Šiuo metų laiku moliūgas yra daugelio receptų pagrindinis ingredientas. Iš jo gaminami desertai, užkandžiai, sūrūs patiekalai. Prasidėjus rudeniui, pamiršti apie šią daržovę nuodėmė: visų pirma, moliūgą galite rasti kiekvienoje parduotuvėje, o antra – jis nepaprastai naudingas organizmui. Turbūt visi žino, kaip virti sorų ar ryžių košę su moliūgu ir razinomis. Tad šiandien mes atskleisime, kaip pasigaminti tirštą moliūgų sriubą. Dalijamės labai šauniu receptu, kuris išgelbės jus nuo rudens darganos ir melancholijos. Todėl ieškokite tinkamos uogos (botanikai tvirtina, kad moliūgas yra uoga) ir pasiruoškite sukurti kulinarinį šedevrą!
Kaip pagaminti tirštą moliūgų sriuba
Tiršta moliūgų sriuba patiks visiems. Ir net tiems, kurie nėra entuziastingi moliūgų gerbėjai. Šis patiekalas išsiskiria spalvingumu, maistingumu ir nuostabiu skoniu. Subtili patiekalo tekstūra tiesiog tirpsta burnoje, o malonus skonis džiugina gomurį. Tiršta sriuba tinka žmonėms, kurie pasninkauja ar rūpinasi savo figūra. Ji soti ir nekaloringa. Ir, žinoma, labai naudinga.
Ingredientai
- 1 saliero stiebas
- 2 svogūnai
- 200 g morkų
- 50 g bekvapio rafinuoto augalinio aliejaus
- 400 g moliūgo
- druska pagal skonį
1. Pirmiausia reikia pagaminti daržovių sultinį. Į puodą su vandeniu įdėkite didelį svogūną ir saliero stiebą. Įberkite druskos pagal skonį ir padėkite puodą ant viryklės.
2. Kol daržovės verda, paimkite katilą arba puodą storu dugnu, supilkite į jį augalinį aliejų ir padėkite ant viryklės virti. Antrąjį svogūną supjaustykite mažais kubeliais, o morkas – stambiais. Jei morka bus per smulkiai supjaustyta, ji neapkeps, o troškinsis.
3. Kai augalinis aliejus pradės virti, į puodą suberkite svogūnų kubelius. Tačiau svogūnų ilgai troškinti nereikia, kai jie taps skaidrūs – suberkite morkas. Viską gerai išmaišykite medine mentele ir pakepinkite penkias minutes, neuždengdami puodo dangčiu, kol susidarys graži auksinė plutelė.
4. Kol morkos ir svogūnai kepa aliejuje, pereikite prie pagrindinio patiekalo ingrediento – moliūgo – ruošimo. Pašalinkite nuo jo žievę ir supjaustykite mažais kubeliais. Kai morkos bus paruoštos, sudėkite supjaustytą moliūgą į puodą. Keletą minučių pakaitinkite ant vidutinės ugnies, tada sumažinkite ugnį iki minimumo ir palikite troškintis penkiolika minučių. Puodą uždenkite dangčiu. Patikrinti, ar moliūgas yra paruoštas, paprasta: tereikia šakute pradurti moliūgo kubelį, tekstūra turi būti minkšta.
5. Tada į puodą su moliūgu ir daržovėmis supilkite karštą sultinį. Sultinio pilkite tiek, kad daržovės būtų apsemtos. Nereikėtų persistengti, kad sriubos skonis nebūtų vandeningas. Uždenkite keptuvę dangčiu ir viską kartu virkite dar 10–15 minučių ant vidutinės ugnies.
6. Tada nukelkite puodą nuo viryklės ir pasiimkite daržovių trintuvą. Sutrinkite daržoves trintuvu. Trinkite, kol neliks gabaliukų, kad gautųsi minkšta masė. Gamindami nepamirškite paragauti tyrės. Galbūt norėsite į ją įberti druskos arba įpilti dar šiek tiek daržovių sultinio.
Beje, prieš troškinant moliūgą, kai kurie mėgsta jį iškepti orkaitėje. Tuomet sriubos skonis būna švelnesnis. Be to, daugelis žmonių mėgsta virti kreminę moliūgų sriubą su grietinėle arba grietine. Tačiau tai jau visai kitas patiekalas. Anot originalaus recepto, moliūgų sriuba privalo būti ne riebi.
Prieš patiekdami, galite papuošti traškiais skrebučiais ar šviežiomis žolelėmis. Jei norite mėgautis puikiu skoniu – trintą sriubą valgykite karštą ir šviežią. Pigus ir lengvai pagaminamas patiekalas, kurio rezultatas pranoksta lūkesčius. Taigi, skanaus!