Dažnai susiduriame su tuo, kad mėsa būna sausa ir beskonė. Daugelis mums sako, kad mėsos skonis priklauso nuo marinato. O gal esmė ta, kad pasirinkome netinkamą mėsos ruošimo procesą? Šis vištienos marinatas su garstyčiomis pakeis viską, ką žinojote iki šiol.
Įsivaizduokite, kad garsus virėjas jums atskleidė visas paslaptis. Dabar sumaišant tik keletą žinomų produktų, vištieną paverčiate nerealiai sultinga ir skania mėsa. Kuo šis marinatas ypatingas, netrukus atskleisime.
Vištienos marinavimo indas
Kad mėsa išliktų švelni ir sultinga, svarbu ne tik marinatui naudoti Dižono garstyčias, bet ir pasirinkti geriausią indą. Pasirinkite indus, kurie nesioksiduoja: keramikos ar stiklo, nerūdijančio plieno, emalio ar specialaus plastiko.
Nepatariame naudoti aliuminio indų, nes jie oksiduojasi ir suteikia mėsai nemalonų poskonį. Indo dydis taip pat labai svarbus, nes vištiena turi lengvai tilpti.
Kiek laiko marinuoti vištieną?
Vištiena marinuojasi ir kepa kelis kartus greičiau nei, pavyzdžiui, kiauliena. Dėl šios priežasties daugelis pataria laikyti mėsą prispaudus iki 2-3 valandų. Tačiau čia yra keletas niuansų, priklausomai nuo to, kokią paukštienos dalį ketinate kepti.
- Visas paukštis marinuojamas visą naktį.
- Nugara, krūtinėlė ir sparnai – 1–2 valandas.
- Blauzdos ir šlaunys – 2–4 valandos.
Tai yra bendri patarimai, tačiau, kaip rodo praktika, mėsą geriausia palikti šaldytuve per naktį.
Kaip pasigaminti vištienos marinatą?
Jums reikės:
- 1 kg vištienos mėsos
- 0,5 litro kefyro
- 0,5 šaukštelio česnako miltelių
- 1 šaukštelio maltos aitriosios paprikos
- 1 šaukštelio maltų juodųjų pipirų
- 0,5 šaukštelio kario
- 1 šaukštelio paprikos
- 1 šaukštelio druskos
- 1 šaukštelio dižono garstyčių
Gaminimas:
Paimkite gilų indą. Į jį supilkite kefyrą. Įpilkite paprikos ir aitriųjų pipirų, druskos ir garstyčių, juodųjų pipirų, česnako miltelių ir kario. Viską sumaišykite.
Įdėkite mėsą į marinatą ir gerai išmaišykite. Uždenkite indą lėkšte ir ant viršaus uždėkite svorį. Tai leis vištienai gerai išsimarinuoti.
Palaikykite mėsą per naktį, tada kepkite įprastai.
Galite išplėsti marinato ingredientų sąrašą. Pavyzdžiui, ciberžolė ne tik padarys mėsą skanesnę, bet ir suteiks jai auksinę spalvą.
Skonis ir aromatas taps ryškesni, jei į kefyro mišinį bus dedama kalendros, mėtų, šalavijų, čiobrelių, rozmarinų, mairūnų ir bazilikų.
Dar kelios gudrybės
Jei nusipirkote šaldytą mėsą ir planuojate ją marinuoti, nelaukite, kol ji atitirps, marinatas puikiai susigers net į šaldytą mėsą.
Šis garstyčių vištienos marinatas gali būti saugiai naudojamas kitų rūšių mėsai, bet žuvis nebus skani su šiuo marinatu.
Marinuotos mėsos kepimo būdą galite pasirinkti savo nuožiūra. Tačiau dažniausiai pasirenkamas kepimas ant grotelių.
Vištieną galite supjaustyti mažais gabalėliais, sudėti į šaldymo maišelį, užpilti marinatu ir laikyti šaldiklyje iki 3 mėnesių.
Yra daugybė vištienos marinato variantų. Kai kurie iš jų yra apgalvoti ir paruošti profesionalių virėjų, kiti – išradingų namų šeimininkių. Ir kiekvienas savaip yra geras ir puikus. Tačiau žinodami, kaip naudoti garstyčias vištienai marinuoti, sužinosite, kaip skaniai paruošti mėsą.