Mano teta yra užkietėjusi namų šeimininkė. Ji iš principo neperka paruoštų patiekalų parduotuvėje. Kartą teta buvo apsistojusi pas mus ir gyrė ant stalo esančius raugintus kopūstus. Ji buvo šokiruota, kai pasakiau, kad jie buvo įsigyti parduotuvėje. Ji nedelsiant pažadėjo išmokyti mane, kaip turi būti raugiami kopūstai.
Nuo vaikystės prisimenu jos kopūstus stiklainyje. Teta sėkmingai raugindavo ir kopūstus, ir pomidorus. Be to, receptai nebuvo labai sudėtingi. Norint paruošti mano tetos raugintus kopūstus, jums reikia pagrindinių ingredientų ir šiek tiek fantazijos. Pradėkime?
Rauginti kopūstai su medumi
Jums reikės:
- 3 kg kopūstų
- 1 morkos
- 10 vnt. juodųjų pipirų
- 4-5 lauro lapų
- 1 litro vandens
- 2 šaukštų medaus
- 1 valgomojo šaukšto cukraus
- 1 valgomojo šaukšto druskos
Gaminimas:
Sutarkuokite morkas ir susmulkinkite kopūstus. Perkelkite ingredientus į didelį emaliuotą puodą. Apibarstykite juos pipirais, pridėkite lauro lapų.
Rankomis pagniaužykite morkas ir kopūstus, kad daržovės išskirtų sultis. Paruoškite sūrymą. Šiltame vandenyje ištirpinkite cukrų, druską ir medų. Supilkite sūrymą ant kopūstų. Jis turi juos visiškai uždengti.
Uždenkite kopūstus plačiu dangčiu ir uždėkite svorį. Palikite kopūstų puodą 1-2 dienoms vėsioje vietoje, pavyzdžiui, sandėliuke. Tada kopūstus perdėkite į stiklainius.
Rauginti kopūstai su spanguolėmis
Jums reikės:
- 3 kg kopūstų
- 100 g morkų
- 100 g spanguolių
- 1 valgomojo šaukšto cukraus
- 75 g druskos
- 10 g krapų sėklų
- 5-6 lauro lapų
- Maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Gaminimas:
Kopūstus plonai supjaustykite, o morkas sutarkuokite stambia tarka. Sudėkite į didelį puodą, pabarstykite druska ir cukrumi. Suberkite ten krapų sėklas ir paprikas.
Daržoves paspaudykite rankomis, kad iš jų išsiskirtų sultys. Dėkite 2 lauro lapus ant 10 l puodo dugno. Sluoksniuokite kopūstus, morkas, spanguoles ir likusius lauro lapus.
Paspauskite kopūstus. Ant jų uždėkite lėkštę ar lentelę ir svorį. Palikite kopūstus 2-3 dienas vėsioje vietoje, periodiškai nugriebdami putas.
Tada nuimkite svorį, subadykite mediniu iešmu. Palikite kopūstus dar vienai dienai. Sudėkite kopūstus į švarius stiklainius, uždarykite plastikiniais dangteliais.
Rauginti kopūstai su čili pipirais
Jums reikės:
- 2,5 kg kopūstų
- 2 morkų
- 1 čili pipiro
- 2 šaukštų druskos
- 1 valgomojo šaukšto cukraus
- 1 litro vandens
Gaminimas:
Kopūstus supjaustykite plonai. Morkas sutarkuokite stambia tarka. Pašalinkite sėklas iš čili pipiro. Supjaustykite jį plonais žiedais. Sumaišykite šiuos tris ingredientus kartu.
Sudėkite viską į stiklainį taip, kad iki viršaus liktų apie 3 cm, o ant viršaus apibarstykite cukrumi ir druska. Visiškai užpilkite šaltu virintu vandeniu.
Stiklainį padėkite nuošaliau 3 dienoms. Periodiškai subadykite mediniu iešmu. Paruoštus raugintus kopūstus laikykite šaldytuve, stiklainį uždarydami plastikiniu dangteliu.
Rauginti kopūstai su rugine duona
Jums reikės:
- 3 kg kopūstų
- 100 g ruginės duonos
- 300 g morkų
- 2 šaukštų druskos
Gaminimas:
Sterilizuokite du 2 litrų stiklainius. Kiekvieno dugne įdėkite ruginės duonos riekelę, suvyniotą į kopūsto lapą. Kopūstus plonai supjaustykite, o morkas sutarkuokite stambia tarka.
Sumaišykite morkas su kopūstais. Pabarstykite juos druska ir išmaišykite rankomis. Kai daržovės išskirs sultis, viską sudėkite į stiklainius. Uždarykite stiklainius dangteliais ir padėkite juos nuošaliau.
Kopūstus rauginkite šiltoje vietoje maždaug 2–3 dienas. Per šį laiką keletą kartų reikia kopūstus subadyti mediniu iešmu. Iš stiklainių tikrai tekės sultys.
Sultys turėtų būti pilamos atgal į paruoštus kopūstus. Tada stiklainius uždarykite plastikiniais dangteliais ir padėkite šaldytuve.