Majonezas patinka daugeliui, todėl mūsų straipsnis nudžiugins visus majonezo mėgėjus. Kažkas atvirai pripažįsta savo šiltus jausmus šiam garsiam padažui, kažkas juos slepia. Tačiau kai salotos jau supjaustytos, o gatvėje oras blogas, niekas negali atsispirti pagundai gaminti naminį majonezą.
Juo yra pagardinamos salotos, bandelės, jame marinuojama mėsa, dedama į visų rūšių užkandžius, maltą mėsą ir pyragus.
Nepaisant didelio kalorijų kiekio, kiaušinių ir augalinio aliejaus majonezas vargu ar gali būti vadinamas kenksmingu produktu, tačiau dėl dirbtinių priedų gausos jo parduotuvės versija įgijo abejotiną šlovę.
KAIP PASIGAMINTI MAJONEZO NAMUOSE
Deja, kartais majonezas nepavyksta. Atrodo, viskas pagal receptą, tačiau rezultatas nėra tas pats.
6 TAISYKLĖS
1. Kiaušinių paruošimas
Norėdami visus ingredientus išplakti į stabilią, vienodą masę, jie turi būti kambario temperatūros. Todėl kiaušinius ir kitus produktus iš šaldytuvo reikia išimti bent per 30 minučių.
2. Aliejaus pasirinkimas
Majonezą geriau ruošti su saulėgrąžų aliejumi arba alyvuogių ir saulėgrąžų mišiniu. Jei naudosite tik alyvuogių aliejų, ypač aukščiausios klasės (Extra virgin), tada padažas bus kartokas.
3. Kaip plakti?
Bandykite naudoti mikserį, jei nesigauna su rankiniu plaktuvu.
Plakite 40 sekundžių nepakeldami maišytuvo. Kai padažas pradės tirštėti, pradėkite maišytuvą aukštyn ir žemyn, į kiaušinį įpildami mažas aliejaus dalis ir plakite dar 20–30 sekundžių, kad ingredientai tolygiai išmaišytų.
4. Jei padažas nesutirštės
Jei pridėsite šiek tiek daugiau aliejaus, nei nurodyta recepte, majonezas pasirodys tirštesnis. Tokiu pačiu būdu galite sutaupyti padažo, jei plakant masė netampa tiršta.
5. Ką daryti su majonezu, kuris nepavyko?
Neskubėkite išmesti majonezo, jei jis dar nesutirštėjęs. Talpyklą su nepavykusiu majonezu atidėkite 1,5–2 valandoms į šoną.
Per tą laiką kiaušiniai ir sviestas atsiskirs. Švelniai nuleiskite maišytuvo galvutę į patį indo dugną ir plakite nekeldami, kol majonezas pradės tirštėti. Jei majonezas yra per tirštas, praskieskite jį nedideliu kiekiu šalto virinto vandens.
KILMĖ
Sovietų Sąjungoje stalo majonezas buvo gaminamas pavadinimu „Provence“, jo riebumas buvo 67%, o vienintelis konservantas savo sudėtyje buvo alkoholio actas.
Po keturiasdešimties metų daugelio atmintyje pasirodo dviejų šimtų gramų stiklinis indas ir griežta mamos frazė: „Neliesk jo, tai Naujiesiems metams!“
Jums reikės:
- 1 valgomasis šaukštas augalinio aliejaus
- 0,5 šaukšto cukraus
- 1 kiaušinis
- 1/3 šaukštelio druskos
- 1 šaukštelis garstyčių
- 2 šaukštelių citrinos sulčių
Gaminimas:
Supilkite aliejų į indą, įmuškite kiaušinį, išlaikydami visą trynį. Įpilkite garstyčių, druskos ir cukraus. Plakite ingredientus iki vientisos masės.
Kai majonezas įgis norimą konsistenciją ir pakankamai sutirštės, supilkite citrinos sultis ir vėl plakite.
Patyrusios namų šeimininkės gali gaminti majonezą su šluotele. Bet maišytuvas labai palengvina ir pagreitina procesą.
