Kiekviena šeimininkė (be jokios išimties) orkaitėje gali pasigaminti tokį natūralų saldumyną kaip obuolių marmeladas. Žinoma, gaminimo procesas užims gana daug laiko, tačiau rezultatas tikrai pateisins lūkesčius.
Jei norite paruošti naminį marmeladą, jums reikės tik prinokusių obuolių ir cukraus. Be to, galite naudoti net pačius negražiausius vaisius. Jei, pavyzdžiui, obuoliai turi įdubimų, drąsiai naudokite šiuos vaisius marmelado ruošimui. Tiesiog pašalinkite visas pažeistas vietas, ir obuoliai tikrai tiks marmelado ruošimui.
Kaip pasigaminti obuolių marmeladą orkaitėje?
Jei neturite vaisių džiovyklės, naminį marmeladą nesunkiai pasigaminsite orkaitėje. Orkaitės dureles reikės palikti šiek tiek praviras, kad būtų pašalinta drėgmė. Marmeladą iš 3 kg obuolių rekomenduojame ruošti ant 35 x 40 cm dydžio kepimo skardos, nes tuomet paruoštas gaminys bus idealaus storio.
Jums reikės:
- 3 kg obuolių
- 1 kg cukraus
Kaip gaminti?
Kruopščiai nuplaukite obuolius po tekančiu vandeniu. Atsargiai išimkite šerdis. Vaisius supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais. Sudėkite juos į gilią keptuvę storu dugnu.
Pabarstykite obuolius cukrumi. Palikite pastovėti 30 minučių kambario temperatūroje, kad vaisiai išskirtų sultis. Pastatykite keptuvę su obuoliais ant ugnies. Turinį užvirinkite ir virkite 3 valandas, retkarčiais pamaišydami. Išjunkite ugnį. Vaisius sutrinkite panardintu trintuvu iki vientisos masės, primenančios tyrę.
Supilkite obuolių mišinį į kepimo skardą, išklotą pergamentiniu popieriumi. Išlyginkite silikonine arba medine mentele.
Kepimo skardą pašaukite į iki 100 laipsnių įkaitintą orkaitę 2 valandoms.
Orkaitės dureles palikite šiek tiek praviras, kad išeitų drėgmė. Vėl džiovinkite marmeladą orkaitėje (2 valandas).
Apverskite obuolių mišinį į kitą pusę. Nuimkite pergamentinį popierių. Marmeladą pašaukite į orkaitę dar 2 valandoms. Džiovinkite 100 laipsnių temperatūroje. Išimkite kepimo skardą. Procedūrą pakartokite dar kartą.
Gali prireikti mažiau ar daugiau kartų, kad obuolių mišinys tinkamai sustingtų. Kaip žinoti, kada marmeladas paruoštas? Jo vidurys neturi būti minkštas. Supjaustę skanėstą į keletą dalių, marmeladą galite laikyti sandariame inde. Sudėkite ant pergamentinio popieriaus ir perkelkite į indą su dangteliu. Šį naminį marmeladą reikia laikyti šaldytuve. Taip pat galite paruoštą marmeladą supjaustyti kvadratėliais ir apvolioti cukruje. Marmeladas atrodys kaip pirktas parduotuvėje, tačiau jis bus šimtą kartų skanesnis ir sveikesnis!