Jei kada nors matėte animacinį filmą „Ratatouille“, tai prisimenate sceną su griežtu kritiku, kuris ištirpo nuo vieno šio kaimiško patiekalo gabalėlio. Jei šio filmo nematėte, būtinai užpildykite šią spragą. Šis filmukas paliečia bet kurio žmogaus sielą. Panašiai ir prancūziškas daržovių troškinys užkariavo pasaulio gurmanų širdis.
Yra daug šio patiekalo variantų. Bet viską galima suskirstyti į 3 pagrindines grupes: Provanso troškinys, klasikinis ir firminis. Provanso atrodo kaip mums įprastas daržovių troškinys. Kaip atrodo firminis, matėme animaciniame filme.
Populiariausias yra klasikinis receptas, kai visos daržovės supjaustomos apskritimais ir vertikaliai išdėstomos kepimo formoje. Nors senesnė versija yra Provanso.
Klasikinis daržovių troškinys
Jums reikės:
- 2 mažų cukinijų
- 5 vidutinių pomidorų
- 2 baklažanų
- 2-4 skiltelių česnako
- 3 šaukštų alyvuogių aliejaus
- kelių žalumynų šakelių
Padažui reikės:
- 400 g šviežių arba konservuotų pomidorų
- 1 paprikos
- 2-3 šaukštų alyvuogių aliejaus
- kelių žalumynų šakelių
- 1 šaukštelio Provanso žolelių
- druskos, pipirų, cukraus pagal skonį
Gaminimas:
Pirmiausia baklažaną ir cukiniją atskirai supjaustykite plonais griežinėliais. Kuo griežinėliai plonesni, tuo meistriškiau atrodys patiekalas. Tada pabarstykite juos trupučiu druskos ir palikite 20 minučių. Praėjus šiam laikui, daržoves nuplaukite ir nusausinkite.
Tuo metu pradėkite gaminti padažą. Nulupkite pomidorus. Norėdami tai padaryti, užpilkite juos verdančiu vandeniu, po kurio žievelė bus lengvai pašalinama.
Pomidorus ir paprikas supjaustykite labai mažais kubeliais arba dar geriau sutrinkite maišytuvu.
Tada keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir supilkite pomidorų tyrę. Įberkite druskos, pipirų, cukraus. Taip pat suberkite smulkiai supjaustytas žoleles: petražoles, krapus ar bazilikus. Pridėkite provanso žolelių. Troškinkite padažą keptuvėje apie 15-20 minučių.
Po to supjaustykite pomidorus ir įsitikinkite, kad baklažanai ir cukinijos jau išskyrė sultis. Kepimo indo dugną aptepkite alyvuogių aliejumi, tada į vidų supilkite pusę padažo.
Vertikaliai išdėliokite daržovių griežinėlius į kepimo formą. Būtinai sudėkite juos tolygiai: pomidoras, cukinija, baklažanas, pomidoras ir cukinija… Pabaigę apibarstykite supjaustytomis žolelėmis ir česnakais. Tada užpilkite truputį alyvuogių aliejaus.
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių ir kepkite troškinį 1 valandą. Tada išimkite indą iš orkaitės ir palikite pastovėti apie 15 minučių. Po to patiekite su likusiu padažu.
Mes labai tikimės, kad jums patiks šis skanus ir sveikas patiekalas. Klasikinis „Ratatouille” troškinys puikiai paįvairina mitybą. Skanaus!