Vos lašelis talento, šiek tiek įgūdžių ir didelis noras patobulinti savo sugebėjimus padarys jus virtuvės profesionalu. O taip, mes beveik pamiršome: tam taip pat reikia vadovautis meistrų patarimais. Jamie Oliveris yra vienas geriausių mokytojų, kurio dėka keptos bulvės taps ypatingu patiekalu.
Būdamas vos aštuonerių, Jamie Oliveris taip mėgo maisto gaminimo procesą, kad tvirtai nusprendė: būtent su kulinarija bus susijęs jo tolesnis išsilavinimas, profesija ir gyvenimas. Šiandien jis yra ne tik restoranų meistras ir garsus anglų virtuvės šefas, bet ir populiarus knygų autorius, televizijos kulinarinių laidų vedėjas bei tas, kuris įkvepia milijonus žmonių kurti šedevrus iš maisto.
Jamie Oliverio patarimas: kaip teisingai iškepti bulves
Prieš pradėdami gaminti, turite paruošti svarbiausią ingredientą – bulves. Tik atrodo, kad jas iškepti paprasta. Jamie Oliveris dalijasi paslaptimis, kad jūsų keptos bulvės būtų minkštos ir išlaikytų formą.
Darbo eiga:
- Nustatykite orkaitės temperatūrą iki 200° C.
- Nuplaukite bulves ir gerai nusausinkite popieriniais rankšluosčiais.
- Kiekvieną bulvę subadykite šakute ir apšlakstykite trupučiu alyvuogių aliejaus. Sudėkite bulves į dubenį, įberkite prieskonių pagal skonį ir išmaišykite.
- Paimkite įprastą kepimo skardą. Į ją suberkite bulves. Pašaukite į orkaitę 60 minučių.
Taip iškeptos bulvės viduje visada yra minkštos, ir turės gražią ir traškią plutą.
Bulvės, įdarytos sūriu ir pomidorų padažu
Tai turbūt lengviausias variantas. Virėjas rekomenduoja jas patiekti kaip pagrindinį patiekalą. Jei reguliariai susitinkate su draugais, jie taip pat bus nustebinti šio patiekalo.
Jums reikės:
- 2-4 bulvių
- 400 g konservuotų pomidorų
- 100 g kietojo sūrio
- 1-2 šaukštų alyvuogių aliejaus
- 2 skiltelių česnako
- 1-2 šakelių baziliko
- druskos, pipirų pagal skonį
Gaminimas:
Apkepkite bulves pagal aukščiau pateiktą receptą.
Susmulkinkite česnako skilteles. Apkepkite jas alyvuogių aliejuje. Susmulkinkite baziliką. Į keptuvę su česnaku suberkite žoleles ir pomidorus. Pomidorai turi būti kruopščiai sutrinti. Pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį.
Keptuvėje užvirkite mišinį. Tada nukelkite jį nuo ugnies.
Padažą perpilkite per sietelį ir vėl užvirkite. Tada troškinkite dar 5 minutes ant silpnos ugnies.
Bulves perpjaukite per pusę. Išskobkite vidurį iš kiekvienos bulvės pusės. Įdarykite jas šiuo padažu. Sutarkuokite sūrį. Pabarstykite ant viršaus.
Išdėliokite puseles ant kepimo skardos. Skardą pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 180° C. Kepkite, kol sūris ištirps.
Jei pageidaujate, paruoštą patiekalą galite papuošti žolelėmis. Jei ruošiate patiekalą daugybei žmonių, naudokite daugiau bulvių ir atitinkamai padidinkite ingredientų kiekį. Patiekite su mėgstama mėsa ir lengvomis salotomis.
Bulvės su lašišos ir žirnelių įdaru
Šį patiekalą galima drąsiai priskirti prie išskirtinių. Žaliųjų žirnelių ir rūkytos lašišos įdaras yra ne tik ryškus, bet ir gana originalus. Nesivaržydami pasirinkti šį receptą savo šventinei vakarienei.
Jums reikės:
- 2-4 bulvių
- 150 g žaliųjų žirnelių
- 100 g rūkytos lašišos
- 100 g sūrio
- 2-3 šaukštų natūralaus jogurto
- 1 skiltelės česnako
- 1 valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus
- Saujos svogūnų laiškų
- druskos, pipirų pagal skonį
Gaminimas:
Apkepkite bulves pagal aukščiau pateiktą receptą. Žirnelius sutrinkite į tyrę.
Susmulkinkite česnaką. Apkepkite jį svieste. Į keptuvę sudėkite žirnių košę ir kepkite, kol suminkštės. Kepimo metu galite įpilti šiek tiek vandens. Nepamirškite pridėti ir prieskonių.
Supilkite visą mišinį į maišytuvą. Kruopščiai sumalkite. Sutarkuokite sūrį. Suberkite į žirnių tyrę. Gerai išmaišykite.
Supjaustykite žuvį. Sumaišykite ją su žirnių tyre. Perpjaukite bulves, išskobkite vidurį ir užpildykite jas paruoštu įdaru. Susmulkinkite svogūnų laiškus. Apibarstykite jais bulves ir patiekite.
Kalbant apie jogurtą, jis naudojamas vietoj padažo. Tiesiog užpilkite jo ant bulvių.
Bulvės su česnakų įdaru
Buvo laikotarpis, kai česnakai praktiškai dingo iš receptų. Žinoma, viskas dėl kvapo. O šiandien vėl atsirado tendencija juos naudoti gaminant mėsą, bulves ar padažą. Net tokie žymūs virėjai kaip Jamie Oliveris neįsivaizduoja nė vieno patiekalo be česnako skiltelės.
Jums reikės:
- 1 kg bulvių
- 50 ml alyvuogių aliejaus
- 6 skiltelių česnako
- druskos, pipirų pagal skonį
Gaminimas:
Apkepkite bulves pagal aukščiau pateiktą receptą. Bulves atvėsinkite ir įpjaukite keliose vietose.
Susmulkinkite česnako skilteles. Bulvių įpjovimus užpildykite česnako skiltelėmis. Gausiai apšlakstykite bulves alyvuogių aliejumi.
Pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais. Kepkite iki 160° C įkaitintoje orkaitėje, 15 minučių.
Paprasta ir skanu tuo pačiu metu – taip galime apibūdinti visus šiandien pateiktus receptus. Šios bulvės dar kartą įrodo, kad soti vakarienė neturėtų būti siejama su visu vakaru, praleistu prie viryklės.
Nuostabūs patiekalai iš įprastų produktų, jokių sudėtingų technologijų ir ilgų valandų virtuvėje, vakarienė per pusvalandį. Ir nors bulvės jau ir taip yra pagrindinis garnyras beveik kiekvienam patiekalui, kas trukdo jas paversti dar skanesnėmis?
Skanaus!