Klasikinis vyniotinis arba „dešra“ gaminama iš kelių rūšių mėsos. Pats procesas yra gana varginantis ir ilgas. Tačiau galima iškepti skanią naminę vištienos dešrą, visą dieną nestovint prie viryklės!
Vyniotinis pasirodo gaunasi toks kvapnus ir gražus, kad galite be baimės patiekti kaip pagrindinį patiekalą savo mėgstamiems svečiams. Patiekalui geriausiai tinka vištienos šlaunelių mėsa arba filė. Pasirodo tai – labai skanu, o kartu ir gana nebrangu.
Ingredientai
- 1 kg vištienos
- 40 g želatinos
- 3 stiklinės vandens
- 1 a. š. raudonėlio
- 1 a. š. druskos
- 4 skiltelės česnako
- 0,5 a. š. paprikos miltelių
- juodieji pipirai – pagal skonį
Gaminimo eiga
1. Mėsą supjaustykite mažais gabalėliais ir gerai išmaišykite su druska ir prieskoniais.
2. Česnako skilteles supjaustykite plonais griežinėliais ir sumaišykite su mėsa. Leiskite viskam pasimarinuoti 15–20 min.
3. Įkaitinkite vandenį (vištienos sultinį) ir įmaišykite želatiną. Po 10–15 minučių ji turėtų visiškai ištirpti.
4. Marinuotą mėsą sumaišykite su želatinos mišiniu.
5. Įdėkite ruošinį į kepimo indą, išlyginkite ir uždenkite folija. Taip pat galite naudoti kepimo rankovę, tada mėsą bus galima suformuoti tvarkingo ritinio pavidalu.
6. Įkaitinkite orkaitę iki 170 laipsnių temperatūros ir kepkite maždaug 60 minučių.
7. Paruoštą patiekalą atvėsinkite ir padėkite į šaldytuvą keletui valandų, o geriausia – visai nakčiai.
8. Patiekite naminę vištienos dešrą supjaustytą porcijomis ir su tuo, kas jums labiausiai patinka: su krienais, garstyčiomis, kečupu ar adžika.
Jei ketinate virti vyniotinį iš jautienos ar kiaulienos, kepimo laiką padidinkite iki 1,5–2 valandų. Paruoštus gabalėlius patiekite gražioje lėkštėje, papuoškite žolelėmis. Tokį patiekalą pristatę savo svečiams, garantuotai suteiksite jiems šventinę nuotaiką.