Ar jūs ir jūsų šeima mėgstate sumuštinius su dešra? Tačiau jos sudėtis ne visada aiški ir naudinga. Parduotuvėje pirkta dešra turi patikimą ir skanią alternatyvą – mėsos duoną! Ją gana paprasta paruošti ir jūs visada žinosite, kas yra viduje!
Sudėtis
- 1,5 kg liesos kiaulienos
- 150 g nesūdytų lašinių
- 2 šaukšteliai džiovinto česnako
- 4 šaukšteliai su mažu kaupu druskos
- 0,5 šaukštelio juodųjų pipirų
- 1 šaukštelis muskato riešuto
- 1 šaukštas bulvių krakmolo
- 150 ml šalto vandens
- bet koks padažas
Mėsą supjaustykite gabalėliais, suberkite visus prieskonius ir supilkite vandenį. Keletą minučių gerai pamaišykite, kol vanduo visiškai susigers. Tuomet uždenkite dangčiu arba maistine plėvele ir padėkite į šaldytuvą marinuotis maždaug dienai.
Taip pat paruoškite lašinius. Supjaustykite mažais gabalėliais, užpilkite verdančiu vandeniu, išmaišykite ir tuoj pat perkelkite į šaltą vandenį. Iš šalto vandens perdėkite į sausą lėkštę, uždenkite ir, kaip ir mėsą, dienai padėkite į šaldytuvą.
Kitą dieną mėsą sumalkite mėsmale, galite perleisti net du kartus. Sumaišykite gautą faršą su lašinių gabalėliais, pridėkite krakmolo, gerai išmaišykite. Mažomis dalimis dėkite į formą, anksčiau suteptą aliejumi, kiekvieną sluoksnį gerai suspauskite. Kruopščiai viską atlikite.
Suteikite viršui norimą formą, pavyzdžiui, šiek tiek suapvalintą kaip kepalą, ir sutepkite bet kokiu padažu.
Pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 100–110 laipsnių 1 valandai, tada pakelkite temperatūrą iki 130 laipsnių ir kepkite dar 40–45 minutes. Gautą kepalą išimkite iš formos, jei norite, kitas puses patepkite padažu ir vėl pašaukite į orkaitę, kad paruduotų, apie 15 minučių.
Palaukite, kol visiškai atvės, ir padėkite į šaldytuvą 8-10 valandų, kad įsigertų. Ryte pusryčiams turėsite skanią ir sveiką dešrą.