Konservuoti abrikosai patiks kiekvienam smaližiui. Jiems reikia minimalaus terminio apdorojimo, dėl kurio išsaugomi visi vitaminai. Jei viską darysite pagal receptą, skaniais abrikosais mėgausitės visus metus.
Reikės:
24-30 didelių, kietų abrikosų (3 stiklainiams, kurių tūris yra 700 ml).
Sirupui:
- 1,5 puodelio cukraus;
- 800 ml vandens;
- 1/2 arbatinio šaukštelio citrinos rūgštelės.
Gaminimas:
1. Nuplaukite ir nusausinkite abrikosus. Padalinkite juos per pusę, išimkite kauliukus ir sudėkite į sterilizuotus stiklainius.
2. Stiklainius su abrikosais užpilkite karštu vandeniu. Uždenkite steriliais dangčiais ir leiskite pastovėti 10 minučių.
3. Paruoškite sirupą: į puodą įpilkite 800 ml vandens, įdėkite cukraus ir citrinos rūgšties (veikia kaip konservantas ir šiek tiek sumažina sirupo saldumą). Užvirkite.
4. Iš kiekvieno stiklainio su abrikosais nupilkite vandenį ir tuojau pat užpilkite juos karštu sirupu. Tvirtai uždėkite dangtelius.
5. Apverskite stiklainius aukštyn kojomis, patikrinkite, ar nebėga sirupas, apvyniokite antklode ar rankšluosčiu ir leiskite atvėsti.
6. Stiklainius su abrikosais laikykite tamsioje ir vėsioje vietoje.
Tokiu būdu padaryti konservuoti abrikosai puikiai tiks pyragams ar kitiems desertams pagardinti.
Čigoniška abrikosų uogienė. Nepaprastai skanus delikatesas
Ši abrikosų uogienė bus paruošta tikrai greitai, jai nereikės kelių valandų. Mes žinome nuostabų uogienės receptą, kuriam pagaminti prireikia 15 minučių.
ABRIKOSŲ UOGIENĖ ŽIEMAI
Paprastai, kad uogienė būtų tiršta, turite ją ilgai virti. Jei neturite daug laiko klasikiniam metodui, rekomenduojame sukčiauti. Po 15 minučių gaunamas aromatingas tirštas džemas, kurį laiką stovint stiklainyje, iš abrikosų vaisių gaunami tikri marmeladai. Toks delikatesas džiugins jus bet kuriuo metų laiku, jį paruošti labai lengva.
Jums reikės:
- 1 kg abrikosų
- 1 kg cukraus
- 3 šaukštai vandens
- 1/3 šaukštelio citrinos rūgšties
- 20 g agaro
Gaminimas:
Abrikosus gerai nuplaukite ir pašalinkite sėklas. Nereikia pjaustyti vaisių, šiame recepte esanti uogienė gaminama iš abrikosų pusių.
Paruoškite litro ar pusės litro stiklainius. Juos reikia sterilizuoti 3–5 minutes mikrobangų krosnelėje ar kitu patogiu būdu. Taip pat maždaug 3 minutes apvirkite dangtelius.
Abrikosus sudėkite į gilią keptuvę ar puodą storu dugnu. Pageidautina, kad indų paviršius būtų padengtas nelipniąja danga.
Įpilkite 3 šauktus vandens ir pastatykite keptuvę su abrikosais ant ugnies. Abrikosus virkite ant vidutinės ugnies 5 minutes, kol abrikosų sultys pradės išsiskirti. Abrikosus retkarčiais išmaišykite medine mentele.
Padalinkite cukrų į 3 dalis. Įberkite pirmąją dalį į abrikosus ir išmaišykite juos mentele. Kai cukrus šiek tiek išsilydo, įpilkite kitą cukraus dalį. Įmaišykite abrikosus mentele iš apačios į viršų, įpilkite trečdalį cukraus.
Sumažinkite ugnį ir palaukite, kol abrikosų uogienė pradės virti. Kai masė užvirs, įpilkite citrinos rūgšties ir virkite apie 10–12 minučių.
Likus kelioms minutėms iki virimo, atskieskite agarą 4 šaukštais vandens ir supilkite į uogienę.
Pašalinkite putas iš uogienės ir supilkite į sterilizuotus stiklainius. Iš šio ingredientų kiekio gaunama 1200 ml uogienės.
Uoginė paruošta. Palikite apverstus stiklainius, kol ji atvės, o tada sudėkite vėsioje vietoje, kol suvalgysite.