Kai prieš porą metų su vyru lankėmės Prahoje, net neįtarėme, kad taip pamilsime šios šalies maistą. Čekijoje žmonės labai daug dėmesio skiria gastronomijai. Gatvės maistas ten nei skoniu, nei išvaizda nenusileidžia maistui restoranuose. O ką jau bekalbėti apie tradicinius mėsos patiekalus. Čekiškas kiaulienos kumpis visam laikui liko mano širdyje.
Aišku, man nepavyko sužinoti tikslaus recepto. Tačiau internete radau analogišką receptą, kuris tiksliai atkartoja ragauto patiekalo skonį. Čekiškas kiaulienos kumpis ruošiamas tamsaus alaus ir daržovių sultinyje, tačiau taip pat svarbu suteikti jam auksinę plutelę.
Jums reikės:
- Kiaulienos kumpio 3 kg
- Tamsaus alaus 1,5-2 l
- Svogūno 1 vnt.
- Morkos 1 vnt.
- Saliero 2 vnt.
- Česnako 1 vnt.
- Čili pipiro 1 vnt.
- Medaus 1 valgomojo šaukšto
- Garstyčių 1 valgomojo šaukšto
- Lauro lapų 3 vnt.
- Gvazdikėlių 5 vnt.
- Juodųjų pipirų 10 vnt.
- Kvapiųjų pipirų 5 vnt.
- Druskos pagal skonį
Gaminimas:
Šiam patiekalui jums reikės 2 kiaulienos kumpių, kurių bendras svoris yra 3 kg. Kruopščiai nuplaukite juos po tekančiu vandeniu ir nusausinkite popieriniais rankšluosčiais.
Plaukus, jei tokių yra, nudeginkite. Įsitikinkite, kad liepsna nepažeidžia odos.
Sudėkite mėsą į gilų puodą. Mėsą užpilkite tamsiu alumi. Pastatykite puodą ant vidutinės ugnies.
Nulupkite česnako skilteles. Kiekvieną perpjaukite per pusę. Supjaustykite svogūną į 4 dalis, o morkas ir saliero stiebus supjaustykite griežinėliais. Čili pipiro nepjaustykite.
Visas daržoves ir prieskonius suberkite į puodą, pagal skonį įberkite druskos. Švelniai išmaišykite. Palikite viską 2 valandas troškintis ant minimalios ugnies.
Virimo pabaigoje paruoškite glazūrą. Dubenyje sumaišykite medų su garstyčiomis ir žiupsneliu šviežiai maltų pipirų. Įpilkite 1 šaukštą sultinio iš puodo. Išmaišykite.
Po 2 valandų atsargiai išimkite mėsą iš sultinio, nusausinkite popieriniais rankšluosčiais. Perkelkite į kepimo skardą ir aptepkite paruošta glazūra.
Kadangi kumpis jau yra paruoštas, orkaitėje reikia kepti tik kol atsiras traški plutelė. Todėl kepkite mėsą 180 laipsnių temperatūroje apie 20 minučių. Kepimo metu glazūra aptepkite dar keletą kartų.