Mano draugas, kuris 15 metų gyvena Vokietijoje, išmokė mane, kaip gaminamas tikras kalėdinis keksas. Vien šio kepinio aromatas sukuria švenčių atmosferą! Ir visa tai dėka mandarinų ir minkštimo, kurie yra įtraukti į šiuos nuostabius pyragus.
Beje, šio pyrago tešla yra tiesiog nuostabi. Kaip įdaras, be mandarinų, taip pat yra džiovinti vaisiai (kuriuos galima pakeisti razinomis) arba cukruoti vaisiai. Šio kepinio paruošimas labai paprastai ir greitas.
Tešlai reikės:
- 150 g sviesto
- 125 g cukraus
- 3 kiaušinių
- 125 g miltų
- 1 šaukštelio kepimo miltelių
Įdarui reikės:
- 2 mandarinų
- 150 g džiovintų vaisių
- 1 mandarino žievelės
- 2 šaukštų apelsinų likerio
- 20 g sviesto
- 1 šaukštelio cukraus
Papuošimui reikės:
- 80 g cukraus pudros
- 1 valgomojo šaukšto smulkaus cukraus
- 1 mandarino
- citrinos žievelės
- 2-3 šakelių rozmarino
Gaminimas:
Nulupkite mandarinus. Palikite juos 1 valandą, kad plėvelė išdžiūtų. Į nedidelį dubenį supilkite džiovintus vaisius ir pusvalandžiui užpilkite apelsinų likeriu. Norėdami paruošti tešlą, minkštą sviestą ir cukrų išplakite. Tada po vieną įmuškite kiaušinius ir išplakite.
Miltus išsijokite su kepimo milteliais, supilkite į skystą mišinį. Minkykite tešlą. Įkaitinkite keptuvę su nedideliu gabalėliu sviesto, suberkite cukrų. Palikite ant ugnies, kol cukrus ištirps. Tai yra maždaug 5 minutės. Keptuvėje paskleiskite mandarinų riekeles ir kepkite jas pora minučių aliejuje iš kiekvienos pusės.
Į tą pačią keptuvę sudėkite džiovintus vaisius. Pašildykite, kol alkoholis išgaruos. Džiovintus vaisius perkelkite į atskirą lėkštę, atvėsinkite. Į tešlą sudėkite džiovintus vaisius ir vieno mandarino minkštimą.
Stačiakampį kepimo indą sutepkite aliejumi, įpilkite pusę tešlos. Ant tešlos viršaus uždėkite karamelizuotų mandarinų gabaliukus, tada supilkite antrąją tešlos pusę. Įdėkite keksą į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių temperatūros, kepkite 50 minučių.
Paruoštą pyragą atvėsinkite ir papuoškite cukraus pudra, smulkiu cukrumi, citrinos žievele, mandarino riekelėmis ir rozmarino šakelėmis. Kalėdinis keksas nepaliks abejingų savo nuostabiu skoniu.
Skanaus!