Kiniškų kopūstų valgymas turi daug privalumų. Be to, jų galima suvalgyti beveik kilogramą ir dėl tinkamo recepto net numesti svorio!
Jie yra daug skanesni už klasikinį kopūstą, o jų lapai sultingesni.
Kopūste yra daug vitaminų ir stambiųjų skaidulų, kurios skatina virškinimą, maitina žarnyno florą ir šalina iš organizmo toksiškas medžiagas.
Taip pat patarsime, kaip kiniškus kopūstus paversti fantastišku šventinio stalo užkandžiu.
KINIŠKŲ KOPŪSTŲ POVEIKIS MŪSŲ SVEIKATAI:
Iš organizmo šalina vandens perteklių
Taip kiniški kopūstai ne tik padeda mūsų svoriui, bet ir skatina inkstų, širdies ir kraujagyslių sveikatą.
Gerina regėjimą
Kiniškuose kopūstuose yra daug vitamino A ir beta karotino. Todėl jie rekomenduojami žmonėms, sergantiems geltonosios dėmės degeneracija arba kaip akių ligų profilaktika. Vitaminas A taip pat labai veiksmingai apsaugo nuo kataraktos, trumparegystės ar akių sausumo.
Mažina kraujospūdį ir gerina širdies veiklą
Kiniškuose kopūstuose gausu kalcio ir kalio, kurie natūraliai mažina kraujospūdį. Kalis padeda organizmui perdirbti natrį, todėl mažėja širdies ir kraujagyslių sistemos pažeidimų. Tai taip pat tai yra geras vitamino K, padedančio krešėti kraujui, šaltinis.
Vėžio prevencija
Kramtant ir virškinant šias kryžmažiedes daržoves, į organizmą išsiskiria indolas, nitrilas ir sulforafanas. Įrodytas šių junginių priešvėžinis poveikis, nes jie padeda apsaugoti ląsteles nuo DNR pažeidimų ir deaktyvuoja kancerogenus.
Sveiki kaulai
Jų sudėtyje yra geležies, kalcio, fosforo, magnio ir vitamino K. Vitaminas K didina osteoporoze sergančių pacientų kaulų tankį ir gali padėti sumažinti galimų lūžių susidarymą. Šių mineralų derinys gali padėti palaikyti sveiką raumenų vystymąsi.
Imunitetas
Kiniškų kopūstų sudėtyje yra vitamino C, kuris būtinas stipriai imuninei sistemai, ir seleno, kuris padeda skatinti ląstelių gamybą. Šios daržovės įtraukimas į įprastą mitybą gali padėti organizmui kovoti su ūmiomis ir lėtinėmis ligomis.
Svorio metimo pagalbininkas
Kiniški kopūstai ne taip apkrauna virškinimą kaip kitų rūšių kopūstinės daržovės, todėl jie tinka lengvai ir subalansuotai mitybai. Kiniškus kopūstus galima valgyti kaip pagrindinį patiekalą su kitomis daržovėmis (daržovių salotas) kartu su baltymais (kiaušiniu, žuvimi, kumpiu, sūriu, varške…), kaip daržovių garnyrą prie mėsos, taip pat juos galima gaminti bet kokiu jums patinkančiu būdu. Bet kokiam patiekalo pavidalui kinietiški kopūstai yra geras sprendimas.
Geriausias kiniškų kopūstų užkandis
Įsigykite kuo daugiau kiniškų kopūstų Velykoms. Iš jų galite pasigaminti nuostabių ir įspūdingų užkandžių, kupinų spalvų ir puikaus skonio.
Jums reikės:
- 1 kiniškų kopūstų galvos
- 3 rūšių spalvotų paprikų
- 250 g brinzos sūrio arba galite naudoti balkanišką, ar kitos rūšies sūrį
- grietinės
- alyvuogių pagal skonį
Gaminimo eiga:
Sumaišykite brinzos sūrį su grietine.
Nuplautus kiniškų kopūstų lapus pripildykite sūriu, kurį sumaišykite prieš tai su susmulkintomis spalvotomis paprikomis ir alyvuogėmis.
Tvirtai suvyniokite ir palikite šaldytuve, kad sustingtų. Patiekite supjaustytą griežinėliais.
Daugiau puikių receptų
KINIŠKŲ KOPŪSTŲ SALOTOS SU KRABŲ LAZDELĖMIS
Greitas patiekalas, kurio nereikėtų gėdytis nė vienai šeimininkei! Jis paruošiamas per kelias minutes, todėl netikėti svečiai jūsų neužklups nelauktai.
