Uzbekai turi patarlę: „Jei turi mirti, tebūnie tai nuo plovo“. Ir juos galima suprasti, nes nedaug kas gali atsispirti tinkamai paruoštam avienos plovui!
Šio patiekalo šaknys siekia II – III amžių prieš mūsų erą. Plovas šiuolaikine forma pasirodė XVII a. Yra daugybė plovo rūšių. Šis aštrus patiekalas gaminamas iš mėsos, paukštienos, žuvies, žvėrienos, daržovių ir džiovintų vaisių. Kaip grūdai naudojami ne tik ryžiai, bet ir kviečiai, žirniai, kukurūzai, pupelės.
Paruošėme jums tikro uzbekiško plovo receptą.
Jums reikės:
- Avienos 1 kg
- Ryžių 1 kg
- Morkų 1 kg
- Svogūnų 4 vnt.
- Saulėgrąžų aliejaus 300 ml
- Česnakų 2 vnt.
- Aitriosios paprikos 2 vnt.
- Kmynų 1 valgomojo šaukšto
- Raugerškio 1 valgomojo šaukšto
- Kalendros 1 šaukštelio
- Druskos pagal skonį
Gaminimas:
Kelis kartus kruopščiai nuplaukite ryžius, kad po skalavimo vanduo būtų skaidrus.
Nuimkite viršutinius lukštus nuo česnakų galvučių, tačiau palikite česnakų galvutes neišardytas, neišskirstykite skiltelių.
3 svogūnus nulupkite ir supjaustykite pusžiedžiais. Tada nulupkite morkas ir supjaustykite jas plonomis juostelėmis.
Įkaitinkite ketaus puodą ir jame įkaitinkite augalinį aliejų. Įdėkite nenuluptą 1 svogūną į aliejų. Išimkite tik tada, kai jis pajuoduoja.
Į puodą suberkite smulkintą svogūną ir kepkite jį iki aukso rudos spalvos (10 minučių).
Nuplaukite avieną ir supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais. Suberkite ją prie svogūno ir kepkite, kol užsidės auksinio atspalvio plutelė.
Suberkite morkas ir troškinkite jas su mėsa ir svogūnais nemaišydami 3 minutes. Tada sumaišykite ingredientus ir troškinkite dar 10 minučių. Į puodą įpilkite verdančio vandens. Jo turėtų būti 1 cm virš viso puodo turinio.
Sumeskite aitriuosius pipirus, sumažinkite ugnį ir troškinkite apie 1 valandą.
Sumaišykite sumaltus kmynus su kalendra ir raugerškiu, ir supilkite prieskonių mišinį į mėsą. Pagardinkite druska, sumažinkite ugnį ir virkite, kol morkos suminkštės (10-15 minučių).
Dar kartą nuplaukite ryžius ir supilkite juos ant mėsos. Padidinkite kaitrą iki didžiausios ir užpilkite verdančiu vandeniu ryžius ir mėsą. Vandens lygis turėtų būti 3 cm virš turinio.
Kai ryžiai visiškai sugers vandenį, į juos įmeskite česnakų galvutes. Tada plove reikia padaryti keletą skylių plonu mediniu iešmu.
Uždenkite plovą dangčiu, sumažinkite kaitrą ir troškinkite dar pusvalandį, kol ryžiai bus išvirę.
Skanaus!