1. Troškinys
Ruduo yra sezoninių vaisių ir daržovių metas, kurios ruošiant patiekalą sukuria nuostabią skonių puokštę. Tačiau, norėdami įsitikinti, ar aukščiau parašyti žodžiai yra teisingi, pabandykite pasigaminti daržovių troškinį su moliūgu.
Ingredientai:
• Moliūgas – 300-350 g
• Vidutinio dydžio morka – 1 vnt.
• Vidutinio dydžio svogūnas – 1 vnt.
• Vidutinio dydžio agurotis – 1 vnt.
• Vidutinio dydžio pomidorai – 2 vnt.
• Česnakai – 3-4 skiltelės
• Vidutinio dydžio bulvės – 3-4 vnt.
• Druska – pagal skonį
• Malti pipirai – pagal skonį
• Rūkyta paprika – pagal skonį
• Itališkų žolelių mišinys – pagal skonį
• Alyvuogių aliejus – 1-1,5 valgomieji šaukštai
• Švieži žalumynai – keli stiebai.
Gaminimo būdas:
• Kruopščiai nuplaukite bulves, agurotį, morkas ir moliūgą
• Nuvalykite ir nusausinkite ant popierinio rankšluosčio
• Iš moliūgo pašalinkite sėklas
• Supjaustykite minkštimą mažais kubeliais, kaip ir agurotį, bulves bei morkas
• Nuplaukite pomidorus
• Supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais
• Nulupkite svogūnus ir česnakus
• Susmulkinkite pusžiedžiais
• Visas daržoves sudėkite į gilų dubenį
• Pagardinkite alyvuogių aliejumi, prieskoniais, žolelėmis, paprika ir druska
• Švelniai išmaišykite ir sudėkite į kepimo indą
• Viršų uždenkite folija ir dėkite į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių, 40-50 minučių (patikrinkite pagaliuku, ar jau iškepę)
• Prieš patiekdami pabarstykite smulkiai supjaustytomis šviežiomis žolelėmis.
2. Soros su moliūgais
Kodėl moliūgas toks vertingas? Todėl, kad jį galima patiekti pusryčiams, pietums ir net vakarienei, nesijaudinant dėl papildomų kalorijų ir kilogramų. Be to, jei jūs jį pagaminsite su sorų kruopomis, tai iš tokio šlovingo dueto gausite visą maistinių medžiagų spektrą.
Ingredientai:
• Sorų kruopos – 1 puodelis
• Vanduo – 2 puodeliai
• Pienas – 2 puodeliai
• Moliūgų minkštimas – 300-350 g
• Sviestas – 2-3 valgomieji šaukštai
• Druska – pagal skonį.
Gaminimo būdas:
• Nuplauti sorų kruopas
• Skalaukite po tekančiu šiltu vandeniu, kol vanduo taps skaidrus
• Nuplaukite moliūgą
• Išvalykite
• Pašalinkite sėklas ir šerdį
• Supjaustykite minkštimą mažais kubeliais
• Perpilkite sorų kruopas į gilų puodą
• Sudėkite ten moliūgą ir užpilkite karštu vandeniu
• Užvirkite
• Pašalinkite putas ir įdėkite druskos
• Išgarinkite visą vandenį
• Tada supilkite karštą pieną
• Uženkite dangčiu
• Virkite, kol suminkštės
• Tada įdėkite sviesto
• Švelniai išmaišykite
• Patiekite šiek tiek atvėsintą.
3. Kokteilis
Skanus ir sveikas kokteilis iš moliūgų – tai, ko jums reikia nuobodų rudenį. Jis puikiai tinka bet kuriuo paros metu kaip užkandis, taip pat pakelia nuotaiką, suteikia energijos ir stiprina imuninę sistemą.
Ingredientai:
• Moliūgas (minkštimas) – 100-150 g
• Vidutinio dydžio obuoliai – 2 vnt.
• Citrina (minkštimas) – 1/4 vnt.
• Raugintas pieno gėrimas – 1 stiklinė
• Cukrus / medus – pagal skonį
• Cinamonas – 1 žiupsnelis.
Gaminimo būdas:
• Nuplaukite moliūgą
• Išvalykite
• Pašalinkite sėklas ir šerdį
• Susmulkinkite minkštimą
• Nuplaukite ir nulupkite obuolius
• Išimkite šerdį
• Susmulkinkite minkštimą
• Visus ingredientus suberkite į maišytuvo dubenį ir plakite iki vientisos masės
• Tada įpilkite rauginto pieno gėrimo ir medaus arba cukraus
• Ir vėl išplakite
• Prieš patiekdami pabarstykite cinamonu.