Šioms salotoms paruošti jums reikės:
- 1 kiniškų kopūstų galvos
- 200 g krabų lazdelių
- 1 skardinės kukurūzų
- druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Pasirinktinai:
- 150 g tarkuoto sūrio
- 150 g kumpio
- 3 šaukštų majonezo
- 3 šaukštų grietinės
Gaminimo eiga:
Paruoškite krabų lazdeles pagal instrukcijas ant pakuotės ir supjaustykite mažesniais gabalėliais. Sumaišykite su smulkiai supjaustytais kiniškais kopūstais. Sudėkite kukurūzus ir galiausiai pagardinkite druska bei pipirais. Jei norite, kad salotos būtų sotesnės, galite įdėti tarkuoto sūrio, smulkinto kumpio, majonezo ir grietinėlės. Palaikykite šaldytuve bent valandą ir patiekite ant svečių stalo.
KINIŠKŲ KOPŪSTŲ SALOTOS LIEKNĖJIMUI
Skanios salotos su lengvu padažu
Šios salotos padės jums kovoje su viršsvorio kilogramais. Jos bus puikaus skonio ir suteiks sotumo jausmą.
Jums reikės:
- 400 g vištienos krūtinėlės
- 200 g kiniškų kopūstų
- 4 pomidorų
- 2 kiaušinių
- 2 vnt. spalvotų paprikų
- 1 agurko
- 200 g natūralaus jogurto be pridėtinio skonio
- 2 šaukštų alyvuogių aliejaus
- 2 šaukštelių garstyčių
- juodųjų pipirų (maltų) pagal skonį
- Druskos pagal skonį
Vištieną supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais. Pabarstykite druska ir pipirais. Vištieną apkepkite 1 šaukšte aliejaus, po to leiskite mėsai atvėsti. Švarius kopūstų lapus suplėšykite gabalėliais. Paprikas supjaustykite gabalėliais. Ant kopūstų sudėkite daržoves ir vištieną. Atskirame dubenyje sumaišykite natūralų jogurtą su 1 šaukšteliu alyvuogių aliejaus, garstyčiomis, druska ir pipirais. Išmaišykite visas salotas ir užpilkite padažu. Ant viršaus uždėkite pomidorų ir kietai virtų kiaušinių.
KINIŠKŲ KOPŪSTŲ, MORKŲ IR KMYNŲ SALOTOS GERAM VIRŠKINIMUI
Skanios kiniškų kopūstų salotos su juodaisiais kmynais. Jas paruošti bus labai paprasta. Pagrindas – smulkinti kiniški kopūstai, į kuriuos bus įdedama šiek tiek morkų ir, žinoma, kmynų, kurie suteiks salotoms daugiau įvairaus skonio. Viską dar reiktų pagardinti trupučiu sūrio ir granatų sultimis. Jei jų neturite, kaip alternatyvą galite naudoti klasikines laimo arba citrinos sultis.
SUPER KOPŪSTŲ SALOTOS – LENGVOS, BET LABAI SOČIOS
Išbandykite jas vietoj sunkios vakarienės ar pietų!
Jums reikės:
- 1 nedidelio kiniško kopūsto
- 250 g vyšninių pomidorų
- 50-60 g neriebaus sūrio
- 1 gabalėlio vištienos krūtinėlės
- 1 riekelės duonos (geriausia viso grūdo)
Padažui:
- 3 valgomųjų šaukštų graikiško jogurto
- 2 skiltelių česnako
- 1 arbatinio šaukštelio smulkiai supjaustytų krapų
- 1 valgomojo šaukšto smulkiai supjaustytų petražolių
- druskos ir pipirų pagal skonį
- citrinų sulčių
Gaminimo eiga:
Vištieną nuvalykite, nuplaukite ir išvirkite arba supjaustykite mažesniais gabalėliais ir apkepkite alyvuogių aliejuje.
Kopūstą supjaustykite juostelėmis, pomidorus perpjaukite pusiau ir sumaišykite su kopūstais.
Nuo duonos nuimkite plutelę ir supjaustykite kvadratiniais gabalėliais. Sudėkite ant folija išklotos kepimo skardos, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir pašaukite į įkaitintą orkaitę. Kepkite, kol skrebučių paviršius taps auksinis.
