Įpusėjus šventinėms linksmybėms, sunku atsisakyti papildomo šaukšto riebios mišrainės ar taurės vyno. Jei ryte po švenčių pajutote nemalonų sunkumą į pagalbą jums skuba marinuotų agurkų sriuba.
Mėsos ar žuvies sriuba, virta su agurkų marinatu, buvo žinoma Pasaulyje nuo XVI amžiaus. Tiesa, tais laikais ne tik sriuba buvo gaminama su marinuotais agurkais, bet ir pyragas, įdarytas gira, mėsa ar žuvis su marinuotais agurkais.
Šiandien papasakosime jums apie šios vienos spalvingiausių virtuvės patiekalą. Jis ne tik padės išvengti sunkumo persivalgius, bet ir sušildys kūną.
KAIP VIRTI SRIUBĄ?
Mėsa ir kruopos
Skirtingas sriubų bruožas, pasak kulinarijos žodyno, yra mėsos vartojimas. Tačiau šiandien yra ir kitų maisto gaminimo būdų.
Pavyzdžiui, kai kuriuose tokios sriubos receptuose iš sovietinių laikų kulinarinių knygų yra jautiena. Kitur vištienos subproduktai, inkstai, jaučio širdis, šamas, lydeka, švieži ir džiovinti grybai.
Todėl kruopos turėtų būti derinamos su mėsos gaminiais. Perlinės kruopos tiks su inkstais ir jautiena, ryžiai su vištieną ir kalakutieną, miežiai puikiai tiks anties ir žąsies subproduktams, grikiai ir ryžiai – vegetariškai sriubai.
Agurkai ir marinuoti agurkai
Tikrasis tokios sriubos akcentas yra marinuoti agurkai ir marinatas. Tokiu atveju sūrymas turėtų sudaryti ketvirtadalį viso skysčio, prieš tai jis turėtų būti virinamas ir filtruojamas.
Agurkai turėtų būti marinuoti, o ne rauginti. Pageidautina juos nulupti, išimti sėklas ir supjaustyti mažais kubeliais. Jei marinuotų agurkų sriuba bus su bulvėmis, agurkus dėkite pačioje pabaigoje, kitaip bulvės liks kietos.
Kiti ingredientai
Privalomi ingredientai, išskyrus mėsą, agurkus ir kruopas, yra bulvės, morkos, svogūnai. Kai kurios namų šeimininkės prideda grybų, alyvuogių, petražolių šaknies, acto, pomidorų pastos.
Skonio paslaptys
Tradiciškai ši sriuba patiekiama su grietine – ji lengvina sūrų sriubos skonį, daro ją malonią ir švelnią. Kartais pridedama petražolių šaknies, kuri patiekalui suteikia aštrumo.
Laikas
Kaip ir barščių skonis susireguliuotų. Duokite paruoštai sriubai „pailsėti“ po dangčiu 20 minučių, kad jos skonis taptų sodrus ir aiškus.
Marinuotų agurkų sriuba
Jums reikės:
- 1,5 l mėsos sultinio
- 180 ml agurkų marinato
- 4 marinuoti agurkai
- 0,5 puodelio perlinių kruopų
- 3 bulvės
- 1 morka
- 1 petražolių šaknis
- 100 g kopūstų
- 1 svogūnas
- 0,5 nedidelio ryšulio krapų
- 2 lauro lapai
- juodieji pipirai ir grietinė pagal skonį
Gaminimas:
Nuplaukite kruopas ir virkite, kol pusiau iškeps, nupilkite vandenį ir dar kartą nuplaukite kruopas, kad pašalintumėte gleives. Bulves supjaustykite mažais kubeliais. Svogūnus, morkas, petražolių šaknį ir šviežius kopūstus supjaustykite.
Apkepkite svogūnus ir morkas. Marinuotus agurkus, supjaustykite griežinėliais ir užpilkite verdančiu vandeniu. Supilkite sultinį į puodą ir padėkite ant ugnies, o kai užvirs, į jį įdėkite kopūstus. Vėl palaukite kol užviris, suberkite bulves ir petražolių šaknį. Po 5 minučių sudėkite pakepintus svogūnus ir morkas, paruoštas perlines kruopas. Virkite, kol išvirs.
Likus 5–10 minučių iki virimo, suberkite agurkus, pipirų grūdelius ir lauro lapus. Kai sriuba išvirs, supilkite į ją agurkų marinatą. Patiekdami į lėkštę įdėkite grietinės.