Kaip manote, kurią šalį galime laikyti omleto gimtine? Toks klausimas gali pasirodyti kiek keistas – juk visi žino, kad tai yra Prancūzija. Vis dėlto, yra vienas „bet“: kiaušiniai maistui buvo naudoti dar gerokai anksčiau nei buvo įkurta Prancūzijos valstybė. Senovės Romoje kiaušiniai neretai buvo maišomi su pienu ir medumi: kai medus visiškai ištirpdavo, į išplaktą masę buvo įberiama druskos ir pipirų, o galiausiai – kepamas omletas. Senovės piešiniuose taip pat galime pamatyti vaizdų, kaip yra kepami kiaušiniai, taigi, omletas yra tikrai labai senas patiekalas.
Kaip pasigaminti omletą?
Prancūzijoje omletas yra ruošiamas laikantis labai griežtų taisyklių, ir kiekvienas save gerbiantis virėjas tiesiog privalo mokėti paruošti šį patiekalą. Kiaušinius galima plakti tik šakute, o kepti – tik keptuvėje storu dugnu (kepimui netinka augalinis aliejus – tam reikia naudoti sviestą).
Originalus omletas yra kepamas be jokių priedų, tačiau mes nesame prancūzai, tad šią taisyklę galime sulaužyti… Mes galime plakti kiaušinius mikseriu, įdėti mėgstamų prieskonių bei kitų priedų. Svarbiausia yra tai, kad omletas būtų kepamas ant silpnos ugnies – tik tokiu atveju galime tikėtis iš tiesų puikaus rezultato. Mes esame paruošę keletą tikrai puikių omleto receptų – juos išbandę tikrai sutiksite, kad omletas neabejotinai yra vienas gardžiausių patiekalų.
Omletas tarsi vaikystėje
Rusva plutelė ir omleto lengvumas yra dvi pagrindinės šio patiekalo savybės. Tokį patiekalą turbūt kiekvienas mūsų ragavo darželyje, ir prisiminimuose omletas išliko kaip tikrai gardus valgis. Tokio pat skonio omletą galime pasigaminti ir namuose – tam reikės vos kelių maisto produktų.
Ingredientai:
4 kiaušiniai
150 ml pieno
20 g sviesto
1 šaukštelis augalinio aliejus
0,5 šaukštelio druskos
Kaip gaminti?
Kaip matote, ingredientai yra visiškai paprasti, tačiau tokio patiekalo skonio paslaptis slypi visai kitur. Kiaušinių neplakite, o tiesiog maišykite. Įpilkite pieno, įberkite druskos, ir dar kartą viską gerai išmaišykite. Kepimo indą ištepkite augaliniu aliejumi, kurioje paruoštą masę kepkite iki 250 ° C temperatūros įkaitintoje orkaitėje. Kai omletas pasidengs aukso rudumo plutele, jį galite drąsiai išimti iš orkaitės. Ant viršaus užpilkite tirpinto sviesto.
Omletas su kumpiu ir sūriu
Tokio omleto išvaizda labai primena čebureką, tačiau jo skonis yra visai kitoks. Daugeliui žmonių šis patiekalas patinka dėl jo sultingumo.
Ingredientai:
2 kiaušiniai
2-3 šaukštai pieno
1-2 šaukštai kvietinių miltų
75-100 g kietojo sūrio
1 žiupsnelis druskos
15 g augalinio aliejaus
50-75 g kumpio
Žalumynai (pagal skonį)
Kaip gaminti?
Pašildykite pieną. Į jį įmuškite kiaušinius ir įberkite druskos, palaipsniui berkite miltus. Susmulkinkite kumpį mažais kubeliais, sutarkuokite kietąjį sūrį. Įkaitinkite aliejų keptuvėje, supilkite kiaušinių masę. Apkepkite omletą iš vienos pusės, tuomet apverskite ant kitos, pabarstykite sūrio. Susmulkintą kumpį sudėkite ant vienos „blyno“ pusės, sulenkite omletą ir kepkite iš abiejų pusių. Kepkite, kol omletas taps auksinės rudos spalvos. Papuoškite smulkintais žalumynais.
Omletas su bulvėmis
Ispanijoje toks neįprastas ingredientų derinys yra labai populiarus. Norite šį receptą išbandyti ir jūs? Tikimės, kad toks omletas jums taip pat patiks.
Ingredientai:
4 bulvės
4 kiaušiniai
alyvuogių aliejus
1 svogūnas
druska (pagal skonį)
Kaip gaminti?
