Pradėkime nuo esminio klausimo. Kurioje šalyje, jūsų manymu, atsirado omletas? Mes žinome, kad tai gali atrodyti keista, nes visi žino, kad tai yra Prancūzija. Jei ne vienas „bet“: šitaip kiaušiniai buvo ruošiami daug metų prieš prancūzus. Pavyzdžiui, senovės Romoje jie mėgo maišyti kiaušinius su pienu ir medumi. Kai medus visiškai ištirpdavo, mišinys būdavo kepamas. Na, jei taip įdėmiai pažiūrėsite į visus garsiuosius patiekalus, jų paruošimo variantų galite rasti net tarp olos paveikslų. Tačiau modernesnė omleto versija yra tikrai iš Prancūzijos.
Ruošiant šį omletą griežtai Prancūzijoje išrastu būdu. Tai yra pirmasis patiekalas, kurį save gerbiantis virėjas turi išmokti gaminti. Kiaušinius plakti galite tik šakute ir kepti tik keptuvėje su storu dugnu ir tik svieste. Ir jokių priedų. Štai kaip atrodo originalus omletas. Bet mes nesame prancūzai. Mums leidžiama plakti mikseriu, įpilti mėgstamų prieskonių ir įdaro, kepti toje keptuvėje, kuri yra namuose.
Kaip vaikystėje
Pluta ir lengvumas yra dvi pagrindinės savybės, su kuriomis siejamas omletas, kuris kažkada buvo ruošiamas mums visiems darželyje. Ir nors tų laikų neliko, pusryčiams kiekvienas gali iškepti puikų omletą.
Jums reikės:
- 4 kiaušiniai
- 150 ml pieno
- 20 g sviesto
- 1 šaukštelis aliejus
- 0,5 šaukštelio druskos
Gaminimas:
Atrodytų, paprasti ingredientai. Taip yra, tačiau paslaptis slypi visai kitur: kiaušinių neplakite, o tiesiog maišykite. Tada įpilkite pieno ir druskos, dar kartą išmaišykite. Paimkite kepimo indą, sutepkite jį augaliniu aliejumi, supilkite sumaišytą masę ir pašaukite į orkaitę 20 minučių, kad keptų 250°C temperatūroje. Pastebėję auksinę plutą – atsargiai ištraukite omletą iš orkaitės. Ant viršaus užpilkite tirpinto sviesto.
Omletas su kumpiu ir sūriu
Jis taip pat vadinamas „Calzone“. Išvaizda nėra visiškai įprasta, nes omleto forma primena čebureką . Daugelis mėgsta jį dėl sultingumo.
Jums reikės:
- 2 kiaušiniai
- 2-3 šaukštai pieno
- 1-2 šaukštai kvietinių miltų
- 75–100 g kietojo sūrio
- 1 žiupsnelis druskos
- 15 g augalinio aliejaus
- 50–75 g kumpio
- žalumynų pagal skonį
Gaminimas:
Įkaitinkite pieną. Išplakite jame kiaušinius ir įberkite druskos. Palaipsniui įpilkite miltų. Keletą minučių palikite masę. Šiuo metu supjaustykite kumpį į mažus kubelius ir sutarkuokite kietą sūrį ant vidutinės tarkos. Paimkite keptuvę ir pašildykite augalinį aliejų. Tiesiog į ją supilkite kiaušinių masę. Apkepkite omletą iš vienos pusės ir apverskite. Pabarstykite tarkuotą sūrį ant paviršiaus. Į vieną pusę dėkite supjaustytą kumpį. Dabar perlenkite per pusę. Kepkite iki aukso rudos spalvos. Gautus pusryčius papuoškite smulkiai supjaustytomis žolelėmis.
Omletas su bulvėmis
Toks mums neįprastas omleto ingredientų derinys yra labai mėgstamas Ispanijoje. Norėdami įvairovės, galite jį kepti savo virtuvėje.
Jums reikės:
- 4 bulvės
- 4 kiaušiniai
- alyvuogių aliejus
- 1 svogūnas
- druska pagal skonį
Gaminimas:
Bulves nulupkite ir supjaustykite juostelėmis. Norėdami gerai išdžiovinti, tiesiog padėkite ant popierinio rankšluosčio keletui minučių. Svogūną nulupkite ir supjaustykite plonais žiedais. Įkaitinkite alyvuogių aliejų keptuvėje ir sudėkite pjaustytas bulves bei svogūnus. Aliejus turėtų padengti daržoves. Į bulves įberkite druskos ir pakepkite, kol suminkštės, išpilkite aliejaus perteklių.
Plakite kiaušinius iki vientisos masės. Įpilkite į daržoves ir viską sumaišykite. Kepkite, kol kiaušinių masė sutirštės. Kepkite iš abiejų pusių.
Omletas su manų kruopomis
Šis originalus saldus omletas su manų kruopomis yra labai populiarus tarp vaikų. Tačiau suaugusieji nėra išimtis.
