Patiekalai su aguonomis laikomi vienais populiariausių švenčių metu. Jie yra vieni naudingiausių, nes aguonose yra 10 kartų daugiau kalcio nei varškėje. Ta proga pristatome jums net kelis patiekalų su aguonomis receptus!
Receptai su aguonomis
Šie receptai bus naudingi ruošiantis Kūčioms ar laikantis pasninko advento metu.
Pyragėliai su aguonomis
Jei laikotės pasninko, kiaušinius ir pieną galite pakeisti vandeniu ir aliejumi.
Jums reikės:
- 2 šaukštų miltų
- 0,5 šaukšto pieno arba vandens
- 1 kiaušinio arba 2 šaukštų augalinio aliejaus
- 5 šaukštų skysto medaus
- 4 šaukštų aguonų
- 1 valgomojo šaukšto sviesto ar aliejaus
- 0,5 šaukštelio sodos
- žiupsnelio citrinos rūgšties
Gaminimas:
1 valgomą šaukštą aguonų užpilkite verdančiu vandeniu 15 minučių. Nupilkite nuo aguonų perteklinį vandenį ir sumaišykite su kiaušiniu ir medumi. Į šį mišinį įpilkite pieno, kepimo miltelių, citrinos rūgšties ir minkšto sviesto. Suberkite miltus mažomis dalimis, nuolat minkydami tešlą.
Tešlą iškočiokite iki 3 mm storio ir padėkite ant kepimo skardos, suteptos augaliniu aliejumi. Supjaustykite tešlą keturkampiais gabalėliais. Kepkite įkaitintoje iki 160 laipsnių temperatūros orkaitėje, kol pyragėliai taps auksinės rudos spalvos.
Kol pyragėliai kepa, paruoškite įdarą. Norėdami tai padaryti, sumaišykite medų ir 3 šaukštus aguonų sėklų. Išimkite iš orkaitės pyragėlius ir atskirkite kiekvieną gabalėlį. Apliekite juos medaus-aguonų mišiniu ir leiskite mirkti 30 minučių.
Koldūnai su aguonomis
Tešlai reikės:
- 4 šaukštų miltų
- 250 ml išrūgų arba vandens
- 20 g augalinio aliejaus
- 2 kiaušinių
- žiupsnelio druskos
Įdarui reikės:
- 125 g aguonų
- 50 g cukraus
- 2 šaukštelių medaus
Aguonas užpilkite verdančiu vandeniu 30 minučių. Kiek įmanoma nusausinkite ir sutrinkite su cukrumi iki baltumo. Įpilkite medaus ir išmaišykite. Į išsijotus miltus įpilkite šalto, beveik ledinio vandens, įmuškite kiaušinius, įpilkite augalinio aliejaus ir įberkite žiupsnelį druskos.
Minkykite tešlą ir 20 minučių palaikykite šaldytuve. Formuokite virtinukus įprastu būdu, įdėdami aguonų įdaro. Virkite lengvai pasūdytame vandenyje arba naudodami garų puodą. Patiekite su medumi ar lydytu sviestu. Arba visai be padažo.
Aguonų įdaras bet kokiems kepiniams
Jums reikės:
- 1 valgomojo šaukšto sausų aguonų
- 300 ml verdančio vandens
- 150 ml pieno
- 5 šaukštų cukraus
- 2 šaukštų kukurūzų krakmolo ar manų kruopų
Gaminimas:
15 minučių užpilkite aguonas verdančiu vandeniu. Nupilkite vandenį, įpilkite pieno ir kaitinkite mišinį ant vidutinės ugnies 30 minučių. Atskirame inde sumaišykite cukrų ir krakmolą (ar manų kruopas) ir suberkite į aguonas. Užvirkite, išjunkite ugnį ir leiskite atvėsti po uždarytu dangčiu (šiame etape galite pridėti razinų, medaus, vanilės, riešutų). Šį įdarą naudokite bandelėms, pyragams.
Vyniotinis su aguonų įdaru
Šis aguonų vyniotinio receptas yra universalus. Ir įdarą galite pasirinkti kokį tik norite.
Jums reikės:
- 600 g aguonų įdaro su medumi
- 500 g miltų
- 200 ml pieno
- 40 g šviežių mielių
- 3 kiaušinių
- 3 šaukštų cukraus
- 50 g sviesto
- 1/4 šaukštelio druskos
- žiupsnelio vanilino
Gaminimas:
Į pašildytą pieną įpilkite cukraus ir mielių. Leiskite pastovėti 15 minučių, kol ant mielių susidarys putotas sluoksnis.
Sumaišykite 2 kiaušinius su druska ir išlydytu sviestu, ir supilkite į mieles. Suberkite išsijotus miltus nedidelėmis dalimis ir minkykite tešlą.
Tešlą palikite 2 valandoms šiltoje vietoje. Per tą laiką ji turėtų padvigubėti. Praėjus šiam laikui, tešlą iškočiokite į kuo plonesnį sluoksnį. Tolygiai paskirstykite įdarą ir viską susukite.
Švelniai perkelkite ritinį ant kepimo skardos, suteptos augaliniu aliejumi. Palikite 15–20 minučių, sutepkite plaktu kiaušiniu ir pabarstykite sausomis aguonomis.
10 minučių kepkite patiekalą įkaitintoje iki 180 laipsnių temperatūros orkaitėje. Kas dešimt minučių sumažinkite temperatūrą dvidešimt laipsnių. Kepkite 40–60 minučių (laikas priklauso nuo ritinio ir orkaitės dydžių).
Tikimės, kad šie patiekalai su aguonomis papuoš jūsų šventinį stalą ir pradžiugins artimuosius.