Ar kada susimąstėte, kad namuose paruošti žemės riešutų sviestą yra gerokai pigiau nei pirkti jau pagamintą? Maža to, naminiame žemės riešutų svieste nebus jokių dirbtinių priedų, todėl jis bus kur kas sveikesnis.
Jums reikės:
- 500 g žemės riešutų
- 5 valg. š. saulėgrąžų arba alyvuogių aliejaus
- 3 valg. š. cukraus pudros
- 2 valg. š. medaus
- Žiupsnelio druskos
Kaip gaminti?
Suberkite žemės riešutus ant kepimo skardos ir tolygiai paskirstykite. Kepkite iki 170°C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje, retkarčiais pamaišykite. Žemės riešutus taip pat galite pakepinti keptuvėje be riebalų. Riešutai turi įgauti auksinį atspalvį, tačiau svarbu nepersistengti.
Palaukite, kol žemės riešutai šiek tiek atvės, ir tuomet sutrinkite juos elektriniu trintuvu. Jei visi riešutai netelpa, smulkinkite juos dalimis.
Kai žemės riešutai bus pakankamai gerai susmulkinti, suberkite cukraus pudrą, įberkite žiupsnelį druskos, įdėkite medaus ir įpilkite augalinio aliejaus.
Dar kartą viską sutrinkite, kol gausite vienalytę pastą. Jei pasta per tiršta, galima įpilti dar šiek tiek augalinio aliejaus.
Iš nurodyto ingredientų kiekio gausite maždaug pusės litro indelį žemės riešutų sviesto. Jį galite laikyti kambario temperatūroje iki 2 savaičių.
Žemės riešutų sviestas su duona ar blynais – puikus pusryčių patiekalas, kuris bus labai sotus ir maistingas. Taip pat šį žemės riešutų sviestą galima naudoti įvairių kepinių ruošimui.
Jei norite, kad žemės riešutų sviestas būtų dar skanesnis, vietoj saulėgrąžų arba alyvuogių aliejaus naudokite kokosų aliejų. Taip pat į žemės riešutų sviestą galima įdėti šiek tiek datulių.
Skanaus!