Bulves nulupkite ir supjaustykite juostelėmis. Smulkintas bulves porą minučių palaikykite ant popierinių rankšluosčių. Nulupkite svogūną ir supjaustykite plonais griežinėliais. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, suberkite smulkintas bulves ir svogūnus. Įberkite druskos, kepkite daržoves, kol jos suminkštės. Kiaušinius išplakite iki vientisos masės, supilkite mišinį ant daržovių, kepkite omletą iš abiejų pusių, kol kiaušinių masė sutirštės.
Omletas su manų kruopomis
Vaikams labai patinka šis saldus omletas, tačiau suaugusieji taip pat nėra išimtis. Taigi, išmėginkite ir šį gana neįprastą receptą.
Ingredientai:
2 kiaušiniai
100 ml pieno
1 valgomasis šaukštas manų kruopų
0,5 šaukšto cukraus
25 g sviesto
Kaip gaminti?
Išmaišykite kiaušinius su cukrumi ir pienu. Suberkite manų kruopas, ir viską išplakite mikseriu. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, supilkite kiaušinių mišinį. Kepkite uždengtoje keptuvėje apie 10 minučių.
Omletas su kumpiu ir pomidorais
Išbandykite daržovėmis įdaryta omletą: tereikės vos kelių ingredientų, ir paruošite tikrai skanius bei sočius pusryčius.
Ingredientai:
4 kiaušiniai
2 šaukštai pieno
70–100 g kumpio
1 pomidoras
Druska ir pipirai (pagal skonį)
Augalinis aliejus
Kaip gaminti?
Kiaušinius išplakite mikseriu, įberkite pipirų ir druskos. Pomidorą ir kumpį supjaustykite kubeliais. Maždaug 2/3 kiaušinių masės supilkite į įkaitintą keptuvę. Kepkite, kol sustings viršutinis sluoksnis. Ant kiaušinių „blyno“ uždėkite pomidorus ir kumpį, susukite iškeptą „blyną“. Supilkite likusią kiaušinių masę, pakepkite, ir vėl susukite. Į įdarą taip pat galite įdėti tarkuoto kietojo sūrio.
Omletas su jūros gėrybėmis
Tai – tikrai neįprastas omleto receptas, tačiau jis tikrai patiks ne tik jūsų šeimos nariams, bet ir atvykusiems svečiams. Taigi, kaip jį pagaminti?
Ingredientai:
2 kiaušiniai
1 paprika
30-50 ml pieno
50 g kalmarų
1-2 žiupsneliai druskos
25 g krevečių (be kiauto)
25 g midijų
1 valgomasis šaukštas augalinio aliejus
1 skiltelė česnako
petražolės (pagal skonį)
Kaip gaminti?
Atšildykite šaldytas virtas krevetes ir midijas, supjaustykite kalmarus. Susmulkinkite česnako skiltelę, papriką supjaustykite kubeliais. Įkaitinkite aliejų keptuvėje, suberkite jūros gėrybes, smulkintą papriką ir česnaką, kepkite maždaug 2 minutes. Pabarstykite druskos ir pipirų, kepkite dar 30 sekundžių. Viską supilkite į atskirą dubenį. Išplakite kiaušinius su pienu, įberkite druskos. Kepkite įkaitintame aliejuje. Ant vienos pusės uždėkite jūros gėrybių, uždenkite jas kita „blyno“ puse. Išjunkite viryklę ir porą minučių palaukite. Papuoškite petražolėmis ir patiekite.
Omletas su marinuotais agurkais
Šis omletas tikrai patiks mėgstantiems neįprastus receptus!
Ingredientai:
4 kiaušiniai
1,5 puodelio pieno
2 marinuoti agurkai
450 g daktariškos dešros
Prieskoniai (pagal skonį)
Žalumynai
Kaip gaminti?
Kiaušinius išplakite su pienu, įberkite druskos. Dešrą ir marinuotus agurkus supjaustykite kubeliais, susmulkinkite žalumynus, suberkite į kiaušinių masę, pagardinkite mėgstamais prieskoniais. Viską gerai išmaišykite, kepkite įkaitintame aliejuje iš abiejų pusių.
Skanus, purus, švelnus ir tiesiog tirpstantis burnoje – tokiais žodžiais galime apibūdinti tobulą omletą. Neabejojame, kad jūsų dažnai kepamas omletas pasižymi tikrai ypatingu skoniu, tačiau visada verta išbandyti ir kitus receptus!