Naujųjų metų šventinis stalas be mėsos daugeliui yra ne šventinis stalas. Žinoma, gardžios daržovių salotos ar augaliniai užkandžiai gali būti puikūs pasirinkimai, kurie tiks tiek veganams, tiek visavalgiams.
Visgi, jei šeimoje turite užkietėjusių mėsėdžių, metas pagalvoji, kuo nudžiuginti jų akis ir pilvus per šias šventes. Daug kas nė dienos neištveria be sultingo kepsnio ar gardaus sumuštinio su rūkyta dešra. Taigi, tikriems mėsėdžiams pristatome net 6 skirtingas idėjas, ką naujo šiemet galite pasigaminti, kad būtų ne tik skanu, bet ir gražu!
Kviečiame apsvarstyti savo šventinį meniu, įvertinti, kiek žmonių šiemet sės prie stalo kartu ir pagal tai nusistatyti porcijų dydžius. O galbūt dalį šių receptų jau galite išbandyti per Kalėdas ar ateinančiomis dienomis iki švenčių? Susipažinkite su šiais 6 receptais ir nuspręskite, kuris iš jų būtinai atsidurs jūsų šventiniame meniu!
Vištiena įdaryta bulvėmis ir grybais
Ingredientai:
- 1 viščiukas
- 5 bulvės
- 200 g konservuotų grybų
- 1 citrina
- 3 skiltelės česnako
- sakartvelietiškas slyvų padažas „Tkemali“ (pagal skonį)
- druska (pagal skonį)
Gaminimo eiga:
- Gerai nuplautą ir popieriniu rankšluosčiu nusausintą viščiuką įtrinkite padažu ir citrinos sultimis (išorėje ir viduje). Palikite pasimarinuoti 2 valandoms.
- Paruoškite tradicinę bulvių košę. Suberkite nukoštus marinuotus grybus, sumaišykite. Šiuo įdaru įdarykite vištieną. Sutvirtinkite iešmeliais, kad įdaras neiškristų.
- Skardą arba kepimo formą išklokite folija (arba naudokite silikoninį kepimo indą). Kepimo formą uždenkite folijos lakštu. Kepkite 45 minutes 230 ° C temperatūroje.
- Nuimkite viršutinį folijos lakštą, išpilkite riebalus iš formos ir patrinkite viščiuką tarkuotu česnaku. Kepkite dar 20 minučių, tada patiekite vieną iš populiariausių Naujųjų metų mėsos patiekalų! Garnyrą galite rinktis pagal savo skonį.
Šaltiena porcijomis
Ingredientai:
- 350 g liesos kiaulienos
- 1 morka
- 1 svogūnas
- 50 g minkšto sūrio
- 15 g želatinos
- 400 ml mėsos sultinio
- 50 ml vandens
- druska, pipirų grūdeliai (nemalti) pagal skonį
Gaminimo eiga:
- Mėsą užpilkite vandeniu. Suberkite nuskustas morkas, nuluptus svogūnus, įdėkite druskos ir pipirų. Virkite, kol suminkštės.
- Atvėsusią mėsą supjaustykite kubeliais, o morkoms ir sūriui naudokite pjaustymo atspaudus (žvaigždutes ar eglutes formos, galite išpjaustinėti norimas formas peiliu, jei atspaudų neturite), perkoškite sultinį. Želatiną užpilkite 50 ml vandens.
- Ant silikoninių formų dugno uždėkite morkas ir sūrį . Ant viršaus uždėkite mėsos kubelius, tada dar sūrio ir morkų.
- Kaitinkite sultinį, įpilkite želatinos, virkite, kol želatina ištirps. Supilkite sultinį į formą. Įdėkite į šaldytuvą, kol jis visiškai sustings – originalus mėsos patiekalas Naujiesiems metams yra paruoštas.
- Jei norite, kad dekoratyvūs morkų ir sūrio gabalėliais geriau pasiskirstytų formelėje, galite iš pradžių sustingdyti juos, pačiame dugne užpylę visai nedaug želatinos, o tada galite supilti antrą sluoksnį su mėsos įdaru. Apvertus ir išėmus šaltieną iš formelės morkos ir sūris atsidurs pačiame viršuje.
Kiaulienos nugarinė vaisių padaže
Ingredientai:
- 1,2 kg kiaulienos nugarinės su kaulu
- druska, pipirai pagal skonį
- 4–5 mandarinai
- 2 šaukštai baltojo vyno acto
- 2 šaukštai sojų padažo
- 1,5 šaukštelio skysto medaus
- 1 skiltelė česnako
- aitriųjų paprikų padažas pagal skonį
- 1 ryšelis šviežių petražolių
Gaminimo eiga:
- Sumaišykite mandarino sultis su sojos padažu, vyno actu, medumi ir druska, pipirais, česnakais ir aitriųjų paprikų padažu.
- Marinatą nugarinkite pusiau, kaitindami ant didelės ugnies. Perkoškite.
