Nors chia sėklos vadinamos supermaistu, tačiau dauguma mūsų į šį produktą parduotuvėje neatkreipia dėmesio. Tikrai be reikalo! Žinodami, kur galima panaudoti chia sėklas, į šį maisto produktą pradėsite žvelgti visai kitomis akimis.
Žinomas Ukrainos virtuvės šefas-improvizatorius Jevgenijus Klopotenko dažnai su skaitytojais dalijasi naudinga informacija apie maisto gaminimą. Šį kartą jis pateikė tikrai puikių idėjų, kur galima panaudoti chia sėklas. Jevgenijus Klopotenko šiuo maisto produktu neretai gardina jogurtą, sultis ar kitus gėrimus.
Kulinariniai patarimai
Omletas su chia sėklomis
1 valg. š. chia sėklų galite įdėti į omletą. Chia sėklos patiekalui suteiks lengvą riešutų skonį ir užtikrins dar didesnį sotumą.
Pavyzdžiui, galite išbandyti šį receptą:
Jums reikės:
- 2 kiaušinių
- 50 g šviežių špinatų
- Pusės svogūno
- 4 valg. š. pieno
- 1 valg. š. chia sėklų
Kaip gaminti?
Svogūną susmulkinkite ir pakepinkite keptuvėje, suberkite špinatus. Išplakite kiaušinius su pienu, į šį mišinį įdėkite chia sėklų. Gautą masę supilkite į keptuvę ir apkepkite omletą iš abiejų pusių, kol suminkštės.
Gėrimas su chia sėklomis
Į 500 ml vandens įdėkite 1 arb. š. chia sėklų ir įpilkite 30 ml citrinos sulčių. Sumaišykite visus ingredientus ir palikite 60 minučių pastovėti. Jei norite, kad gėrimas būtų saldesnis, galite įdėti 10 g rudojo cukraus. Šis gėrimas numalšins troškulį net karščiausią vasaros dieną (į jį taip pat galite įdėti ledukų).
Kulinariniai triukai
Chia sėklų galima dėti į bet kokias daržovių salotas – jos suteiks ypatingą riešutų poskonį ir pakeis salotų tekstūrą.
Taip pat chia sėklos puikiai tinka ir padažų gamybai. Pavyzdžiui, galite sumaišyti alyvuogių aliejų, citrinų sultis, garstyčias, šiek tiek išspausto česnako ir chia sėklų. Jei gaminate naminį pesto padažą, į jį taip pat galite įdėti ir chia sėklų.
Chia sėklų taip pat dedama į įvairius kepinius ar duoną. Šios sėklos gali būti naudojamos ir uogienių gamyboje.
Na, o pabaigai pateiksime turbūt patį neįprasčiausią chia sėklų panaudojimo būdą. Sėklas galima sumalti kavamale ir suberti į duonos trupinius, kuriuose prieš kepimą galima apvolioti mėsą ar žuvį.