Atėjus laikui nuimti derlių, tarp mėgstamiausių daržovių yra pomidorai ir agurkai. Juos lengva marinuoti ir konservuoti. Tačiau norint paįvairinti žiemos meniu, galite konservuoti ir… cukinijas! Siūlome puikų receptą.
Garstyčiomis pagardintas marinatas, kuris skanus ir vienas (galima naudoti barščiams). O cukinijos yra traškios, saldžiarūgštės ir vidutiniškai aštrios. Kyla pavojus paruošti ir suvalgyti iš karto, nė nesudėjus į stiklainius.
Cukinijos žiemai su pomidorų padažu
Marinuotas cukinijas su pomidorų pasta paruošti labai paprasta. Tam nereikia specialių laikymo sąlygų. Stiklainiai puikiai laikosi ir balkone arba koridoriuje esančioje spintoje. Recepte nurodytas ingredientų kiekis skirtas 4 stiklainiams po 0,5 litro.
Ingredientai
- 1,2 kg jaunų cukinijų
- 800 ml vandens
- 125 ml pomidorų pastos
- 30 g druskos
- 75 g cukraus
- 4 valg. š. 9 % acto
- 1 a. š. sausų garstyčių
- 4 krapų viršūnių
- 4 česnako skiltelių
- 4 serbentų lapų
- 4 vyšnių lapelių
- 12 kvapiųjų pipirų žirnelių
- 1 aitriosios paprikos
Gaminimo eiga
Stiklainius išplaukite su soda ir gerai išplaukite po tekančiu vandeniu. Tada išvirinkite (nepamirškite ir dangtelių).
Nuplautas jaunas cukinijas supjaustykite 8 cm ilgio šiaudeliais.
Į kiekvieną stiklainį įdėkite 1 krapų skėtį, 1 česnako skiltelę, po 1 serbento ir vyšnios lapą, 3 kvapiųjų pipirų žirnelius ir kelis gabalėlius aitriosios paprikos.
Cukinijas kuo sandariau išdėliokite į stiklainius. Užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite 10 minučių.
Tuo tarpu paruoškite marinatą. Užvirinkite 800 ml vandens su druska ir cukrumi. Įpilkite pomidorų pastos ir sausų garstyčių. Gerai išmaišykite ir užvirinkite.
Išpilkite vandenį iš stiklainių ir į kiekvieną įpilkite po 1 valg. š. acto. Užpildykite verdančiu marinatu iki viršaus.
Stiklainius susukite karštais sterilizuotais dangteliais ir nedelsdami apverskite. Apvyniokite šilta antklode ir palikite dviem dienoms visiškai atvėsti.
Būtinai pasistenkite žiemai paruošti skanių cukinijų . Konservavimas neužima daug laiko, o žiemą labai malonu atsidaryti cukinijų stiklainį. Aštrus cukinijų užkandis puikiai dera su troškintomis bulvėmis, bulvių koše, makaronais, košėmis. Ko dar reikia laimei? Ar patiko receptas? Pasidalyk su draugais!