GARSTYČIŲ MAJONEZAS SU ACTU
Jums reikės:
- 2 kiaušinių tryniai
- 0,5 šaukštelio druskos
- 0,5 šaukštelio cukraus
- 0,5 šaukštelio 9% acto
- 150 ml augalinio aliejaus
Gaminimas:
Įmeskite trynius į įndą. Įpilkite druskos, cukraus ir acto. Supilkite aliejų, nuleiskite maišytuvo antgalį į indo dugną ir plakite masę maždaug 3 minutes.
Kai padažas pradeda tirštėti, maišytuvą judinkite aukštyn ir žemyn.
MAJONEZAS BE KIAUŠINIŲ SU PIENU
Jums reikės:
- 150 ml pieno
- 300 ml augalinio aliejaus
- 2–3 šaukšteliai garstyčių
- 2 šaukštai citrinos sulčių
- 0,5 šaukštelio druskos
Gaminimas:
Į indą supilkite pieną ir sviestą. Plakite mišinį 30 sekundžių, kol gausite tirštą masę.
Įpilkite garstyčių, citrinų sulčių ir toliau plakite iki vientisos masės.
Majonezas su pienu paruoštas!
MAJONEZAS SU GRIETINE IR VIRTAIS TRYNIAIS
Jums reikės:
- 4 dideli kiaušiniai
- 1,5 šaukštelio druskos
- 1 šaukštelis cukraus
- 400 ml augalinio aliejaus
- 1 valgomasis šaukštas 9% acto
- 2 šaukštelių garstyčių
Gaminimas:
Įdėkite kiaušinius į puodą, užpilkite šaltu vandeniu. Užvirus įpilkite šaukštelį druskos ir virkite 10 minučių.
Po šio laiko kiaušinius padėkite į šaltą vandenį ir leiskite jiems atvėsti. Atskirkite trynius nuo baltymų.
Į maišytuvo dubenį supilkite trynius. Įpilkite likusią druską ir cukrų, viską sutrinkite šakute iki vientisos masės.
Supilkite pusę augalinio aliejaus ir plakite maksimaliu greičiu. Kai mišinys pradeda virsti majonezu, išjunkite maišytuvą, supilkite actą, išmaišykite.
Plakite dideliu greičiu, pildami aliejų plona srovele. Pabaigoje įpilkite garstyčių ir vėl sumaišykite su šaukštu.
Majonezą palikite pusvalandžiui šaldytuve. Šį majonezą geriau laikyti ne ilgiau kaip dvi dienas ir tik šaldytuve.
LINŲ SĖMENŲ MAJONEZAS
Linų sėmenų majoneze nėra kiaušinių, jis bus šiek tiek tamsesnės spalvos nei parduotuvėje, tačiau daug skanesnis ir sveikesnis.
Jums reikės:
- 2 šaukštai linų sėmenų miltelių
- 60 ml vandens
- 125 ml augalinio aliejaus
- 1–2 šaukšteliai garstyčių
- 2 šaukštai citrinos sulčių
- druska ir cukrus (pagal skonį)
Gaminimas:
Paruoškite linų sėmenų miltus. Norėdami tai padaryti, linų sėklas sumalkite kavos malūnėliu arba trintuvu.
Linų sėmenų miltus užpilkite vandeniu. Tada puodą su šiuo mišiniu pastatykite ant lėtos ugnies, kaitinkite, nuolat maišydami, kol sutirštės. Po to leiskite atvėsti iki kambario temperatūros.
Įpilkite šiek tiek cukraus ir druskos ir plakite mikseriu, palaipsniui supildami į augalinį aliejų. Nepilkite daugiau kaip 1 šaukštą aliejaus vienu metu.
Kai mišinys taps kreminis, įpilkite citrinos sulčių ir garstyčių.
Paruoštas naminis majonezas šaldytuve hermetiškai uždarytoje talpykloje laikomas ne ilgiau kaip 4–5 dienas, o ne 2 mėnesius, kaip parduotuvinis su konservantais. Šildant jis dėl dirbtinių emulsiklių trūkumo suyra arba delaminatuoja, todėl jo negalima naudoti karštuose patiekaluose.