Maždaug prieš 2 metus draugo virtuvėje pamačiau skardinę arbatos grybo. Jis vaišino mane vėsiu, raugintu gėrimu. Tolimas prisiminimas, skonis, kurio negali supainioti! Aš, be abejo, nustebau, kad jis buvo laimingas tokio stebuklo savininkas. Tai buvo naminė kombuča arbata.
Kombuča arbata
Jums reikės:
- litro talpos stiklainio
- 5 šaukštai juodosios arbatos be priedų
- 0,5 l verdančio vandens
- 7 šaukštai cukraus
- marlė
Gaminimas:
Arbatos lapelius užvirinkite, kaip įprasta, leiskite užvirinti. Įpilkite cukraus.
Išplaukite stiklainį su soda, kad sunaikintumėte visus kenksmingus mikroorganizmus. Uždenkite stiklainį pusiau įtempta marle, ten supylę arbatą su lapais.
Užriškite stiklainį ir padėkite į tamsią vietą. Po kelių savaičių arbatos lapai pradeda gaminti būdingą acto aromatą, o po pusantro mėnesio arbatos paviršiuje išaugs plonas grybas! Jis turi būti atsargiai išimtas ir perdėtas į trijų litrų stiklainį, užpildytą silpna arbata.
Dabar ekologiški receptai yra populiarumo viršūnėje. O kombuča arbata tampa populiari visoje planetoje.
Tai gana biudžetinis būdas paįvairinti savo meniu ir patiekalus padaryti dar sveikesnius.
KUO NAUDINGA KOMBUČA ARBATA
Kombuča turi įvairių vaistinių savybių: antibakterinių, analgetikų, priešuždegiminių. Be to, ji sugeba sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje ir reguliuoti kraujospūdį. Liaudies medicinoje gydomosios savybės jau seniai naudojamos: šlapimo pūslės, skrandžio, inkstų, kepenų ir galvos skausmams gydyti.
Taip yra dėl to, kad joje yra daug naudingų medžiagų: alkaloidų, vitaminų, fermentų, glikozidų, aromatinių medžiagų, taip pat cukraus, acto rūgšties ir alkoholio. Taigi paruoškite patiekalus ir pagardus, remdamiesi jais, kad jie turėtų gydomąjį poveikį jūsų kūnui.
KOMBUČA GAMINANT MAISTĄ
Naminis actas
Norėdami pagaminti puikų actą namuose, įprastu būdu turite užpilti arbatos grybą su arbata ir cukrumi ir palikti 3 mėnesius. Pasibaigus šiam laikotarpiui, gautą užpilą reikia virinti valandą, filtruoti, atvėsinti ir išpilstyti į butelius. Jei norite pikantiško skonio, garstyčių sėklas galite įpilti į actą, 1 šaukštas grūdų litre skysčio.
Padažas prie mėsos
Galite pagaminti kvapnų padažą, kuris puikiai tiks papildyti visus mėsos patiekalus. 100 g graikiškų riešutų sumalkite, sudėkite 3 smulkintų česnako skilteles ir 100 g duonos, sutrintos piene. Įpilkite 100 g išlydyto sviesto, 1 valgomasis šaukštas kombuča acto ir druska. Viską gerai išmaišyti.
Marinatas mėsai
Su actu galite padaryti mėsos marinatą ir suteikti mėsai jai subtilų rūgštumą. 1 kg mėsos reikia trio stiklinės augalinio aliejaus, 4 šaukštų arbatos acto, druskos ir pipirų pagal skonį. Gerai sumaišykite visus ingredientus ir palikite mėsą marinate 4 valandas.
Gėrimas, kuris greitai sustiprina imunitetą. Išmėginkite!
Visais metų laikais, o ypač rudenį, žiemą ir pavasarį, arba tuo laikotarpiu, kai siaučia įvairios ligos, pravartu stiprinti imunitetą. Geriausia, kai imunitetas palaikomas visą laiką. Tačiau yra būdų ir jį pastiprinti greitai. Vienas iš tokių – tai šis gėrimas.
Neužmirškite sveikos mitybos, judėjimo, tinkamo miego režimo ir poilsio. Visos šios priemonės padės išsaugoti sveikatą.
Reikės:
- 1 l vandens
- 0,5 šaukšto maltos ciberžolės
- 1 šaukšto imbiero
- 1 česnako
- 2 citrinų
- kajeno pipirų pagal skonį
Gaminimas:
Užvirkite vandenį, nulupkite imbierą ir smulkiai supjaustykite. Išspauskite citrinos sultis. Nulupkite ir susmulkinkite česnaką.
Sumaišykite visas sudedamąsias dalis puode, užpilkite karštu vandeniu ir virkite 10 min.
Gerkite po 1 puodelį 3 kartus per dieną.
Šis gėrimas stiprina imunitetą, padeda, esant peršalimui palengvinti jo simptomus.