- Apkepkite mėsą keptuvėje iki kol apskrus. Geriau pradėti nuo šonų, tada visos sultys liks viduje. Nepamirškite pagardinti druska ir pipirais. Perkelkite į kepimo formą (silikoninę ar paprastą, išklotą folija).
- Aptepkite paruoštu padažu. Kepkite 20 minučių 190 ° C temperatūroje. Tada sumažinkite temperatūrą 10 ° C. Vėl aptepkite padažu. Kepkite 20 minučių. Sumažinkite temperatūrą iki 170 ° C, aptepkite padažu ir kepkite Naujųjų metų mėsos patiekalą 25 minutes. Vėl užpilkite susidariusius riebalus atgal ant mėsos ir pašaukite į orkaitę dar 25 minutėms. Iš viso orkaitėje mėsa turėtų kepti pusantros valandos.
- Papuoškite šviežiomis žolelėmis ir patiekite.
Naminė nugarinė
Ingredientai:
- 1 kg kiaulienos nugarinės
- 850 g druskos
- 2 š. obuolių acto
- 1 šaukštelis pipirų mišinio
- 2 šaukšteliai česnako miltelių
- 2 šaukšteliai maltos kalendros
- 1 šaukštelis garstyčių grūdelių
Gaminimo eiga:
- Nuplaukite mėsą. Nusausinkite. Užpildykite dubenį 800 g druskos, įdėkite mėsos gabalėlį į indą ir gerai užberkite druska. Taip sūdytą mėsą palikite šaldytuve tris dienas.
- Nuplaukite mėsą. Užpilkite obuolių actu. Įberkite pipirų mišinio. Palaukite 15 minučių.
- Garstyčias ir maltą kalendrą sumaišykite atskirai, įpilkite česnako prieskonių. Apibarstykite šiuo mišiniu mėsą. Mėsą apvyniokite pergamentu keliais sluoksniais. Užriškite popierių siūlais. Perkelkite į indą, išklotą popieriniais rankšluosčiais. Laikykite viršutinėje šaldytuvo lentynoje ne ilgiau nei mėnesį – per tą laiką būtinai suvalgykite, nors, greičiausiai, neprireiks nei tiek…
Suktinukai su šviežiu sūriu
Ingredientai:
- 300 g vištienos filė
- 120 g „Filadelfijos“ ar kito minkšto sūrio
- 2 skiltelės česnako
- 2 petražolių šakelės
- 0,5 šaukštelio prieskonių vištienai
- 1 valgomasis šaukštas augalinio aliejus
- druska, pipirai pagal skonį
Gaminimo eiga:
- Vištienos filė įpjaukite per vidurį, išilgai ir atverskite kaip knygą. Sumuškite mėsą kočėlu ar specialiai vištienai skirtu plaktuku (be dantukų). Pabarstykite druska, pipirais, vištienos prieskoniais.
- Filė patepkite sūriu, ant viršaus užberkite česnaką ir keletą smulkintų žolelių.
- Susukite į ritinį, sutvirtinkite dantų krapštukais. Perkelkite į kepimo formą ir uždenkite folija.
- Kepkite 30 minučių 170 ° C temperatūroje. Po 20 minučių nuimkite foliją ir likusias 10 minučių kepkite neuždengtus ritinėlius, kad šie dailiai apskrustų.
Jautienos kepsnys
Ingredientai:
- 700 g jautienos
- 2 šaukštai alyvuogių aliejus
- 70 g sviesto
- 1 šaukštelis garstyčių
- 1 skiltelė česnako
- druska, pipirai pagal skonį
Gaminimo eiga:
- Pagardinkite mėsą druska ir pipirais. Patepkite ją alyvuogių aliejumi.
- Įdėkite kepsnį į ketaus keptuvę. Kepkite kiekvieną pusę 30 sekundžių ant karščiausio režimo, kad sulaikytumėte sultis mėsoje. Tada paprasčiausiai patroškinkite ant vidutinio stiprumo kaitros 4 minutes iš kiekvienos pusės. Į keptuvę įpilkite čiobrelių ir rozmarino šakelių.
- Išjunkite kaitlentę. Uždenkite mėsą keptuvėje dangčiu. Palikite ją 10 minučių pastovėti.
- Sumaišykite minkštą sviestą su druska, malta česnaku ir garstyčiomis.
- Padažu aptepkite mėsą ir patiekite. Galite supjaustyti juostelėmis.
Ką labiausiai dievinate ant Naujųjų Metų stalo? Kol kas nors ieško tobulų salotų ar desertų pasirinkimo, jūs jau atradote karštų mėsos patiekalų, kurie padarys šį šventinį meniu išskirtinį ir skanų. Pasidalykite šiuo teksto nuoroda savo socialiniuose tinkluose, galbūt jūsų draugai taip pat susivilios šiemet išbandyti šį tą naujo!