Kai tėtis kepa bulves, mamos jis neprileis prie viryklės. Šį patiekalą jis mėgsta gaminti pats, su aliejumi, česnakais ir svogūnais. Patikėkite, tėčio bulvės skanesnės nei daugelyje kavinių ir restoranų. Ypač jei tėtis jas patiekia su saldžiais marinuotais agurkais. Gresia persivalgymas!
O štai agurkus konservuojame mes su mama. Taigi, keptų bulvių patiekalas – bendras šeimos darbo rezultatas. Pernai prigaminome gana didelę agurkų partiją, ir vis tiek jų užteko tik iki Kalėdų. Ko gero, verta ruošti dar daugiau!
Kaip gaminti saldžius marinuotus agurkėlius
Marinato kiekį galima keisti pagal tai, kiek agurkų norite užmarinuoti. Jei vienu kartu marinuojate tik nedidelę dalį derliaus – tiesiog sumažinkite nurodytus ingredientų kiekius, o jei agurkų turite daugiau – padidinkite. Lapų ir krapų galite dėti pagal skonį. Čia pateikiu reikiamus kiekius 2 kg agurkų marinuoti.
Ingredientai
- 2 kg agurkų
- 1 svogūnas
- 2 skiltelės česnako
- 2 valg. š. druskos
- 2 valg. š. acto esencijos
- serbentų, vyšnių lapai
- 2 l vandens
- 1 morka
- 100 g krapų
- 6 valg. š. cukraus
- 0,25 vnt. aitriosios paprikos
Gaminimo eiga
1. Ruošiame marinatą. Į verdantį vandenį įpilkite druskos ir cukraus. Vėl užvirkite. Nukelkite nuo ugnies, šiek tiek atvėsinkite ir įpilkite acto esencijos. Išmaišykite ir visiškai atvėsinkite.
2. Agurkus 3 valandas pamirkykite šaltame vandenyje. Į švarius stiklainius sudėkite kelis svogūnų pusžiedžius, porą krapų šakelių, porą krapų žiedelių ir porą serbentų lapelių.
3. Įdėkite vyšnių lapų ir kitų žolelių pagal skonį. Į stiklainius būtinai įdėkite 4 gabalėlius morkos ir šiek tiek aitriųjų pipirų. Tada sandariai užpildykite stiklainius agurkais ir užpilkite marinatu.
4. Stiklainius uždenkite dangteliais, užpylę verdančiu vandeniu sudėkite į puodą, kurio apačioje yra rankšluostis. Supilkite vandenį taip, kad jis pasiektų litrinių stiklainių kaklelius.
5. Litro talpos stiklainius sterilizuojame virdami 3 minutes nuo užvirimo, 2 litrų – 4 minutes, o 3 litrų – 5–6 minutes. Tada atsargiai išimkite stiklainius iš verdančio vandens ir gerai užsukite (ar uždarykite su uždarytuvu, jei naudojate vienkartinius dangtelius). Apverskite juos aukštyn kojomis. Saldžiuosius agurkus galima laikyti ir sandėliuke, ir balkone. Rūsio ar šaldytuvo jiems nereikia.
Skanaus!