Paruoškite padažą – dubenyje sumaišykite visus ingredientus ir pagardinkite citrinos sultimis, druska ir pipirais.
Vištieną supjaustykite mažesniais gabalėliais, sudėkite prie supjaustytų daržovių, pabarstykite sūriu ir užpilkite padažu. Galiausiai užbarstykite skrebučiais.
CEZARIO SALOTOS SU KINIŠKAIS KOPŪSTAIS
Jums reikės:
- 200 g virtos arba ant grotelių keptos vištienos
- 300 g kiniškų kopūstų
- 100 g kietojo sūrio
- 80 g naminių skrebučių (kubeliais supjaustytos duonos, paskrudintos sausoje keptuvėje)
- 2 šaukštų naminio majonezo
- 1 skiltelės česnako
- 0,5 ryšulėlio svogūnų laiškų
- Citrinos sulčių
Gaminimo eiga:
Atvėsinkite mėsą ir palikite atvėsti. Tada supjaustykite pailgais gabalėliais.
Smulkiai supjaustykite kopūstus. Pomidorus supjaustykite griežinėliais, o sūrį smulkiai sutarkuokite.
Įmaišykite sutrintą česnaką, majonezą, citrinos sultis ir supjaustytas daržoves.
Visus paruoštus ingredientus sumaišykite su skrebučiais, majonezu ir patiekite su kiniškais kopūstais.
SALOTOS SU KINIŠKAIS KOPŪSTAIS IR VIŠTIENA
Jums riekės:
- 300 g kiniškų kopūstų
- 300 g virtos vištienos arba virto kumpio
- 1 agurko
- 4 kietai virtų kiaušinių
- 1 ryšulėlio žaliųjų svogūnų laiškų
- 3 šaukštų naminio majonezo arba grietinės
- druskos, pipirų pagal skonį
Gaminimo eiga:
Virtą mėsą supjaustykite gabalėliais.
Kopūstą, svogūną ir agurką supjaustykite juostelėmis.
Kiaušinius taip pat supjaustykite nedideliais gabalėliais.
Visus ingredientus sumaišykite, pagardinkite druska, pipirais ir naminiu majonezu.
Jums reikės:
- 300 g vištienos krūtinėlės
- 500 g kiniškų kopūstų
- 2 raudonųjų svogūnų
- 1 vnt. geltonųjų paprikų
- 1 vnt. raudonųjų paprikų
Įdarui:
- 1 ryšulėlio svogūnų laiškų
- 1-2 skiltelių česnako
- 2 šaukštų grietinės
- 1 valgomojo šaukšto Dižono garstyčių
- prieskonių pagal skonį (baziliko, raudonėlio ir pan.)
Gaminimo eiga:
Išvirkite vištieną, atvėsinkite ir supjaustykite nedideliais gabalėliais. Kopūstus, papriką, svogūną ir 1/2 ryšulėlio svogūnų laiškų smulkiai supjaustykite ir sumaišykite su atvėsusia vištiena.
Paruoškite padažą. Sutrintą česnaką sumaišykite su garstyčiomis, grietinėle ir žaliaisiais svogūnais. Pagardinkite druska ir pipirais.
Padažu užpilkite vištienos salotas ir patiekite.
SKANIOS SALOTOS SU JOGURTINIU PADAŽU
Jums reikės:
- 240 g krabų lazdelių
- 380 g kukurūzų burbuolių, virtų ir supakuotų vakuume
- 300 g šviežių agurkų
- 200 g kiniškų kopūstų
Padažui:
- 1 natūralaus jogurto
- 1 valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus
- 1 valgomojo šaukšto citrinos sulčių
- saujos prieskoninių žolelių pagal skonį (raudonėlis, bazilikas, Provanso pipirai)
- 1 arbatinio šaukštelio jūros druskos
- žiupsnelio juodųjų maltų pipirų
Gaminimo eiga:
Supjaustykite agurkus ir kiniškus kopūstus mažesniais gabalėliais. Krabų lazdeles išvirkite garuose (apie 5-10 min.) ir supjaustykite nedideliais gabalėliais. Nusunkite kukurūzus nuo sūrymo.
Sumaišykite visus ingredientus dubenyje ir pagardinkite druska bei pipirais. Sumaišykite visus padažui skirtus ingredientus ir supilkite į daržoves bei krabų lazdeles.
Skanaus!