Jei nekepėte duonos, nes bijojote gaminimo sunkumų, šis receptas yra jums! Jo dėka kiekvieną dieną galite savo šeimą pamaloninti minkšta ir kvapnia namine duona.
Duona viduje gana drėgna, su didelėmis poromis ir plona traškia pluta. Ypač patiks itališkos baltos duonos „Ciabatta“ gerbėjams. Šviežias mieles galima pakeisti sausomis, tokiam kiekiui miltų pakaks 4 g mielių (maždaug trys ketvirtadaliai šaukšto).
Jums reikės:
- Kvietiniai miltai 530 g
- Vanduo 420 ml
- Mielės 10 g
- Druska 1 šaukštelis
Gaminimas:
Mieles ištirpinkite šiltame vandenyje (37–39 laipsniai). Miltus suberkite į gilų dubenį, įberkite druskos, supilkite mieles. Gausite vidutinės konsistencijos tešlą. Dubenį uždenkite folija su nedideliu oro tarpu ir leiskite 2 valandoms pastovėti kambario temperatūroje.
Per 2 valandas tešla turėtų pakilti 2 kartus, o ant jos paviršiaus bus daug burbuliukų. Nepamirškite, kad turite tešlą lengvai išminkyti, uždenkite dubenį folija ir padėkite nakčiai į šaldytuvą.
Ryte gausite reikiamą kiekį tešlos. Kad jis mažiau lipdytų, pabarstykite rankas miltais. Tešlą išvoliokite, suformuodami rutulį (tam tešlos kraštus sulenkite žemyn).
Duoną sudėkite ant miltais pabarstyto kepimo popieriaus ir palikite dar 40–60 minučių. Nereikia uždengti. Tuo tarpu įkaitinkite orkaitę iki 235 laipsnių. Ant duonos padarykite 3 pjūvius, perkelkite ją kartu su popieriumi į kepimo skardą ir dėkite į orkaitę ant vidurinės pakopos.
Ant apatinės pakopos uždėkite kitą kepimo skardą, įpildami į ją 1,5 stiklinės karšto vandens garų efektui sukurti. Kepkite duoną 45 minutes, tada išimkite iš orkaitės ir leiskite atvėsti ant grotelių.