizuoja žarnyno mikroflorą.
Labai lengva paruošti nekaloringus varškėčius, jei po ranka turėsite žingsnis po žingsnio surašytą receptą. Kad sumažintumėte kalorijų kiekį, miltus ar manų kruopas pakeiskite naudingesniais ingredientais. Varškėčius galite gaminti iš kukurūzų miltų, o ne iš kvietinių, arba kaip pakaitalą naudoti avižinius dribsnius ir sėlenas.
Varškėčių gaminimo paslaptys
Skanius varškėčius gali pagaminti visi, net vyras ar nepatyrusi namų šeimininkė. Paprastai procesas trunka 15-20 minučių. Pusryčiams galite patiekti juos su bananais, uogomis ir kitais vaisiais.
Varškėčiai be miltų
Orkaitėje galite kepti varškėčius be miltų. Tešla bus skysta, todėl geriausia kepti silikoninėse formose. Pagal pateiktą receptą 100 gramų patiekalo bus 200 kalorijų.
Reikės:
- 250-270 g neriebios varškės
- 1 kiaušinio
- 3 šaukštų manų kruopų
- 1 šaukštelio kepimo miltelių
- vanilino, cinamono, kakavos pagal skonį
Sutrinkite varškę šakute. Į gautą masę įmuškite kiaušinį, sudėkite kepimo miltelius, manų kruopas ir kvapiąsias medžiagas. Supilkite mišinį į formas, kepkite orkaitėje, 180 laipsnių temperatūroje, pusvalandį.
Dietiniai varškėčiai
Šis receptas tinka net laikantis griežtos dienos. Varškėčiai yra ruošiami su sėlenomis. Taip pat galima naudoti avižas.
Reikės:
- 270 gramų neriebios varškės
- 1 kiaušinio
- 1 šaukšto sėlenų
- vanilino
Gaminimo procesas yra paprastas. Sumaišykite visus ingredientus, o varškę prieš tai pertrinkite per sietą arba išminkykite šakute, kad neliktų gumuliukų. Gautą mišinį sudėkite į kepimo indus. Kepkite 15 minučių 200 laipsnių temperatūroje.
Varškėčiai su vaisiais
Tie, kas mėgsta vaisius, pamils šį paprastą, tačiau gardų, nekaloringą receptą. Gaminimas užtruks nedaug laiko. Patiekimui galite naudoti jogurto ar uogų padažą.
Reikės:
- 200-250 g varškės
- 2 kiaušinių
- 1 obuolio
- 1,5 šaukšto miltų
- saldiklio pagal skonį
Varškę sutrinkite. Įmuškite kiaušinį, pasaldinkite. Suberkite miltus, užminkykite tešlą. Suformuokite varškėčius ir išdėliokite ant kepimo skardos. Pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių, ir kepkite 10-15 minučių.
Garuose virti varškėčiai
Dar vienas paprastas ir skanus receptas, kurį pamėgs visa šeima.
Reikės:
- 0,5 kg neriebios varškės
- 1 kiaušinio
- 2 šaukštų miltų
- 2 šaukštelių cukraus
- 1 žiupsnelio vanilinio cukraus
Varškę sutrinkite maišytuvu. Įmuškite kiaušinį ir suberkite cukrų. Sudėkite likusius ingredientus. Išminkykite, suformuokite varškėčius, sudėkite juos į garpuodį. Nustatykite laiką 20-30 minučių.