Atsiradus vitaminingiems žalumynams, norisi ne tik paskanauti dabar, bet ir paruošti juos naudoti ateityje. Žalumynus galima džiovinti ir šaldyti, bet ne tik. Puikus derliaus panaudojimo variantas žiemai bus kvapnus vitaminingas padažas, kurį galima patiekti su mėsos patiekalais, juo gardinti salotas ir net dėti į kepinius.
Šiam padažui reikės:
- 100 g svogūnų laiškų
- 100 g jauno žalio česnako
- 50 g krapų
- 1 šaukštelio paprikos
- 1 šaukštelio druskos
- 1 šaukštelio medaus
- 1 valg. š. citrinos sulčių
- 3 valg. š. augalinio aliejaus
Iš anksto paruoštus ir nuplautus žalumynus lengvai nusausinkite, tada supjaustykite. Sudėkite į maisto smulkintuvą ir malkite, kol gausis vientisa masė.
Į susmulkintą žalią masę supilkite papriką, druską, medų, citrinos sultis ir augalinį aliejų, ir vėl pertrinkite maišytuvu.
Rezultatas yra kvapnus ir patrauklus universalus padažas ar užtepėlė.
Dabar belieka tik padalyti ir sudėti į stiklainius. Kad padažas išsilaikytų ilgiau, ant viršaus užpilkite augalinio aliejaus. Šį padažą reikia laikyti šaldytuve. Jei pageidaujama, dalį žalios masės galima užšaldyti.
Plačiau apie gaminimo subtilybes vaizdo įraše: