Sorų košė – tai jėgos ir energijos šaltinis bent pusei darbo dienos. Sunku nesutikti, nes tinkamos mitybos šalininkai nepavargsta kartoti, kad dalį visos dienos raciono reikia suvalgyti ryte.
Soros yra vienas iš sveikų ir skanių javų, kuris turėtų būti įtrauktas į jūsų valgiaraštį, ypač ryte. Retinolio, tokoferolio ir B grupės vitaminų buvimas sorų košėje padeda žmogui susidoroti su lėtiniu nuovargiu ir tapti atsparesniems stresinėms situacijoms. Taip pat šiame grūde yra 10 iš 12 motinos pieno rūgščių, todėl verta jį duoti mažiems vaikams pusryčiams. Šiandien mes jums pasakysime, kaip paruošti sorų košę orkaitėje.
SORŲ KOŠĖ ORKAITĖJE
Jei nesate įpratę pusryčiauti, košės suvalgysite kur kas mažiau. Sorų košė orkaitėje yra vienas iš tokių patiekalų, kurio norėsite kuo dažniau. Verta keltis pusvalandžiu anksčiau, kad pradžiugintumėte visą šeimą pasveikintais pusryčiais. Mūsų močiutės ruošė šį patiekalą krosnyje, bet mes kepsime orkaitėje. Jei niekada neišbandėte košės iš orkaitės, tuomet laikas užsirašyti receptą.
INGRIDIENTAI:
- 250 g sorų kruopų
- 2 kiaušiniai
- 250 ml pieno
- 1 valgomasis šaukštas cukraus
- 0,25 šaukštelio druskos
- 30 g sviesto
VIRIMAS:
Kruopščiai nuplaukite kruopas ir supilkite į indą. Užpilkite soras švariu vandeniu ir virkite, kol jos bus pusiau išvirę 7-10 minučių.
Pasūdykite košę ir supilkite į sietą, tada nuplaukite vandeniu.
Supilkite soras į kepimo indą. Tam geriausiai tinka molio puodas, tačiau galite naudoti bet kokius karščiui atsparius indus.
Įmuškite kiaušinį su cukrumi. Supilkite pieną ir viską sumaišykite iki vientisos masės.
Supilkite košę į pieno mišinį ir sumaišykite.
Kepkite košę orkaitėje 10-15 minučių po uždarytu dangčiu arba folija 200 laipsnių temperatūroje.
Likus 5 minutėms iki paruošimo, nuimkite foliją ir vėl dėkite soras į orkaitę, kad viršuje susidarytų skani rusva pluta. Jie sako, kad tai yra skaniausia patiekalo dalis.
Jei norite, sorų košė gali būti pagardinta razinomis ar džiovintais abrikosais, tačiau net ir be šių priedų ji bus neįtikėtinai skani. Idealūs maistingi pusryčiai visai šeimai.