Turbūt mums pats įprasčiausias padažas yra tas, kurį gaminame iš pomidorų. Tačiau padažų gali būti įvairių. Štai, jei sulaukėte gausaus slyvų derliaus, pamėginkite pasigaminti padažų iš jų. Pateikiame net keletą gardžių receptų!
Slyvų padažas praturtins bet kokio patiekalo skonį. Jis yra saldžiarūgštis ir skleidžia subtilų vaisių aromatą.
Paprastas naminis slyvų padažas
Sudėtis
- 2 kg slyvų
- 1 svogūnas
- 1 česnako skiltelė
- 2 šaukštai obuolių sidro acto
- 1 šaukštas garstyčių miltelių
- 1 šaukštas malto imbiero
- 1 šaukštelis malto cinamono
- 1 šaukštelis maltų raudonųjų pipirų
- druska pagal skonį
Paruošimas
Pašalinkite kauliukus iš slyvų. Minkštimą kartu su svogūnu ir česnaku sumalkite trintuvu arba maisto kombainu.
Supilkite gautą masę į puodą (geriausia storu dugnu), užvirkite.
Tada sudėkite likusius ingredientus ir, retkarčiais pamaišydami, virkite 1–1,5 val. Karštą padažą supilkite į sterilizuotus stiklainius ir uždenkite dangteliais.
Slyvų kečupas
Sudėtis
- 1 kg slyvų
- 2 česnako galvutės
- 2 šaukštai džiovintų krapų
- 2 šaukšteliai džiovintos mėtos
- 3 šaukšteliai malto koriandro
- 0,5 šaukštelio maltų raudonųjų pipirų
- druska pagal skonį
Paruošimas
Perpjaukite slyvas, pašalinkite kauliukus ir visiškai užpilkite vandeniu. Uždėkite ant vidutinės ugnies ir pavirkite, kol suminkštės.
Nupilkite skystį ir perkoškite slyvas per sietelį. Virkite tyrę, kol sutirštės.
Kelios minutės iki virimo pabaigos pridėkite susmulkintą česnaką, džiovintas žoleles, prieskonius ir druską.
Supilkite gautą kečupą į stiklainius ir sandariai uždarykite. Laikyti šaldytuve.
Slyvų ir pomidorų padažas
Sudėtis
- 2 kg slyvų
- 2 kg pomidorų
- 3 svogūnai
- 1 česnakas
- 1 aitrusis pipiras
- 1 saliero stiebas
- 1 sauja baziliko
- 1 sauja krapų
- 1 sauja kalendros
- 150 g cukraus
- 1,5 šaukšto druskos
Paruošimas
Ant pomidorų padarykite kryžminį pjūvį ir keletui minučių užpilkite verdančiu vandeniu. Tada nulupkite odą.
Perleiskite slyvų minkštimą be kauliukų per mėsmalę. Sumaišykite su pomidorais, svogūnais, salieru ir baziliku.
Į gautą masę įberkite druskos ir cukraus. Uždėkite ant ugnies, užvirkite. Tada troškinkite 1,5 val. 30 minučių iki virimo pabaigos pridėkite susmulkintą česnaką ir kalendrą. Likus 15 min. iki virimo pabaigos, pridėkite susmulkintą aitrųjį pipirą.
Paruoštą padažą atvėsinkite, sudėkite į stiklainius, šiek tiek sterilizuokite ir užsukite dangtelius.
Rūgštus slyvų padažas
Sudėtis
- 1,5 kg slyvų
- 1 obuolys
- 1 svogūnas
- 2 skiltelės česnako
- 1 aitrusis pipiras
- 1 imbiero šaknis
- 0,5 kg cukraus
- 4,5 šaukšto sojos padažo
- 375 ml sauso baltojo vyno
- 125 ml vandens
Paruošimas
Suberkite supjaustytas slyvas į dubenį. Sudėkite susmulkintą česnaką, svogūną, pipirą, tarkuotą imbierą ir supjaustytą obuolį. Uždėkite ant ugnies.
Supilkite vandenį, vyną, sojų padažą ir užvirkite. Tada sumalkite masę rankiniu trintuvu ir vėl užvirkite.
Virkite 15-20 minučių, retkarčiais pamaišydami. Sudėkite masę į sterilizuotus stiklainius ir sandariai uždarykite. Padažą laikykite vėsioje, tamsioje vietoje.
Slyvų padažas a la tkemali
Sudėtis
- 1 kg slyvų
- 4 skiltelės česnako
- 1 aitrusis pipiras
- 5 šaukštai kalendros
- 3 šaukštai krapų
- 2 šaukšteliai mėtos
- 2 šaukšteliai koriandro
- 2 šaukšteliai druskos
- 1 šaukštelis maltų juodųjų pipirų
- 3 šaukštai granatų sulčių
- 100 ml vandens
- alyvuogių aliejus pagal skonį
Paruošimas
Slyvas perpjaukite į keturias dalis, pašalinkite kauliukus. Užpilkite vandeniu ir uždėkite ant ugnies. Užvirkite ir virkite ant vidutinės ugnies, retkarčiais pamaišydami, 15 minučių.
Tada supilkite į kiaurasamtį, kad neliktų sulčių ir pertrinkite slyvas per sietelį. Į gautą tyrę pridėkite supjaustytą aitrųjį pipirą ir likusius ingredientus. Viską virkite kartu ant silpnos ugnies 5–7 minutes.
Paruoštą padažą atvėsinkite, sudėkite į sterilizuotus stiklainius, ant viršaus užpilkite alyvuogių aliejaus ir uždarykite dangtelius. Laikykite vėsioje vietoje.
Slyvų padažas a la satsebeli
Sudėtis
- 2 kg slyvų
- 3 česnako galvutės
- 2 aitrieji pipirai
- 1 šaukštas druskos
- 2 šaukšteliai maltų juodųjų pipirų
- 1 šaukštas kario miltelių
- 0,5 šaukštelio malto cinamono
Paruošimas
Iš slyvų išimkite kauliukus, pašalinkite sėklas iš aitriųjų pipirų, nulupkite česnaką. Viską perleiskite per mėsmalę arba susmulkinkite trintuvu.
Į gautą masę suberkite druską, kitus prieskonius. Uždėkite ant ugnies ir užvirkite.
Padažą virkite, retkarčiais pamaišydami, 30–40 minučių. Tada dėkite karštą į sterilizuotus stiklainius, uždarykite dangtelius ir laikykite vėsioje, tamsioje vietoje.
Slyvų adžika
Sudėtis
- 2 kg slyvų
- 2 česnako galvutės
- 3 aitrieji pipirai
- 200 g cukraus
- 2 šaukštai druskos
- 2 šaukštai pomidorų pastos
Paruošimas
Iš slyvų pašalinkite kauliukus, o minkštimą supjaustykite kartu su česnaku ir pipirais. Jei nenorite, kad padažas būtų per aštrus, išimkite sėklas iš pipirų.
Suberkite cukrų, druską ir sudėkite pomidorų pastą. Užvirkite ir troškinkite 20 minučių, nuolat maišydami.
Tada supilkite adžiką į sterilizuotus stiklainius ir užsukite dangtelius. Laikykite vėsioje vietoje.