Jums reikės:
- 2 kiaušiniai
- 100 ml pieno
- 1 valgomasis šaukštas manų kruopų
- 0,5 šaukšto cukraus
- 25 g sviesto
Gaminimas:
Tiesiog išplakite kiaušinius. Supilkite cukrų, tada supilkite pieną ir vėl sumaišykite ingredientus. Supilkite manų kruopas ir plakite visą masę mikseriu. Kai sviestas ištirps keptuvėje, supilkite omleto mišinį. Uždenkite keptuvę. Kepkite pusryčius 10 minučių ant vidutinės ugnies. Apie omleto pasirengimą pasakys jo matinis paviršius.
Omletas su kumpiu ir pomidorais
O kaip su omletu, įdarytu daržovėmis? Jei jums patinka idėja, tada šis receptas yra jums. Dėl specialaus gaminimo būdo patiekalas yra labai sultingas ir skanus. Tačiau nereikia bijoti: šiuo atveju „ypatingas“ nereiškia „sudėtingas“.
Jums reikės:
- 4 kiaušiniai
- 2 šaukštai pieno
- 70–100 g kumpio
- 1 pomidoras
- druskos, pipirų pagal skonį
- 1-2 šaukštai aliejus
Gaminimas:
Kiaušinius išplakite mikseriu, įberkite pipirų ir druskos. Pomidorą supjaustykite kubeliais. Tą patį padarykite su kumpiu. Į įkaitintą keptuvę supilkite apie 2/3 masės. Kepkite, kol viršutinis sluoksnis nusistovės. Į kiaušinių blyną sudėkite pomidorus ir kumpį. Dabar įvyniokite blyną tiesiai keptuvėje. Įkiškite šiaudelį į keptuvės vidurį. Švelniai supilkite likusią kiaušinių masę. Palaukite 1 minutę. Kai blynas iškeps, omletą vėl susukite į ritinį. Taip įdarą įvyniosite giliau, ir jis išliks sultingas. Jei jums patinka kietas sūris, galite jį pridėti prie įdaro. Bus dar skaniau!
Omletas su jūros gėrybėmis
Tai nėra gana pažįstamas variantas, o veikiau – visiškai neįprastas. Ir jo paruošimo ingredientai ne visada yra prieinami. Tačiau kaip išimtį tokį patiekalą galite gaminti ir patiekti bent retkarčiais.
Jums reikės:
- 2 kiaušiniai
- 1 paprika
- 30-50 ml pieno
- 50 g kalmarų
- 1-2 žiupsneliai druskos
- 25 g nuluptų krevečių
- 25 g midijų
- 1 valgomasis šaukštas aliejus
- 1 skiltelė česnako
- petražolių pagal skonį
Gaminimas:
Atšildykite paruoštas krevetes. Tą patį verta daryti su midijomis. Supjaustykite kalmarus. Nuluptą česnaką supjaustykite plonais griežinėliais. Paprikas nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Kai augalinis aliejus sušils, 2 minutes pakepinkite visas jūros gėrybes su česnaku. Nebijokite kepti ant didelės kaitros. Dabar į keptuvę suberkite papriką ir pakepkite dar 30 sekundžių. Viską supilkite į dubenį.
Kiaušinių ir pieno masę išplakite mikseriu ir pasūdykite. Supilkite jį į dar karštą keptuvę. Kepkite ant vidutinės ugnies, kol išplakti kiaušiniai taps tvirti. Pabarstykite jūros gėrybes ant vienos blyno pusės, o antrą uždenkite. Išjunkite keptuvę ir palaukite porą minučių. Omletas yra paruoštas. Papuoškite petražolėmis.
Omletas su marinuotais agurkais ir dešra
Labai aštrus ir labai skanus omletas dėka gana netradicinio ingrediento – marinuotų agurkų. Jei jums patinka neįprasti deriniai, nedvejodami gaminkite maistą!
Jums reikės:
- 4 kiaušiniai
- 1,5 puodelio pieno
- 2 marinuoti agurkai
- 450 g daktariškos dešros
- prieskoniai pagal skonį
- žalumynai
Gaminimas:
Sumaišykite pieną, kiaušinius ir druską. Kubeliais supjaustykite agurkus ir dešrą. Į kiaušinių masę įpilkite supjaustytus ingredientus ir išmaišykite. Smulkiai supjaustykite žalumynus. Įpilkite juos į masę su mėgstamais prieskoniais. Dar kartą sumaišykite ir supilkite kepti įkaitintoje keptuvėje. Kepkite iš 2 pusių, kol iškeps.
Skanus, sodrus, švelnus ir tirpstantis burnoje – taip galima apibūdinti tobulą omletą. Ir mes neabejojame, kad tas, kurį dažnai ruošėtės iki šios dienos, taip pat yra labai geras. Bet visada yra geriau!