4. Sluoksniuočiai
Jei nenorite daug laiko sugaišti kepdami pyragą ar pyragaičius, gaminkite sluoksniuočius. Traškūs, kvepiantys su auksine plutele ir rausvu moliūgu – jie tikrai patiks net rūsčiai anytai.
Ingredientai:
• Sluoksniuota tešla – 2 lakštai
• Moliūgas – 0,5 kg
• Vidutinio dydžio cukinijos (galima pakeisti aguročiu) – 2 vnt.
• Ricotos sūris – 250-300 g
• Svogūnų laiškai – 1 mažas ryšelis
• Kiaušiniai – 1 vnt.
• Druska – pagal skonį
• Maltų pipirų mišinys – pagal skonį.
Gaminimo būdas:
• Nuplaukite moliūgą
• Išvalykite
• Pašalinkite sėklas ir šerdį
• Supjaustykite minkštimą mažais kubeliais arba juostelėmis
• Nuplaukite cukinijas
• Supjaustykite mažais kubeliais arba juostelėmis
• Daržoves sudėkite į kepimo indą
• Užpilkite šaltu vandeniu (apie 2 šaukštus)
• Uždenkite folija
• Įdėkite į mikrobangų krosnelę 3-4 minutėms (maksimali galia)
• Po to nupilkite vandenį
• Dubenyje sumaišykite smulkiai supjaustytus svogūnų laiškus ir ricotą
• Įberkite druskos ir pipirų
• Švelniai maišykite
• Šiek tiek iškočiokite tešlą (jei norite, galite lakštą padalinti į kelias lygias dalis)
• Sudėkite į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi
• Ricotą su svogūnais paskirstykite ant tešlos
• Ant viršaus uždėkite moliūgą su cukinija
• Dar kartą, jei norite, įberkite pipirų ir druskos
• Iš tešlos kraštų suformuokite bortelius
• Aptepkite kiaušiniu
• Pašaukite į įkaitintą iki 220 laipsnių orkaitę 20 minučių.
5. Įdarytos kriauklelės
Iš pažiūros paprasti makaronai. Bet taip nėra! Moliūgais įdarytos ir žemės riešutų padažu pagardintos kriauklelės vertos susižavėjimo ir paragavimo.
Ingredientai:
• Moliūgų minkštimas – 250-300 g
• Alyvuogių aliejus – 3-6 šaukštai
• Didelės makaronų kriauklelės – 16-18 vnt.
Padažui:
• Bet kokie riešutai – 1,5 stiklinės
• Vanduo – 1 stiklinė
• Česnakai – 2-3 skiltelės
• Citrinų sultys – 3-4 šaukštai
• Druska – pagal skonį
• Maltų pipirų mišinys – pagal skonį
Įdarui:
• Špinatai – 1 didelis ryšulėlis
• Tofu sūris – 1 puodelis
• Raudonėlis – 1 arbatinis šaukštelis
• Citrinos žievelė – 0,5 arbatinio šaukštelio
• Raudonųjų pipirų dribsniai – pagal skonį
• Druska – pagal skonį
• Juodieji malti pipirai – pagal skonį.
Gaminimo būdas:
• Nuplaukite moliūgą
• Išvalykite
• Pašalinkite sėklas ir šerdį
• Supjaustykite minkštimą juostelėmis arba vidutinio dydžio kubeliais
• Sudėkite į kepimo skardą, padengtą kepimo popieriumi
• Patepkite alyvuogių aliejumi
• 20-25 minutėms įdėkite į iki 170 laipsnių įkaitintą orkaitę
• Smulkintuvu sutrinkite riešutus
• Sumaišykite su išspaustu česnaku, citrinos sultimis, druska ir pipirais
• Kruopščiai nuplaukite špinatus po šaltu tekančiu vandeniu
• Perrinkite lapus
• Apkepkite alyvuogių aliejuje 6–8 minutes
• Įdėkite druskos ir kepkite dar apie 30 sekundžių
• Nuimkite nuo ugnies
• Atvėsinkite iki kambario temperatūros
• Nupilkite skystį (jei yra)
• Sumaišykite su trupintu tofu sūriu
• Sudėkite citrinos žievelę, raudonėlį, raudonuosius pipirus ir žemės riešutų padažą (1 puodelis)
• Įberkite druskos ir pipirų
• Kruopščiai išmaišykite
• Makaronų kriaukleles apvirkite šiek tiek pasūdytame vandenyje
• Supilkite likusį žemės riešutų padažą ant kepimo indo dugno
• Gautu mišiniu ir moliūgų griežinėliais įdarykite makaronų kriaukleles
• Atsargiai sudėkite į kepimo indą
• Patepkite alyvuogių aliejumi
• 15 minučių įdėkite į orkaitę, įkaitintą iki 170 laipsnių.