Močiute tapusi moteris automatiškai priskiriama pasakų fėjų kategorijai. Ji gali padaryti neįmanomus dalykus. Pavyzdžiui, rytais pavaišinti savo anūkus sočiu ir sveiku maistu. Mano močiutės pusryčių košės visada būdavo šedevras – vien mintis atsisakyti ar neužbaigti visos lėkštės atrodė šventvagiška.
Ilgametė patirtis, didelis receptų arsenalas ir turtinga vaizduotė sukūrė įspūdį, kad košės variantai pusryčiams pas močiutę yra neišsenkantys. Dabar stengiuosi gaminti panašius patiekalus savo vaikams. Ir šiandien dalinuosi savo mėgstamais receptais!
Sveikų pusryčių košės
Heraklio košė pusryčiams: obuolių pyrago skonio
Patys avižiniai dribsniai daugeliui atrodo be skonio. Išbandykite obuolių ir prieskonių variantą – nuobodūs avižiniai dribsniai virsta obuolių pyrago skonio pusryčiais. Aš naudoju ne greitai paruošiamus dribsnius, o naudingesnius, kuriuos reikia ilgiau virti.
Kaip gaminti:
Avižinius dribsnius užpilkite verdančiu vandeniu (proporcijos pagal instrukcijas ant pakuotės). Virkite pusę nurodyto laiko. Po to užpilkite pienu, įberkite cukraus pagal skonį, žiupsnelį druskos ir vanilinio cukraus, saujelę nuplautų razinų ir obuolių gabalėlių.
Kaip patiekti:
Į kiekvieną lėkštę įdėkite po gabalėlį sviesto. Papuoškite košę obuolių skiltelėmis ir pabarstykite cinamonu.
Ryžių košė pusryčiams: puri ir su uogiene
Subtilių tekstūrų ir skonio kontrastų mėgėjams. Nė vienas sumanus žmogus neatspės, kad sotus ir sveikas patiekalas slepiasi po deserto kauke. Aš naudoju apvalius ryžius: jie greičiau išverda.
Kaip gaminti:
Virkite ryžius vandenyje su žiupsneliu druskos. Po to užpilkite tiek karšto pieno, kiek naudojote vandens. Įpilkite šiek tiek cukraus ir vanilinio cukraus, šaukštą sviesto. Košę užvirkite, išjunkite ugnį ir palikite uždengtą 15 minučių.
Kaip patiekti:
Ryžių košę lengvai suplakite maišytuvu, supilkite į dubenėlius. Pagal skonį įpilkite mėgstamos uogienės ar uogų. Jei norite, pabarstykite smulkintais riešutais.
Manų košė su moliūgais
Šiuo atveju manų kruopos yra sveikos. Juk košėje yra kvapnaus, saldaus moliūgo gabalėliai!
Kaip gaminti:
10 minučių pavirkite saują supjaustytų moliūgų gabalėlių. Manų kruopas supilkite plona srovele, nuolat maišydami. Kruopų kiekis priklauso nuo norimos košės konsistencijos. Užpilkite šiltu pienu, įberkite žiupsnelį druskos ir cukraus pagal skonį. Užvirkite, nukelkite nuo ugnies.
Kaip patiekti:
Supilkite košę į lėkštes, pagardinkite sviestu. Košėms su tokiu sodriu skoniu ir spalva priedai nereikalingi.
Sorų košė su varške ir razinomis
Košė, sumaišyta su varške, tampa dvigubai sotesnė ir naudingesnė jūsų organizmui.
Kaip gaminti:
Sorų košę išvirkite vandenyje su druska. Supilkite tiek pieno, kiek reikia norimai konsistencijai pasiekti. Įpilkite cukraus pagal skonį ir razinų. Užvirus, nukelkite nuo ugnies.
Kaip patiekti:
Sumaišykite šiek tiek atvėsusią košę su varške, pagardinkite sviestu ir išdėliokite lėkštėse.
Grikių košė su kiaušiniu
Priešingai, nei tikitės, paskutinė košė šioje kolekcijoje bus pikantiška. Nepaisant paprastumo, visi mūsų šeimos nariai mėgsta šią grikių košės versiją.
Kaip gaminti:
Grikius virkite įprastu būdu: vandenyje su druska pagal skonį. Tuo pačiu metu išvirkite minkštus kiaušinius, atvėsinkite šaltame vandenyje, švelniai nulupkite, kad nepažeistumėte trynio.
Kaip patiekti:
Grikius dėkite į lėkštes, pagardinkite sviestu. Ant viršaus uždėkite susmulkintą kiaušinį.
Tikiuosi, kad jums ir jūsų šeimai patiks receptai. Skanaus!