Marinuoti agurkai yra vieni iš lengviausiai paruošiamų agurkų. Jų ne tik nereikia konservuoti, bet ir per kelias minutes galite juos paruošti fermentacijai. Mes jums pasakysime ir parodysime žingsnis po žingsnio seną marinuotų agurkų receptą!
Jei jūsų sode auga visa puokštė agurkų, pats laikas pagal seną receptą pasigaminti neįtikėtinai skanių marinuotų agurkų! Traškios marinuotų agurkų tekstūros negalima pervertinti. Nors agurkus galima šaldytuve laikyti ištisus mėnesius, praeis vos savaitė, ir jų nebeliks!
Sūdant fermentacijos būdu, vietoj acto naudojama druska. Tai suteikia marinuotiems agurkams labai lengvą ir sodrų skonį, palyginti su aštresniu acto pagrindu pagamintų marinuotų agurkų skoniu. Be to, kadangi skystis ant agurkų pilamas kambario temperatūroje, agurkai būna itin traškūs.
Agurkų pasirinkimas marinavimui
Agurkų marinavimas prasideda nuo geriausių agurkų, kuriuos galite rasti. Nesvarbu, ar agurkus perkate turguje, ar auginate patys, svarbiausia, kad jie būtų švieži, traškūs ir nepažeisti. Taip pat labai svarbu marinuoti tinkamą agurkų veislę! Yra daugybė agurkų veislių, kurios idealiai tinka marinavimui. Po marinavimo jie išlaiko traškų minkštimą ir sodrų agurkų skonį. Jūsų pasirinkti agurkai turi būti tvirti ir be dėmių. Pagal dydį stenkitės rinktis 10–12 centimetrų ilgio agurkus.
Indų, skirtų agurkų marinavimui, pasirinkimas
Klasikinis molinis indas puikiai tinka jūsų užkandžiui. Senovėje šie indai buvo naudojami visų rūšių produktams fermentuoti. Tačiau taip pat galite naudoti stiklinius indelius, mažas statines, plastikinius kibirus ar bet kokį kitą indą, kuriame tilps skystis ir kurį prieš naudojimą galima dezinfekuoti.
Kaip marinuoti agurkus: labai senas receptas
Ruošdami sūrymą, būtinai išlaikykite tokias pačias ingredientų proporcijas. Svarbiausia išlaikyti tikslų sūraus vandens santykį, kad agurkai būtų tinkamai fermentuoti.
Štai ko jums reikės, kad pasigamintumėte marinuotus agurkus:
- reikiamo dydžio, veislės ir kokybės agurkų;
- druskos;
- vandens;
- česnako skiltelės;
- pipirų žirneliais;
- aitriosios paprikos;
- vynuogių arba krienų lapai;
- šviežių krapų šakelių;
- garstyčių sėklų.
Vynuogių lapai yra puikus, visiškai natūralus būdas išlaikyti agurkus traškius. Krienų lapai taip pat tinka šiam procesui.
Ką daryti:
- Pirmiausia agurkus gerai nuplaukite šaltame vandenyje. Nenaudokite karšto vandens, nes jis gali suminkštinti agurkų žievelę.
- Tada agurkus 15-20 minučių padėkite į šaltą vandenį (galite net įdėti ledo). Ledo vonia padės suskaidyti agurkų odą.
- Agurkus dėkite ant indo dugno. Kai indas prisipildo, tolygiai suberkite prieskonius. Kartkartėmis vis įdėkite vynuogių lapą.
Nėra teisingo ar neteisingo metodo, kaip sudėti ingredientus. Tiesiog pabandykite juos išdėstyti tolygiai, kad skoniai susilietų, kol agurkai fermentuojasi.
- Dabar atėjo laikas supilti sūrymą, kad pradėtumėte fermentacijos procesą.
Prieš pildami sūrymą, paskutinį kartą sudėkite agurkus, kad jie kuo tvirčiau tilptų. Agurkų nesmulkinkite, o stenkitės kuo sandariau juos sutalpinti.
- Norėdami paruošti sūrymą, ištirpinkite 100 gramų druskos 1 litre vandens (atitinkamai 200 gramų druskos 2 litrams vandens) – svarbiausia išlaikyti šią proporciją.
Kad ir kokią druską naudotumėte, įsitikinkite, kad joje nėra priedų ar lipnumą mažinančių medžiagų. Šios medžiagos gali trukdyti sūdymo procesui.
- Kai sūrymas bus paruoštas, lėtai užpilkite juo agurkus. Užpildykite indą skysčiu taip, kad jis visiškai uždengtų agurkus.
- Dabar laikas pasverti agurkus ir padėti indus į vėsią, tamsią vietą fermentuotis.
Stiklainiai turi būti dedami taip, kad agurkai negalėtų iškilti į paviršių – o dar svarbiau, kad jų nepasiektų oras. Laikyti juos panardinus į vandenį yra raktas į sėkmę, nes tai neleidžia agurkams pelyti ar sugesti.
- Kai indai su marinuotais agurkais padėti į reikiamą vietą, uždenkite indo viršų švariu rankšluosčiu. Tai neleis kenkėjams įkristi į sūrymą.
- Indą pastatykite vėsioje, tamsioje vietoje, kad prasidėtų fermentacija.
Saugokite nuo tiesioginių saulės spindulių ir labai karštų ar drėgnų vietų. Dėl to skystis gali išgaruoti ir taip pat susigadinti.
Marinuotų agurkų laikymas induose
Kad marinuoti agurkai būtų paruošti vartoti, reikės palaukti nuo 3 iki 7 dienų, kuo ilgiau jie fermentuosis, tuo rūgštesnis ir sodresnis bus jų skonis. Tai priklauso nuo asmeninių pageidavimų ir skonio.
Kai gausite norimą skonį, agurkus galėsite saugiai laikyti šaldytuve iki 4 mėnesių. Nereikia laikyti tame inde, kuriame marinavote. Vietoj to, galite laikyti juos švariuose induose ir tiesiog užpilti sūrymu. Tai viskas! Tai tikrai labai paprasta! Pabandykite šiais metais pasigaminti gardžių marinuotų agurkų pagal šį seną receptą ir atraskite tikrąjį agurkų skonį!